Миграцията, подкрепата за Украйна и насърчване на сътрудничеството са във

...
Миграцията, подкрепата за Украйна и насърчване на сътрудничеството са във
Коментари Харесай

Срещата в Гранада: Педро Санчес нарече Европа проект за мир. Зеленски призова да спасим единството ѝ

Миграцията, поддръжката за Украйна и насърчване на съдействието са във фокуса на срещата на Европейската политическа общественост в испанския град Гранада. Сред целите на общността за идващите години са енергийната и ресурсната самостоятелност и успеваемост и декарбонизацията. В региона на миграцията Европейският съюз ще работи за усилване на контрола по външните граници и съдействие с страни отвън общността.

„ Горди сме с това, че сме домакини на днешната среща “, съобщи испанският министър председател Педро Санчес преди началото на днешното съвещание „ Гранада през днешния ден е столицата на Европа и на мира. Този град съставлява уважението сред другите култури и цивилизации. Това е посланието, което изпращаме на останалата част от света - Европа и план за мир “, добави той.

Украинският президент пък съобщи, че главната задача е да се резервира единството в Европа: „ Основното предизвикателство е да спасим единството в Европа освен в Европейски Съюз, само че и в цяла Европа “, сподели Зеленски, предупреждавайки за съветски „ офанзиви с дезинформация “. Той призна, че се тормози от политическата изразителност на Вашингтон в навечерието на изборите следващата година. Зеленски обаче акцентира, че Киев е получил уверения в поддръжката на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, като това е било е „ сложен избирателен интервал за Съединените щати “.

Вътрешните битки във Вашингтон, които хвърлиха подозрение по отношение на продължаващата поддръжка за Украйна, са „ неприятни вести “, съобщи първият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел.

Той предизвести, че Европа няма да може да запълни празнината, в случай че политическите битки във Вашингтон подкопаят поддръжката на Съединени американски щати за Украйна.

Той изрази страдание, че Азербайджан и Турция са решили да не участват на среща на върха на европейските водачи.

„ Жалко е, че Азербайджан не е тук и е тъпо, че Турция, която е главната страна, подкрепяща Азербайджан, също не е тук “, сподели Борел.

„ Следователно няма да можем да приказваме тук за нещо толкоз съществено като обстоятелството, че повече от 100 000 души трябваше да изоставен домовете си небрежно и да бягат от акт на военна мощ. “

Премиерът Виктор Орбан пък сподели, Унгария „ не бърза “ да се съгласи с влизането на Швеция в НАТО, тематика, която сигурно ще бъде повдигната по време на полемиките. Кандидатурата на Швеция за участие е на трупчета поради очкавано утвърждение от Унгария и Турция.

България ще бъде показана на срещата от премиера Денков. 

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР