Мика Зайкова, финансов експерт, в интервю за предаването България, Европа

...
Мика Зайкова, финансов експерт, в интервю за предаването България, Европа
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Ще влезем във филм на ужасите, а ако беше цирк, щеше да е смешно

Мика Зайкова, финансов специалист, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е извършено на 17.05.2023 г.)

Отново ще си приказваме за бюджет – какъв бюджет би трябвало на България през днешния ден, какъв брой средства са нужни на човек, с цел да живее обикновено и да покрива потребностите си. Тези и други въпроси ще обсъдим с финансовия специалист и стопански анализатор Мика Зайкова. Г-жо Зайкова, за новия бюджет на България се изговори доста, само че говоренето доминира, дейностите вървят като че ли на занимателен каданс, колкото и динамична да е политиката. България няма бюджет, а годината я преполовихме съвсем. Кризите в политическото са налице, а бюджетът в петък стана ясно, че е на ръба, и хазната едвам съумява да покрие месечната сметка за пенсиите. Народното събрание конституира, знаете, комисиите едвам преди седмица, като чак в този момент те стартират да работят всъщност след първите си организационни съвещания. Закъсахме ли го, г-жо Зайкова? 

Ами, в действителност го закъсахме. Да ви кажа почтено, аз просто не виждам по какъв начин ще съумеят, а ние имаме едни периоди, които не можем да пропуснем.  

Да. 

Ако си спомняте, бюджетът за 2022 година беше продължен, единствено че според фискалния закон, той може да бъде продължен за три месеца. А защото трите месеца минаха от дълго време, излезе един нов така наречен продължен закон за бюджета, който обаче…  

Изтича. 

… завършва на 10 юни. 

Да. 

И знаете ли, първо, на 10 юни, в случай че няма бюджет за 2023 година, просто дано да не бъда груба, само че мандалото пада. Ние отиваме на нулево салдо и не можем да похарчим нито една стотинка повече. На всичкото от горната страна, с цел да можем изобщо да харчим, би трябвало да надникнем във фискалния запас. Там обаче има действително единствено 200 милиона. С тия 200 милиона какво да платим по-напред – пенсиите ли месец юни, които са над 3,8 милиарда? Ние от фискалния запас, защото близо 50 и малко над 50% взимаме от нашия бюджет, дето се вика, от хляба на младежите ние, пенсионерите – споделям ние, тъй като и аз съм пенсионерка. Ние взимаме към 1,4-1,45 милиарда, с цел да може. А не забравяйте, че следва нарастване на пенсиите с 12%. Което значи още. На всичкото от горната страна, някои мои сътрудници, в устрема си да влезем по-бързо в еврозоната, желаят да смъкват недостига до 3%. Свалянето на недостига с 3%, без да се пипат, несъмнено, никакви налози, тъй като по време на рецесия, а ние сме в невероятна рецесия – политическа, икономическа, финансова, обществена, но каквато си щете – по време на рецесия не се пипат налози. Това е безспорен закон. Иначе нещата се утежняват. 

Всеки ден слушаме, значимо е да има постоянен кабинет, с цел да одобри незабавно държавен бюджет, само че да уточним – както и вие казахте, страната действа сега в режим на удължителен закон за бюджета, който изтича на 10 юни. 

Да, но той свършва, той свършва. 

Да. Какви са вариантите до тогава и какво ще стане след тази дата, в случай че не бъдат подхванати незабавни дейности? 

Само погледнете бюджета, който предложи госпожа Велкова. Този бюджет отразява всичките разноски, които би трябвало да се създадат след взетите решение от 46-тия, 47-мия и 48-мия парламент. Тя отразява действителната конюнктура. Това значи 6,4% недостиг, или в пари – това е близо 12 милиарда. Това на процедура значи, че ние с парите, с които разполагаме, в случай че би трябвало да го покрием, или би трябвало да режем, дето си вика до кокал, или би трябвало да вземаме заем, т.е. да увеличим дълга. Работата е там, че нито таванът на дълга може да бъде вдигнат ей по този начин, от днеска за през вчерашния ден, и да вземем някакви 14 милиарда. 

Трябва да има предел някакъв, както сподели госпожа Велкова, предел за изтегляне на нов дълг. 

Така, нов дълг, но разберете, че тоя нов дълг не е обезпечен. 

Да. 

По простата причина, че фискалната биография на България потегля надолу. Това значи, че вложителите ще бъдат доста деликатни и въпросът е ще има ли кой да купи нашите скъпи бумаги. Не приказвам за доходността на тези скъпи бумаги. Тя ще бъде висока и ще бъде над 5, 6 или 7, дори може да стигне до 8%, което в допълнение оскъпява това, което ще вършим с нашия бюджет, с още 1 милиард единствено за лихви. Така че аз си мисля, че ако… Защото до момента 240-те депутата не са свършили за 2 стотинки работа, за 2 стотинки – нито са приели някакъв закон, който да ни разреши да употребяваме идващите задатъци да речем от Плана за възобновяване, или да стартираме да употребяваме еврофондовете по новата стратегия, нито са приели бюджет за 2023 година И защото до 10 юни остават двайсетина дни, нещото, което може да бъде направено, е следното: първо, да създадем още – да създадат, в случай че им пристигна на акъла, да създадат още едно удължение, да вдигнат тавана на дълга, с цел да може да се покрие този недостиг с нов дълг. И да се молим на господ нашите скъпи бумаги да могат да се продадат. Защото в случай че не се продадат, тогава ще клекнем пред Международния валутен фонд, а там нещата са доста съществени. Ние към този момент сме във валутен ръб и това още повече ще утежни фискалната обстановка на България.  

Да, за интервал от една година бюджетното салдо се е влошило. 

Да, а пък да ви кажа почтено, от това, което виждам в този момент, не се задава отникъде, най-малко през първия и втория мандат, не се задава постоянно държавно управление. 

Г-жо Зайкова, дано да си поговорим за това, за политическата конюнктура с вас, за политическите процеси. Според вас народните представители не са свършили работа и за 2 стотинки. Нали по този начин казахте, г-жо Зайкова? 

Така е и мисля, че никой не може да ме опровергае. Дотук единствено се карат кой да бъде ръководител на една комисия и кой – на друга, и не са погледнали един закон, с цел да могат да оказват помощ въпреки всичко, да влязат някакви пари по Плана за възобновяване. Не забравяйте, че първите два ги пръснахме. Само 100 милиона от 2,7 милиарда са изхарчени по предопределение. Това значи, че ние би трябвало да възстановим тези пари, които пръснахме защо ли не – за дотации, за помощи на щяло и нещяло. Но освен това – не забравяйте, че всички планове по Плана за възобновяване желаят и съфинансиране. Значи като се изключи че 2,7 милиарда, ние би трябвало да дадем още пари по реда на съфинансиране. Ние ще влезем във филм на ужасите. Ако беше цирк, щеше да е смешно. Но виждате ли, аз просто съм потресена! Не е моя работа да разясня, само че не мога да не го кажа. Как е допустимо НСО да пази заместник-главния прокурор от основния прокурор?! А основният прокурор на една европейска страна да бъде заставен да изведе фамилията си в другарска държава… 

В друга страна, да. 

Защото го е боязън за фамилията му. Това е някакъв призрачен сън! 

Да, ние по какъв начин да живеем обикновено в такава страна, откакто огромните мъже на върховете на страната се опасяват? Да. 

Извинявайте, да ви кажа ли? И господин Сарафов, и неговият заместител, всичките те се опасяват най-много за себе си, по-точно за позицията си. И мисля, че това, което оферират съдиите – последно в този момент го чух, да се освободят и тримата, с цел да не могат да въздействат върху решенията, и да се направи едно независимо изследване. Едва ли в България може да се случи, почтено да ви кажа, независимо изследване, но ще се надявам. Аз просто не мога да допускам! Така че никой не мислиш за бюджет, а просто ей го – 10 юни идва. Аз не мога да схвана, най-малко вземат едно решение за повдигане тавана на дълга, да вземат настрана решение или да вземат решение за продължение на бюджета. То че няма да могат да приема тоя бюджет – по този начин излиза. Защото погледнете – седемте дни към този момент изтичат на първия мандат, има още седем и вероятно третият мандат – той е след седем. И президентът ще бъде заставен да назначи ново служебно държавно управление и Народното събрание си отива. На България й би трябвало работещ парламент, и постоянно държавно управление. Не можаха ли да го схванат? Нито " Продължаваме промяната “.

Г-жо Зайкова, като казвате " Продължаваме промяната “, през днешния ден те предложиха конституционни промени, с цел да нямало каузи " на трупчета “, които държат политици " на каишка “. Вижте – нямаме държавно управление, обаче те желаят конституционно промени.  

Извинявайте, това даже е несериозно. Конституционни промени се вършат в спокойна конюнктура и не се вършат от днеска за през вчерашния ден. Извинявайте. Как ще съберат конституционно болшинство, кажете ми по какъв начин? Те не могат да се схванат да съберат нормално болшинство за едно държавно управление, ще съберат конституционно болшинство! Погледнете, бе хора, значи това, което считат за цели и " Продължаваме промяната “, и ГЕРБ, са едно и също нещо, само че те не могат да се схванат и да работят дружно. Изобщо не мислят за България и за българите. Те си мислят за личните партийни ползи с взор към локалните избори. Е, извинявайте, това го разбра и Хасан циганина – оправдавам се на ромското население, не че ги считам за елементарни, само че и хората с по-ниско обучение схванаха, че не става въпрос нито за България, нито за българския народ. Става въпрос за персоналните им партийни ползи.

И по тази причина за n плюс първи път го споделям: да остават егото си у дома, да седнат и да си спомнят защо са определени. За какво – с цел да работят за България. Бюджет нямам доверие, че ще могат да одобряват за 2023 година, което е страховит казус, само че най-малко да продължат бюджета или най-малко да вдигнат тавана на дълга, с цел да може пенсионерите и хората, които работят в публичния бранш, да си вземат заплатите. Не желая да тревожа никого, само че в случай че те не създадат едно от тия двете неща: да продължат бюджета или най-малко да вдигнат тавана на дълга по този начин, че да може да вземем – дай боже да може да го продадем де, и това е проблем – само че по този начин или другояче, хората, пенсионерите не няма да вземат нарастване, няма да вземат никакви пенсии. Същото се отнася и за хората от публичния бранш, за армията, за полицията. Кой ще ни пази, бе хора, кой ще ги пази, в случай че не им плащаме заплати? И без това заплатите им не са високи. Направо ви казвам… Вие виждате, че непрестанно има текучество и в полицията, и във всичките служби. Те не могат две години да подменят състава на изтеклите – мисля, че са 27 структури, на които са изтекли мандатите. Те не могат да подменят даже на Висшия правосъден съвет, който половината е нов, а другата половина е остарял. 

Да, и с изминал мандат.  

И по какъв начин се взема решение казуса с основния прокурор или заместниците му? Как ще взема решение тоя проблем? 

Г-жо Зайкова, коя съгласно вас партия може да се окаже един посредник в актуалната обстановка? Имаме ли въобще такава партия? Виждате ли някаква светлина вие в тунела?  

Аз не желая да кажа, че има там една дребна партийка, наречена " ИТН “. Те приказват релативно рационално. Не че аз съм била претендент от тази партия, само че в случай че президентът даде на тях третия мандат – уповавам се, в случай че даде третия мандат и те съумеят да стимулират, въпреки че въпреки всичко множеството са хора на словото, съумеят да стимулират другите да седнат, към този момент няма да е ГЕРБ, няма да е " Продължаваме промяната “, това нещо ще отпадне. Да стимулират, да създадат държавно управление. И аз не съм съгласна, че държавното управление би трябвало да има ясна стратегия. Да, ясна стратегия, би трябвало да има стратегия. И както законодателната стратегия в Народното събрание, по този начин и това, което държавното управление ще прави. Но това, което би трябвало да се направи – да ме прости госпожа Габриел, обаче не може да стане за една година. Нека да изберат държавно управление, дано то да стартира да работи и няма смисъл да му слагаме интервал една година. Нека си работи. Ако успее да си изкара мандата, още по-добре. Но в случай че нещо се случи, което е една слаба вяра, само че въпреки всичко вяра, в случай че се случи, това е с третия мандат. 

Третият мандат, с " ИТН “, казвате.

Ами хайде да приказваме. Аз не знам за какво има такова особено отношение към Движенето за права и свободи. Първо, те са евроатлантици, второ, те са хората, които ни вкараха и в Европейският съюз, и в НАТО – техни държавни управления бяха, с мандата на техни държавни управления. И трето, дръзвам да кажа, тъй като познавам сътрудниците, работила съм два Народното събрание с тях и преди, като деятел на " Подкрепа “ съм работила с тях – там има извънредно положителни експерти. Нека използваме техния капацитет. Не мога да схвана по какъв начин по този начин " Продължаваме промяната “ са повече евроатлантици от хората, които ни вкараха в НАТО и в Европейския съюз. Това не мога да го схвана. Но имат някакво отношение. Надявам се, че не се касае до вяра или до националност, уповавам се, че не е по този начин. Така че да седнат, да се съберат и да стартират да работя за България и за българите. Просто ви споделям, потресена съм от такова държание! Не ми е работа да подлагам на критика, аз не съм в Народното събрание, само че все пак, няма българин, който да не ги гледа с смут. Няма подобен българин. Те желаят да вършат нови избори, но новите избори е неприятно, по-лошо от това, което е сега.

Защото няма да ни показват нищо по-различно, да. 

Нищо ново. Не е единствено това. Не знам какъв брой хора ще излязат да гласоподават, само че нищо ново няма да се случи. 

Г-жо Зайкова, извънредно прочувствен диалог организирахме с вас, виждам какъв брой ви боли. 

Много скърбя, че съм толкоз прочувствена, само че извинявайте. Аз обичам България, обичам моите сънародници, българите, и желая България да просперира. А без постоянно държавно управление, без парламент тя не може да го направи. 

Така е, съгласна съм с вас. Благодаря ви, че бяхте наш посетител през днешния ден. 

Извинявам се за прочувственото изявление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР