Миграционният натиск, корупцията, кибер сигурността са сред основните акценти в

...
Миграционният натиск, корупцията, кибер сигурността са сред основните акценти в
Коментари Харесай

Депутатите приеха актуализараната стратегия за национална сигурност

Миграционният напън, корупцията, кибер сигурността са измежду главните акценти в актуализараната тактика за национална сигурност, утвърдена от Народното събрание.

Проекта със "за " поддържаха 118 депутати, срещу бяха четирима, въздържаха се 35. Документът е с времеви небосвод до 2025 година и е препоръчан от Министерския съвет. Сигурността на жителите, публичните и икономическите аспекти също са изведени на предно място. Включват се и нови политики като транспортната сигурност, ръководството при рецесии, младежта и спорта и отбрана на националните архиви като част от културно-историческото завещание. Предвидено е поетапно увеличение на бюджета за защита до 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната. Заложено е и придобиване на нови съществени бойни платформи, цялостна рационализация на въоръжените сили. Акцентира се върху смисъла от основаване на система за транспарантен, явен асортимент и кариерно развиване на военнослужещите и цивилните, както и тяхното обосноваване.

Миграцията се трансформира в дълготраен задълбочаващ се проблем с риск, в случай че не се ръководи, да се трансформира в стратегическа опасност за демократичните общества и стопанските системи в директните и приемащите страни, е записано в актуализацията. Отчита се, че обстановката в Близкия Изток, Централна Азия и Африка генерира опасности от повишение на миграционния напън, който въздейства отрицателно върху сигурността на страните в Европа, в това число и България. На фокус са и българските жители, българските общности зад граница и българските национални малцинства в страните, в които имат законово приет статут, като се акцентира, че те се нуждаят от по-голямо и съответно на актуалните действителности внимание от страната ни.

Корупцията, в частност корупцията по високите етажи, остава един от главните проблеми на актуалното българско общество. Нейното разпространение е разследване от непрозрачната смяна на собствеността, несъответстващото контролиране на публичните и икономическите връзки, неефективния надзор и пропуските в правораздаването, се установи в текста. Един от методите за битка с явлението, записан в тактиката, е ефикасното действие на единния антикорупционен орган. Органите за банков и финансов контрол пазят ползите на вложителите, вложителите, застрахованите и обезпечените лица и насочват напъните си към поддържането на стабилността на финансовата система и финансовите пазари и на доверието в тях, планува усъвършенстваният вид.

Предпоставка за високо качество на обществената сигурност е модернизирането на главното, междинното и висшето обучение посредством прецизно използване на националните стандарти както в предучилищното и учебното обучение, по този начин и във висшите учебни заведения. Основен акцент се слага върху равния достъп до качествено обучение, ограничение на неграмотността, попречване на ранното отпадане на деца от просветителната система.

В документа е написано, че страната ни съблюдава задължения по европейска инструкция за установяването и означаването на европейски сериозни инфраструктури и оценката на нуждата от възстановяване на тяхната отбрана, което включва реализиране на надзор върху достъпа до стратегически обекти и изследване на опциите за взаимна активност сред обществения и частния бранш, основани на съвместен интерес и експертни умения на сътрудниците за гарантиране отбраната на публичните ползи.
Националната политика за ръководство на рецесии е обвързване на Министерския съвет и се основава на непрестанен мониторинг на евентуални и разрастващи се рецесии.

От левицата разясниха измененията като безредно определени в по-голямата си част политики, видяха и липса на потенциал на изпълнителната власт да изготви първокласен документ.Иван Иванов настоя да се планува Черноморският район да не се милитаризира - отхвърлено от болшинството. Сред минусите сътрудника му Славчо Велков означи неналичието на "прозорец " за актуализация по отношение на динамичността на средата за сигурност. През 2005-2009 година нямахме тактика за националната сигурност, само че имахме сигурност, съобщи Драгомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 година в Триполи, Либия. Той е... към профила в отговор на Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Документът е вследствие на общо единодушие, реализирано на КСНС предходната година в отговор на променената среда за сигурност, напомни Мустафа Карадайъ Мустафа Карадайъ – български политик от Движение за права и свободи Мустафа Кадарйъ е... към профила. Председателят на Движение за права и свободи предложи наред с приемането на актуализацията да стартира подготовката на нова, тъй като рисковете се трансформират бързо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР