Миграцията е големият демографски проблем на България. Вероятно вече българите

...
Миграцията е големият демографски проблем на България. Вероятно вече българите
Коментари Харесай

Сергей Цветарски: Миграцията е големият демографски проблем

Миграцията е огромният демографски проблем на България. Вероятно към този момент българите сме под 7 милиона души
Преброяването на популацията цели да покаже освен какъв брой сме, само че и какви сме, сподели ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски. Той разяснява плануваното за 2021 година броене на популацията пред Българска национална телевизия и позволи, че българите към този момент са под 7 милиона души.

" Не бих се фокусирал само върху ромския етнос. Въпросът е да забележим какво става с цялото общество. Каква е неговата раждаемост, каква е миграцията, какви са структурите по обучение, квалификации и специалности ", уточни Цветарски.

Според него, в случай че броят на популацията беше огромен проблем, страни като Малта и Люксембург биха били съществено наранени. Той добави, че проблемите пред България няма да са толкоз поради раждаемостта, а поради измененията в просветителните и възрастовите структури, породени от миграцията. Застаряването е европейска наклонност, сподели ръководителят на Националната статистика.

По думите му, намаляването на популацията не е толкоз огромен проблем, колкото е смяната на структурите в обществото.

" Хората над 50-годишна възсраст са в трудоспособна възраст. Проблематично е когато възрастното население над 65 години увеличаваа своят ритъм ", сподели още той.

" Последният път имаше проблем с образуването на фамилии. Има хора, които не желаят да дават отговор на проучванията ни, макар глобите ", разкри шефът на Национален статистически институт.

Преброителите след две години ще бъдат два пъти по-малко от предния път, а парите, които ще се отделят, са 1,5 пъти повече: от 27 млн. на 38 млн. Има опция преброяването да е по-евтино, в случай че повече хора се записват електронно. Очаква се до 65-70% от хората да се преброят електронно, изясни Сергей Цветарски.

Той обясни, че отделените средства няма да са единствено за преброители, а и за рационализация на процеса на преброяването.

" В преброяването през 2021 година няма да има " трети пол " ", приключи Сергей Цветарски.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР