Мигрантският натиск тази година е много по-висок и въпреки това

...
Мигрантският натиск тази година е много по-висок и въпреки това
Коментари Харесай

Демерджиев: Граничарите плащат с телата си за лошото състояние на границата

Мигрантският напън тази година е доста по-висок и все пак Гранична полиция се оправя доста добре с него. Но те заплащат с телата си за това, че границата не е добре обезпечена.

Това сподели вътрешният министър Иван Демерджиев в Народното събрание. Депутатите го извикаха на чуване във връзка убийството на граничния служител на реда Петър Бъчваров край Елхово.

„ Първото нещо, което направих при встъпването ми в служба, бе да посетя границата на Елхово. Това не беше инцидентен акт “ , напомни Демерджиев. Според него сега българската граница наподобява доста по-добре, в сравнение с я е заварил.

Той регистрира като неточност намаляването на персоналния състав на Граничната полиция през последните 10 години, както и незадоволителния брой на колите за нея, само че към този момент имало дейности в тази посока. Справка в разноските за заплатен ексклузивен труд посочила недвусмислено, че увеличение на щата с готови и подготвени граничари е щяло да бъде доста по-евтино и дейно – тъй като поради непрекъснатата ротация на хора екипите мъчно се сработвали, а опитните непрекъснато обучавали сътрудниците си, командировани от вътрешността на страната.

„ Предложихме увеличение на щата с Гранична полиция с 1264 индивида - това е направено “ , заключи Демерджиев. Стартирани са и публични поръчки за високопроходими коли, нужни за неприятните пътища в пресечените гранични региони. Търсят се по-леки и комфортни за всекидневна приложимост бронежилетки.

„ Наличните са извънредно тежки, чиновниците избират да рискуват живота си, в сравнение с да ги носят “ , сподели Иван Демерджиев. Проблем имало и с облеклата и обувките за патрулите по границата.

На доста места имало проблеми и с част от остарялата техниката за наблюдаване, чиято поддръжка била извънредно сложна. „ Дефектите са един след различен и това е тежка задача “ , изясни вътрешният министър и даде образец с неналичието на осветяване да вземем за пример в региона на Малко Търново. „ Трябва да е обезпечи осветяване, с цел да може нашите граничари да не са слепи цели. Те на доста места употребяват едни елементи, които знаете какъв брой звук провокират – това също ги трансформира в цели “ , уточни Иван Демерджиев.  

На границата са разпределени в допълнение дронове за наблюдаване, както и наличните хеликоптери на Гранична полиция. На положително равнище било и съдействието с Турция по повод както при следствието на съответния случай със починалия граничар, по този начин и по общите дейности за защита на общата граница.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР