Миенето на зъби е един от най-важните навици, които придобиваме

...
Миенето на зъби е един от най-важните навици, които придобиваме
Коментари Харесай

Миенето на зъбите може да ни предпази и от рак

Миенето на зъби е един от най-важните привички, които придобиваме още в ранна детска възраст. Важен както за това да имаме здрави и бели зъби, по този начин и за цялостното ни здравословно положение. Защото бактерии в устната празнина могат да си основат доста повече главоболия от някой и различен кариес да вземем за пример. Оказва се, че даже могат да бъдат причина за развиването на някои форми на рак.

С ново изследване американски учени от New York University потвърждават, че постоянното миене на зъбите и потреблението на конец може да понижи риска от рак на главата и врата. Досега високите равнища на бактерии в устата при недобра джука хигиена или болести на венците се сочеха като рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови болести, а в този момент за пръв път се извежда връзка сред тях и най-често срещания рак в тази част от тялото - плоскоклетъчен карцином.

И то рискът се усилва доста - с цели 50%, което не е по никакъв начин за подценяване и е следващото доказателство какъв брой е значимо да мием зъбите си най-малко два пъти дневно и да посещаваме постоянно зъболекарския кабинет.

Учените считат, че бактериите могат да служат като биомаркер за установяване на рисковите пациенти в региона на онкологията. Става дума за съответни 13 типа от стотици в устната празнина, както и още пет, предизвикващи болести на венците, разяснява Daily Mail.

По главата и врата има цели 30 области, където могат да се развият тумори. При девет от 10 случая тяхното развиване стартира от така наречен сквамозни кафези - плоски кафези, сходни на кожните, които покриват лигавиците на устата, носа, ларинкса, щитовидната жлеза и гърлото.

Въпреки че този тип ракови болести се среща най-много при по-възрастните хора, напоследък се наблюдение спад на възрастовата граница. Като водеща причина за това се посочва нарастването на случаите на човешки папилома вирус. Но в този момент проучването на американски учени потвърждава, че и оралният микробиом може да бъде причина за развиване на карциноми, тъкмо както тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР