Миграционният натиск към България е повишен, но не е необичаен.

...
Миграционният натиск към България е повишен, но не е необичаен.
Коментари Харесай

Миграционният натиск ще се повиши заради изтеглянето на НАТО

Миграционният напън към България е нараснал, само че не е необикновен. Това съобщи по време на парламентарния надзор вътрешният министър Бойко Рашков. Очаква се обстановката да се утежни поради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона на Близкия Изток, добави той.

От началото на годината опитите за нелегално прекосяване на границата са над 17 000. Засилено е приъствието на патрули на граничната полиция и на жандармерията по границите с Турция и Гърция. Командировани са съвсем 300 служите, в тези региони е съсредоточена и техника. Към момента потенциалът на бежанските центрове в Харманли и Любимец е напълнен на 85%.

На този стадий не може да се приказва за необикновен напън, сподели Рашков. Той означи, че през лятото броят на противозаконните мигранти постоянно се усилва.

" Очаква се в допълнение нарастване на този напън по една политическа причина – изтеглянето на контингентите на НАТО от района, което автоматизирано провокира вътрешнополитически проблеми ", съобщи министърът.

Той уточни, че в Афганистан се утежнява ситуацията. Невъзможността да се подсигурява фукнциониране на страната дефинира миграционната динамичност. Заради усилване въздействието на талибаните стотици фамилии се пробват да влязат в Иран, а по-късно в Турция, откъдето да продължат към Гърция, България и Западна Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР