Мика Зайкова стана най-споменаваното име у нас в последните дни.

...
Мика Зайкова стана най-споменаваното име у нас в последните дни.
Коментари Харесай

Знаете ли кой е Рашко Зайков? А Айнщайн знаеше!

Мика Зайкова стана най-споменаваното име у нас в последните дни. Мнозина се запитаха: Защо чак в този момент разбираме за тази мъдра жена?! Подобна орис има и неин съфамилник - гениалният физик и математик Рашко Зайков (1901-1982 г.), чието име с почитание произнася самият Алберт Айнщайн. Нещо повече - двамата работят дружно!

" Госпожо, вие сте майка на талант! "

Рашко Зайков се ражда в Бургас преди 120 години. Неговите родители Славка и Гавраил даже не подозират, че първородният им наследник е талантлив с " хубав разум ". Очаквали и се надявали той да стане духовник като дядо си. Един ден, до момента в който го бута в бебешката количка из градската градина, чужд мъж към Славка се обръща с думите: " Госпожо, вие сте майка на талант! ". Пророческите слова са произнесени от италиански професор, който решил по размера на черепа на детето, че то е с невероятни заложби.

И животът го потвърждава напълно скоро! Още 14-годишен ученолюбивият и упорит Рашко без да пита изпраща документите си в фамозния боен лицей в австроунгарския град Мариеншващкирхен. Независимо, че е единственият претендент, чиито родители са цивилни, той е признат и даже получава специфична стипендия, споделя в. " Десант ". Заминава, " спонсориран " с няколко златни гроша от дядо си, свещеника.

В края на първата образователна година посланикът на Австро-Унгария у нас изпраща файтон да докара Славка Зайкова в посолството. Тя е извикана там, с цел да бъде поздравена за отличния триумф на сина си.

Но, все пак, военните порядки и режим не харесват на Рашко и малко по-късно той напуща елитното образователно заведение.

 Последната фотография на Рашко Зайков, направена в Германия - преди да се върне в България през октомври 1944 година
Последната фотография на Рашко Зайков, направена в Германия - преди да се върне в България през октомври 1944 година
Снимка: Личен списък

Айнщайн упорства да му дадат Хумболтова стипендия

Зайков се прибира в България, а няколко години по-късно поема в нова посока - Германия. Там приключва математика и физика в Университета в Гьотинген и специализира една година теоретична физика при Алберт Айнщайн в Берлин. През 1926 година Рашко Зайков става първият българин, почетен с влиятелната Хумболтова стипендия на едноименната фондация. Затова е упорствал персонално самият Айнщайн, който става негов теоретичен началник. По-късно бащата на Теорията на относителността урежда отпечатването на един от първите писания на бургазлията.

" Още през 1923 година имах рядкото благополучие да чувам лекции на Айнщайн в Берлин из цикъла " Избрани глави на теоретичната физика " - написа Зайков в своите " Лични мемоари за Алберт Айнщайн ", отпечатани в непретенциозен тираж малко преди гибелта му. " Красивият български разум " е най-младият измежду слушателите на великия физик. В залата са най-вече преподаватели и специализанти, само че Рашков бързо се трансформира в един от любимците на белокосия талант.

 Алберт Айнщайн през 1933 година
Алберт Айнщайн през 1933 година
Снимка: Getty Images

По негова рекомендация нашенецът стартира работа като теоретичен служащ в астрофизическата обсерватория в Нойбабелсберг. В " Кулата на Айнщайн ", както всички я назовават, шеф е фамозният астроном проф. Фройндлих, а директен началник на Зайков е известният експерт по спектроскопия проф. Гротриан. Там българинът, дружно с помощника на Айнщайн Громер, работи върху проблеми на Общата доктрина на относителността и приложението й в Квантовата доктрина и издава книгата си " Релативистична доктрина на петте измерения ", получавайки ласкави мнения от Айнщайн. " Тази работа изпратих на Айнщайн. В отговор той ми писа, че, наподобява, аз се намирам на прав път и че без петото измерение е невероятно да се обяснят микроявленията в квантовата физика " - споделя самият Зайков, който по това време към този момент чете лекции в " Роберт лицей " в Истанбул. В кръга на неговите научни контакти, с изключение на Айнщайн, са и светила като Мак Борн, Дейвид Хилберт, Карл Зигел, Макс Планк и ръководителят на Римската академия на науките проф. Леви Чевита. Всички те му предсказват огромно бъдеще на физик и международна популярност. Съдбата обаче не споделя тяхното мнение.

 Рашко Зайков има 280 изявления в областите: теоретична физика и приложна математика. От тях 55 са в региона на теоретичната физика; 15 - по приложна математика; 187 къси рецензии по математика и математическа физика, отпечатани в немски, италиански, френски и съветски списания
Рашко Зайков има 280 изявления в областите: теоретична физика и приложна математика. От тях 55 са в региона на теоретичната физика; 15 - по приложна математика; 187 къси рецензии по математика и математическа физика, отпечатани в немски, италиански, френски и съветски списания
Снимка: Личен списък

Участвал ли е българинът в създаването на атомната бомба?

Кореспонденцията сред Айнщайн и Рашко Зайков прекъсва в годините на Втората международна война. А, вместо блестяща кариера, краят на войната донася на гениалния българин безчет проблеми в професионалната му реализация у нас. Тъй като е немски ученик, Зайков бива обвинен от новата комунистическа власт след 9 септември 1944г., когато ученият се завръща у нас. Той постоянно е търсен и " викан за информация ". Веднъж даже престоява цели три денонощия в ареста. Тъй като в интервала 1942-1944 година работи в Германия като теоретичен помощник в заводите " Фау ", се ражда догатката, че е разработвал теоретични въпроси по секретни тематики като атомната бомба.

 17 февруари 1950 година Алберт Айнщайн приказва обществено в седмичното предаване на Елинор Рузвелт по NBC и предизвестява за
17 февруари 1950 година Алберт Айнщайн приказва обществено в седмичното предаване на Елинор Рузвелт по NBC и предизвестява за "общото заличаване ", което нуклеарните оръжия могат да причинят
Снимка: Getty Images

Зайков е заставен да изкарва прехраната на фамилията си като преподавател в гимназията в Благоевград, а по-късно като шеф поделение " Статистика " в ДЗИ. Едва през 1953 година, с помощта на застъпничеството на проф. Георги Наджаков, той става старши теоретичен помощник в Института по физика при Българска академия на науките. Легендарен е спорът му там с проф. Георги Манев, в който е замесен и самият Айнщайн, както и цялата научна общественост в Софийския университет. В разразилия се скандал болшинството застава зад проф. Манев и Комисията по следствие на случая отстранява Рашко Зайков от университета, където от 1928 до 1930 година той е помощник в катедрата по пробна физика.

 Снимка: Личен списък

Незабрава

До професурата му се стига доста по-късно, макар, че я заслужава безспорно. В деня на едно от съвещанията, когато се взема решение въпросът за научната му купа, от Италия се връща проф. Никола Бонев. " На аерогарата в Рим ме изпрати ръководителят на Италианската академия на науките проф. Леви Чевита. Попита ме какво е станало с Рашко Зайков, един доста кадърен български академик, с който си кореспондирал, само че от 1944 година нямал никакви вести. Помоли ме, в случай че Зайков е жив, да предам откровените му почитания, в случай че е умрял - да предам съболезнования на околните му " - споделя акад. Бонев пред комисията. - " Беше ми неловко да му кажа, че той към момента не е професор. Сега, като знаете какъв международен престиж признава Зайков, решавайте дали да не му дадете заслуженото звание! " - отсякъл ученият. След безапелационните му думи всички в комисията дали своят вот Зайков да стане професор.

 Портрет на проф. Зайков, рисуван от незнаен художник в кафене
Портрет на проф. Зайков, рисуван от незнаен художник в кафене "България "
Снимка: Личен списък

Проф. Рашко Зайков написва десетки обилни научни изявления по приложна математика и теоретична физика, огромен брой реферати-рецензии върху математически писания, както и голям брой научно-популярни произведения, някои от които издадени в чужбина. По неговия прославен учебник " Статистически способи " към този момент цели четири десетилетия към този момент се учи в Синсинати. " Класивият български разум " оставя след себе си 11 обилни научни изявления по приложна математика, 46 по теоретична физика, 3 натурфилософски и 10 научно-популярни публикаци, някои от които издадени в чужбина. Трудовете му могат да се разпределят в четири разнообразни дяла - работи, отнасящи се към Айнщайновата доктрина на относителността, серия писания по математическа статистика, група писания върху единните теории на квантовата механика, гравитацията и електродинамиката и писания по доктрина на обикновените частици.

 В Германия Рашко Зайков работи в заводите на Сименс (1933–1935), където се среща с бетатрона – един от първите 6 MeV ускорител на електрони (1942–1944)
В Германия Рашко Зайков работи в заводите на Сименс (1933–1935), където се среща с бетатрона – един от първите 6 MeV ускорител на електрони (1942–1944)
Снимка: Личен списък

Освен незабравим физик, проф. Зайков е бил и човек с огромна просвета и благозвучност. Зад неговата чудноватост, граничеща от време на време с комичност, се криела многостранна персона, споделят негови съвременници. Някои от сътрудниците му ще си спомнят превъзходните му спонтанни лекции по астрономия и физика, които той изнасял вечер в хижата на Българска академия на науките на Витоша.

Рашко Зайков има няколко брака. Развежда се с първата си жена през 1942 година. От нея има щерка Велислава (родена 1939 г.), на която до края на войната заплаща прехрана. Втората му брачна половинка Бонка Йосифова Зайкова е 9 години по-млада от него. Двамата имат щерка Виолета (родена през1946-а). Бонка почива през 1960 година. Следващата му брачна половинка е Милка Спасова Зайкова, с която се женят през 1966-а.

 Проф. Зайков (вдясно) с щерка си Виолета и пионерът на изявленията за Космоса у нас - проф. Никола Калицин, на разходка в Борисовата градина след първомайската манифестация през 1955 година
Проф. Зайков (вдясно) с щерка си Виолета и пионерът на изявленията за Космоса у нас - проф. Никола Калицин, на разходка в Борисовата градина след първомайската манифестация през 1955 година
Снимка: Личен списък

На 25 ноември 1982 година проф. Рашко Зайков, чието име беше премълчавано десетилетия, умира след малко боледуване. Веднага след гибелта му неговите родственици подаряват ръкописите му на Държавния списък. Уви - огромна част от тях към момента не са обработени...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР