Милиард и 320 милиона долара ще струват новите 8 изтребителя

...
Милиард и 320 милиона долара ще струват новите 8 изтребителя
Коментари Харесай

Военният министър обяви колко ще ни струват новите 8 изтребителя Ф-16

Милиард и 320 милиона $ ще костват новите 8 изтребителя Ф-16 на България. Това сподели пред депутатите в отрасловата комисия министърът на защитата в оставка Драгомир Заков, който даде детайлности за полученото предложение за новите осем Ф-16, съобщи БНР. Цената е по-ниска, спрямо първите осем, само че има повече въоръжение, стана ясно от думите на Заков.

4 едноместни и 4 двуместни е предлагането за новите осем самолета. Резервните мотори са с два повече. Повече са снарядите за бордовото оръдие, ракетите за близка и за междинна отдалеченост. Като за междинна отдалеченост е препоръчан и по-нов вид.

С вторите осем изтребителя е препоръчано цялото количество планиращи и управляеми бомби, сподели още Заков.

Предложено е образование на 4 водачи повече. Плащането на милиард и 320 милиона $ може да бъде разсрочено за 8-9 години, изясни министърът в оставка: " Първата вноска – доста ниска, която даже ще бъде всмукана в границите на настоящия бюджет, който има за финансови разноски, няма да се търси в действителност в допълнение финансиране с решение на Народното събрание. И тука става дума за сума от порядъка на 16 милиона ".

Така - до идването на част от машините от първата поръчка, през 2025 година се чака по втория контракт ще бъдат платени 80 милиона $, пресметна Драгомир Заков. А това ще улесни възможното пускане на другите планове – за Сухопътните войски и 3D радарите.

Министърът в оставка се надява решението за втория контракт Народното събрание да вземе в идващите две седмици.

" Ако имаме евентуални избори в средата на октомври, даже мъчно ще имаме и парламент, който да се оправи. Още повече, че някои от въоръженията, в случай че не ги доставим с втория контракт, първият " увисва ".

За покупката на новите осем самолета ще би трябвало нов план за капиталов разход.

Срокът за отговор по офертата е първи ноември.

Драгомир Заков към този момент предизвести, че политическата неустойчивост може да повлияе на вземането на решението.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР