Михаил Касабов е най-дългогодишният служител на БФС. Започва работа в

...
Михаил Касабов е най-дългогодишният служител на БФС. Започва работа в
Коментари Харесай

Михаил Касабов: Случи се нещо срамно за футбола ни, Бербатов не познава устава на БФС!

Михаил Касабов е най-дългогодишният чиновник на БФС. Започва работа в централата през 1979 година. За малко е в управническото тяло на Левски, с цел да се завърне в БФС. Още по времето на огромния Иван Славков немският ученик и член на Общото заседание на Байерн става вицепрезидент на футболната ни централа.

Във вторник (22 март) Касабов ще навърши 67 години. Пред " Труд " той разяснява както идните му задължения към УЕФА, по този начин и последните събития в родния футбол.

Относно извършеният от Димитър Бербатов различен конгрес в петък в НДК, Касабов сподели, че Митко не познава устава, както и разкри, че е получил поддръжка от клубове-фантоми.

- Г-н Касабов, по какъв начин ще отпразнувате рождения ден?
- На работа и на обичано място. Получих наряд от УЕФА за четвъртфинала от Шампионската лига сред Байерн и Пари Сен Жермен за дами. Мюнхен е като мой втори дом. Слоганът на Мондиал 2006, който Франц Бекенбауер разгласи преди шампионата, е „ Светът на посетители при другари “. Е, аз в Германия имам доста, доста другари. Начело с Кайзера. Така че рожденият ми ден ще бъде сигурно страховит празник на прелестния „ Алианц Арена “.

- Кога за последно се видяхте с Бекенбауер?
- Имах две благоприятни условия тази година. Бях му на посетители, с цел да гледаме първия осминафинал в Шампионската лига сред Залцбург и Байерн. А дружно изгледахме спектакъла на баварците, в който победиха противника със 7:1 в реванша. С нас беше и Драгомир Димитров, общоприет консул на България в Мюнхен. Бекенбауер не стопира да се вълнува от всичко в Байерн. Слава Богу, здравословно е доста по-добре. Разбира се, не може да върви толкоз постоянно на мачове. Но и до неотдавна пандемията от Ковид-19 не му го позволяваше.

- Като член на Общото заседание какво смятате за жребия на Байерн в Шампионската лига?
- Виляреал е подъл тим. Всички считат, че Байерн е имал шанс. Но в случай че отпадне? Ще стане за смях. Мисля, че тимът на Юлиян Нагелсман ще е на полуфинал. А там съм сигурен, че ще чака Ливърпул. Има сметки за споразумяване. Абсолютно непредвидимо ще бъде.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

- Връщате се в Мюнхен като пратеник на УЕФА. Броите ли какъв брой мача на тази позиция имате?
- Няма по какъв начин да ги преброя, тъй като са сред 250 и 300. От ФИФА ми пратиха питане дали имам опция да бъда на международното състезание в Катар. Голяма чест е за мен. Дано всичко е наред и бъда част от най-големия театър на Цар Футбол.

- Кой е най-паметният ви мач?
- Бил съм пратеник на финала на олимпиадата в Лондон 2012, на олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 и за мъже, и за дами. Но ще посочи един различен. Той също беше на олимпиада, само че в Пекин през 2008-а. Играха Аржентина с Лионел Меси против Бразилия с Роналдиньо. Щастлив съм, че ориста ми даде опция да бъда на толкоз велики дуели, само че както ви споделих – няма по какъв начин да ги изброя.

- Видял сте толкоз красиви игрища по света. А по какъв начин се чувствате на мач в България? Дори на националния стадион „ Васил Левски “?
- Боли ме сърцето. Разбирам какво ме питате. Да, България извънредно закъсня с футболната си инфраструктура, чието лице са стадионите. Демокрацията ни завари с доста неприятни арени. Така и не се откри вложител – държавен или частен, който да помогне. И се стигна до това окаяно положение. Вярвам, бленувам, че ще доживея да виждам най-малко националния тим на България на едно прелестно оборудване. Досега повече от 30 години чувам положителни намерения…

- Като вицепрезидент на БФС по какъв начин ще коментирате различния конгрес, който Димитър Бербатов направи и на който беше определен за президент?
- Още един път ще употребявам цифрата 30. Доживях в края на кариерата ми да видя по какъв начин футболът се разцепва. 30 години двата синода, в този момент два футболни съюза ли ще имаме? Ако ФИФА и УЕФА признаят Бербатов и конгреса, първи ще отида да му стисна ръката и ще го поздравя. БФС сезира двете организации какво се случи. Нека да се произнесат. Ако Бербатов поеме ръководството на футбола, аз незабавно се отдръпвам като член на изпълнителния комитет. А и нямам доверие, че той възнамерява с мен. Толкова години минаха, че съм надалеч от заболели упоритости за постове.

- Бихте ли разяснили каква тежест има конгресът на Бербатов?
- Ще приказвам единствено с обстоятелства, а всеки може да ги пояснява, както желае. Екипът на Бербатов подаде тъжба против конгреса на 12 октомври 2021 година. Процедурата тече. Още няма решение на първа инстанция, а камо ли извънредно. Конгресът на 12 октомври мина по дневен ред, избран от съда. Изпълкомът беше определил датата 18 март за постоянен избирателен конгрес. Освен президент щеше да се дефинира новият президент, изпълком, бюджет. От 1979 години отивам на конгреси. Присъствал съм на над 55. Сега на 31 март в Доха ще е следващият – на ФИФА. Но такова нещо в действителност не бях виждал. Тъжно ми е.

- В кое обвинявате Бербатов?
- Най-малкото в непознаване на устава. Да не приказваме, че 76 делегата не могат да бъдат представителна извадка. Ще кажа обстоятелства, а вие ги коментирайте. Според устава на БФС президент може да се избира единствено с скришен избор. Дори претендентът да е един. Така написа в член 43, алинея 3. След това Петър Величков е и член на изпълнителния комитет, и изпълнителен шеф. Според член 33, алинея 1 не може членове на изпълкома да са щатни чиновници.

И не на последно място желая да попитам Бербатов – нали оспорва решенията на конгреса от 12 октомври? Нали сме приемали клубове-фантоми? Ще дам образец единствено с три клуба, които имаха делегати на неговия конгрес и гласоподаваха за него - Димитровец 1928, Спартак (София) и Хайдут 2014. Не си ли опонира? Наистина повече не ми се приказва за конгресите, тъй като се случи нещо срамно за футбола ни. Нека забележим какво ще кажат интернационалните централи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР