Михаил Ходорковски - бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост

...
Михаил Ходорковски - бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост
Коментари Харесай

Ходорковски очаква Навални да остане в затвора за 10 години

Михаил Ходорковски - някогашният съветски петролен магнат, изпаднал в недружелюбност пред Кремъл - дефинира задържането на опозиционера Алексей Навални като опит на президента Владимир Путин да покаже, че към момента е "алфа кучето " в страната, съобщи Ройтерс.

Западът би трябвало да работи, а освен да приказва, в случай че желае да окаже някакво въздействие на Путин след ареста на Навални. Ходорковски допусна, че опозиционерът може да остане зад решетките едно десетилетие, както той самият, откакто провокира Кремъл.

"Путин усеща, че би трябвало да покаже, че е основното животно в стадото, или... хората ще считат, че той към този момент не е алфа кучето ", разяснява от Лондон 57-годишният Ходорковски. "Единственото нещо, което защищава Путин - чувството... че той е алфа кучето - още веднъж бе сложено под подозрение ", добави тогавашният съветския олигарх за 68-годишния президент.

Кремъл отхвърли да отговори на запитването на Ройтерс за коментар.

Някога най-богатият човек в Русия, Ходорковски бе задържан в аероплан в Сибир през 2003 година и наказан на затвор за укриване на налози и измами, а неговата петролна компания Юкос бе разграничена. Бившият олигарх, който отхвърли обвиняванията, прекара 10 години в пандиза, откъдето бе освободен през 2013 година, напомня Ройтерс.

Ходорковски съпостави своето състояние с това на Навални, който бе задържан при завръщането си в Русия с полет от Германия, където бе на лекуване, откакто бе токсичен през август. "Моята обстановка бе безусловно аналогична ", увери той и сподели, че връщането му в Русия през 2003 година не е имало опция, макар упования арест. "Или се предаваш, или се връщаш да се бориш, тъй че Навални безусловно направи вярното нещо. "

Ходорковски съобщи, че желае да има вяра, че Навални ще бъде освободен, само че "реалността е ", че натискът на съветските управляващи върху 44-годишния опозиционер ще се ускори. Навални "може да получи 10 години " затвор... "това е, което може да забележим на този стадий ", предвижда Ходорковски. Той обаче направи ангажимента, че "много ще зависи от това по какъв начин ще реагира съветското общество ".

Навални бе арестуван на идване в Русия в неделя за нарушение на изискванията по условната си присъда. Вчера съветски съд го остави в ареста за 30 дни.

В отговор Навални прикани за митинги в Русия. "Не се опасявайте, излезте по улиците. Излезте не за мен, а за вас и вашето бъдеще ", сподели той във видеопослание, оповестено в Туитър.

Привърженици на Навални възнамеряват демонстрации в Русия в събота. За края на месеца в столицата Москва е подадена поръчка за протест с 10 хиляди участници.

Около 200 последователи на Навални се бяха събрали през вчерашния ден пред полицейския сектор, където той е държан, макар студеното време. Когато чуха, че опозиционерът е оставен в ареста, те започнаха да скандират "Позор! " и "Путин, подай оставка! ".

Над последователи на Навални и публицисти са били арестувани в Русия през вчерашния ден, заяви мониторинговата група ОВД-Инфо.

Критикът на Кремъл бе наказан по-рано на три години и половина затвор условно за заграбване на средства. Той отхвърля обвиняванията и твърди, че присъдата е политически стимулирана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР