Михаил Горбачов – Първият и единствен президент на СССР, баща

...
Михаил Горбачов – Първият и единствен президент на СССР, баща
Коментари Харесай

Михаил Горбачов: с какво светът ще запомни първия и единствен президент на СССР?

Михаил Горбачов – Първият и единствен президент на Съюз на съветските социалистически републики, татко на перестройката и гласността, умря вечерта на 30 август 2022 година в Москва.

Както си спомня самият Горбачов, „ дългият, отегчителен през годините развой на преосмисляне на историята на страната “ у него стартира още в студентството. Идването му на власт на поста Генерален секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз на 11 март 1985 година не е ненадейно за руската номенклатура: Михаил Горбачов е на респект пред Леонид Брежнев, има покровителството на втория и третия човек в страната и сполучливо се потвърждава на поста министър на селското стопанство на Съюз на съветските социалистически републики.



Владимир Акимов/Sputnik

Мнозина чакат промени от амбициозния и приветлив на Запада и на руските жители водач. „ Съгласявайки се тогава да приема висшия всъщност държавен пост на Генерален секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, аз разбирах: отсега нататък не мога да пребивавам по този начин и няма да си разреша да остана на този пост, в случай че не бъда подсилен при реализирането на съществени промени “, ще каже той през 1991 година, година откакто получава Нобелова премия за мир „ в символ на самопризнание на водещата му роля в международните процеси “.



Сергей Гунеев/Sputnik

Кардинални промени има, само че не всички са приятни и разбираеми. Антиалкохолната акция, по този начин наречената борба за умереност в измиращата от водка страна, ще стане първата мъчителна стъпка на Горбачов-генералния секретар по пътя му към „ перестройката “. След нея ще последва всеобща кадрова чистка и подмладяване на ръководещата партия. И на многогодишната еднопартийна система скоро ще бъде комплициран край. Комунистическа партия на Съветския съюз ще се лиши от конституционния си статус на единствена ръководяща мощ, в страната ще се появят избори, проведени по либерален пример, и ще престане преследването за инакомислие. Горбачов ще върне от заточение учен Андрей Сахаров и ще продължи реабилитацията на жертвите на сталинските репресии – на нереабилитираните при Никита Хрушчов.



Основна негова заслуга става и провъзгласената публичност и анулацията на цензурата: при него тиражите на вестниците надминават милиони, а партията и властимащите за първи път стават обект на рецензии. Гласността и демократизацията към момента не значат независимост на словото, нито народна власт, само че без промените на Горбачов пътят към тях би бил прекомерно дълъг.

Впоследствие точно за подарената публичност ще бъде винен Горбачов: с това, че точно тя разсънва вулкана на националното съзнание, довел до разпада на Съюз на съветските социалистически републики. Ако е нямало публичност, в страната и в света, евентуално нямаше скоро да се разбере за нуклеарната злополука в Чернобил – едно от основните „ петна “ в политическата биография на Горбачов. Сред другите са Нагорни Карабах, извеждането на войските от Азербайджан, разпръскването на митинга в Алмати.

 Чернобилската АЕЦ

Чернобилската АЕЦИгор Костин/Sputnik

Но светът, абсолютно, помни Горбачов като индивида, прекратил оръжейната гонка, трансформирал „ Империята на злото “ в съдружник по предотвратяването на геополитическите и екологичните катаклизми. Именно той прогласява „ новото външнополитическо мислене “, стартира процеса по обединяването на Германия и извеждането на руските войски от Афганистан. Той изрича прозвучалата като безспорна химера концепция до 2000 година да се ликвидира нуклеарното оръжие и да се сътвори система за интернационална сигурност, а след това подписва със Съединени американски щати Договора СТАРТ-1 и съглашение за РСМО. Опонентите нееднократно му напомнят срещата в Малта, където на дипломатическо равнище завършва Студената война, и го упрекват в поддаване пред Запада. Горбачов споделя единствено: „ Искаме да бъдем разбрани. <…> Това не значи да станем тъкмо такива като другите “, това значи да бъдем разбираеми за другите.

 Извеждането на руските войски от Афганистан

Извеждането на руските войски от АфганистанВ. Кисельов/Sputnik

След оставката си продължава да следи развиването на страната, учредява Фонд Горбачов и Международния Зелен кръст, пробва да се върне в огромната политика, само че на президентските избори събира едвам 0,51% от гласовете (Съветският съюз по този начин и не му прощава). Единственият президент на Съюз на съветските социалистически републики предсказуемо излиза в внезапна съпротива на първия президент на Руската федерация Борис Елцин, след което поддържа наследника му Владимир Путин (е, не задълго) и се заема със самоанализи и признание на грешките.



Юрий Абрамочкин/Sputnik

„ Перестройката победи! Аз изгубих като политик “, обобщи самичък през 2009 година. Макар че е допустимо да е образувал и озвучил един от основните си заключения още в далечната 1991-ва: „ Животът е къде-къде по-богат и комплициран от самите направени проекти по какъв начин да постъпиш по-добре. Той в края на краищата грубо отмъщава за насилственото му налагане на някакви схеми, било то и с положителни планове “.
В памет на Михаил Горбачов (ЦИТАТИ)
Тъй като хилядите думи на съболезнования не престават да валят, ние подчертахме някои от по-трогателните от видни персони, които са познавали или са били въодушевени от Михаил Горбачов.



Владимир Родионов/Sputnik
Руският президент Владимир Путин, в  до фамилията и приятелите:
„ Моля, приемете нашите най-дълбоки съболезнования във връзка гибелта на Михаил Горбачов.

Михаил Горбачов е политик и общественик, който има голямо въздействие върху хода на международната история. Той управлява страната ни по време на комплицирани, трагични промени, огромни външнополитически, стопански, обществени провокации. Той надълбоко разбираше нуждата от промени и се опитваше да предложи свои решения на наболелите проблеми.

Бих желал също по този начин особено да загатна необятната филантропична, благотворителна и просветителна активност, която Михаил Горбачов организира през последните години.

Още един път приемете моите откровени думи на състрадание и поддръжка във връзка със загубата ви “.



Юрий Лизунов, Александр Чумичов/ТАСС
Руският премиер :
„ Михаил Сергеевич [Горбачов] стои в основата на доста трансформации, стана олицетворение на световните промени, настъпили в Русия и света. Той постоянно енергично и рационално защитаваше своята позиция и поддържаше страната си “.
Генералният секретар на ООН :
„ Михаил Горбачов беше неповторим по рода си общественик, който промени хода на историята. Светът загуби извисяващ се световен водач, зает многостранен последовател и неотклонен бранител на мира. Дълбоко съм тъжен от гибелта му “.

 Малта, Михаил Горбачов и Джордж Буш

Малта, Михаил Горбачов и Джордж БушЮрий Лизунов, Едуард Песов/ТАСС
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, :
„ Михаил Горбачов беше човек със забележителна визия.

Това бяха дейностите на необичаен водач – човек с въображението да види, че е допустимо друго бъдеще, и смелостта да рискува цялата си кариера, с цел да го реализира. Резултатът беше по-безопасен свят и по-голяма независимост за милиони хора.

Дори години откакто напусна поста, той към момента беше надълбоко зает. Когато господин Горбачов посети Белия дом през 2009 година, той и аз говорихме дълго време за продължаващата работа на нашите страни за понижаване на нуклеарните ресурси на Съединени американски щати и Русия. Беше елементарно да се разбере за какво толкоз доста хора по света го уважаваха толкоз доста.

Изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на неговото семейство и другари, както и на хората на всички места, които са били облагодетелствани от неговата религия в един по-добър свят “.
Бившият държавен секретар на САЩ  който договаря с Горбачов в последните години на Студената война:
„ Историята ще запомни Михаил Горбачов като колос, който насочи своята велика нация към народна власт. Той изигра сериозната роля в мирното привършване на Студената война с решението си да не употребява мощ, с цел да задържи империята <…> Липсва доста на свободния свят “.



AP
Фондация Роналд Рейгън, в Twitter:
„ Фондация и институт „ Рейгън “ скърби за загубата на някогашния руски водач Михаил Горбачов, човек, който в миналото беше политически съперник на Роналд Рейгън, който в последна сметка стана другар. Нашите мисли и молебствия са към семейство Горбачов и народа на Русия “.
Бившият държавен секретар на САЩ :
„ Михаил Горбачов направи огромни услуги, само че не съумя да реализира всичките си визии. Хората от Източна Европа и немският народ, и в последна сметка съветският народ, му дължат огромна признателност за вдъхновението, за смелостта да излезе напред с тези хрумвания за независимост. Той въпреки всичко ще бъде запомнен в историята като човек, който сложи началото на исторически трансформации, които бяха в интерес на човечеството и на съветския народ “.
Френският президент Еманюел Макрон, в Twitter, на съветски и френски:
„ Моите съболезнования за гибелта на Михаил Горбачов, човек на мира, чиито решения отвориха пътя към свободата за руснаците. Неговият ангажимент за мир в Европа промени нашата обща история “.
Британският министър председател Борис Джонсън, в :
„ Натъжен съм да чуя за гибелта на Горбачов. Винаги съм се възхищавал на смелостта и честността, които той сподели, с цел да докара Студената война до кротичък край “.



Григорий Сисоев/Sputnik
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в :
„ Михаил Горбачов беше приближен и почитан водач. Той изигра решаваща роля за преустановяване на Студената война и свалянето на Желязната завеса. Той отвори пътя за свободна Европа.

Това завещание няма да забравим.

R.I.P Михаил Горбачов “
Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Кондолиза Райс:
„ Тъжна съм да чуя за кончината на Михаил Горбачов. Той беше човек, който се опита да обезпечи по-добър живот на своя народ. Животът му беше пореден, тъй като без него и неговата храброст не би било допустимо да се постави завършек на Студената война по кротичък метод “.

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР