Микробни общности, известни като строматолити, са открити в непроучени досега

...
Микробни общности, известни като строматолити, са открити в непроучени досега
Коментари Харесай

Неизвестен досега праисторически изгубен свят се е криел на Земята

М икробни общности, известни като строматолити, са открити в непроучени до момента лагуни в Патагония. Вкаменените строматолити съставляват едни от най-ранните доказателства за живот на Земята. За това оповестява IFL Science. 

Въпреки че, с цел да се видят обособените организми, изграждащи строматолитите, са нужни микроскопи, те се сплотяват в доста огромни общности. Този метод се употребява от напълно разнообразни типове, най-често цианобактерии. Цианобактериите обаче създават О2, който е бил необичаен в ранната земна атмосфера. Следователно първият образец може да е бил по-близък до по-редките в днешно време, формирани от сулфат-редуциращи бактерии.  

И двата типа образуват пластове, в които фотосинтезиращите организми се натрупват един върху различен, с цел да получат достъп до слънчева светлина, като употребяват пясък и личните си течности, с цел да се втвърдят.  

Известно е, че живите строматолити доближават височина над един метър. Днес обаче те са уязвими както за типове, които могат да се хранят с тях, по този начин и за други, които могат да ги изпреварят посредством по-бърз напредък. Поради това те оцеляват единствено в редки среди, в които другите живи организми не могат да оцелеят, като да вземем за пример във води, които са задоволително солени, с цел да убият съвсем всички клонове на дървото на живота.  

A Previously Unknown Prehistoric “Lost World " Has Been Hiding Out On Earth
— IFLScience (@IFLScience)
Най-известните оживели строматолити се намират в залива на акулите, Западна Австралия, които за наслада на многочислените основатели на документални филми живеят наоколо до някои от най-старите вкаменелости.  В Пуна де Атакама, на съвсем 4000 метра надморска височина, откривателите са разкрили още по-интересни строматолити, обитаващи хиперсолени лагуни. 

" Тази лагуна може да е един от най-хубавите модерни образци за най-ранните признаци на живот на Земята " , споделя в изказване професор Брайън Хайнк от университета в Колорадо, Боулдър. " Просто е необикновено, че към момента можете да откриете сходни недокументирани същества на нашата планета " , сподели Хайнек. 

За всеки, който е песимистичен, че такова място може да е убягнало от вниманието на учените толкоз дълго време, помислете по какъв начин Хайнек го е разкрил. Д-р Мариа Фариас от PUNABIO Environmental Consulting му демонстрира район в Северозападна Аржентина, където търси редки микроби за възобновяване на почвата. Двойката трябваше да пътува девет часа по черни пътища и да отседне в село с 35 души, които зависят от един-единствен извор за вода, защото дъждовете са прекомерно редки, с цел да разчитат на повърхностни води. 

През последната нощ Хайнек изследва сателитни фотоси на региона и вижда нещо, което съгласно него е група лагуни на 16 километра. Двойката изминава по-голямата част от пътя пешком, макар че би трябвало да носи вода, с цел да се оправи с безмилостното, жарко слънце. " На някои места потъвахме до колене в солена тиня ", споделя Хайнек.  

A Previously Unknown Prehistoric “Lost World " Has Been Hiding Out On Earth -
— Egy24 - مصر24 (@Egy24Official)
Пътуването си заслужаваше, защото бяха открити 12 лагуни, разпростряли се на повърхност от 10 хектара (25 акра). Водите са идеално чисти, с малко живот или нечистотия, които да ги замъглява, тъй че когато Хайнек погледна надолу, видя зелени - и явно растящи - строматолити, по-големи от всички, които в миналото е виждал живи. От друга страна, ние сме разкрили вкаменени строматолити, които са още по-големи, изяснява специалистът. 

Някои от екземплярите на Хайнек са необятни 5 метра и високи няколко фута - колоси спрямо други живи образци, само че е известно, че фосилите са достигали до 6 метра височина. Вероятно е било по-лесно да пораснеш огромен, когато не е имало нищо по-напреднало, което да те заплашва. 

Строматолитите не биха били първият живот на Земята. Изотопните данни сочат, че животът е почнал преди към 4,1 милиарда години, само че най-старите вкаменелости от строматолити са на 3,5 милиарда години. Може би е имало и по-ранни образци, само че те са били тук-там, чиято геология не е оживяла. По-вероятно е най-ранният живот просто да не се е вкаменил добре, а строматолитите да са първите, които са го създали. 

Когато Хайнек ревизира химическия състав на находката, той открива, че тя има повече общо с античните мостри, в сравнение с с тези от други елементи на света. Откритият от него пример е построен главно от гипс (CaSO42H2O), който е постоянно срещан във фосилните строматолити, само че в никакъв случай до момента не е бил следен в живи версии. Живата повърхнина се оказа от цианобактерии, само че ядрото беше розово от изобилни археи, споделя ученият.  



Мястото не предлага съвсем нищо друго с изключение на извънредно солени и киселинни води и слънчева светлина, нефилтрирана от ниските пластове на атмосферата. Хайнек подозира, че това евентуално доста наподобява на ранната Земя. 

Много астробиолози са посещавали Атакама, смятайки я за най-хубавия леснодостъпен сурогат на античния Марс, и Хайнек счита, че откритието му удостоверява това. " Ако животът на Марс в миналото се е развил до равнището на вкаменелостите, той би бил подобен ", споделя той.

" Разбирането на тези модерни общности на Земята би могло да ни даде информация за това, какво би трябвало да търсим, когато следим сходни характерности в марсианските скали ", разяснява специалистът.  

Изследователският капацитет е явен, само че Хайнек се притеснява, че обектът може да е открит прекомерно късно. Един от ресурсите, с които Атакама разполага в обилие, е литият, който в последно време се трансформира от нежелателен в любим на минните компании с помощта на ролята си в батериите. В региона следва да бъдат направени сондажи за търсене на залежи наоколо и Хайнек се притеснява, че даже процесът на търсене може да унищожи такива чувствителни системи. Двамата с Фариас са възстановили проби от РНК, само че към момента има доста какво да научат. 

В конкуренцията да опишат на света какво е разкрил, откривателите към момента не са разгласили резултатите си, само че ги показаха на есенната конференция на Американския геофизичен съюз. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР