Microsoft изпреварва Alphabet (компанията майка на Google) в надпреварата за

...
Microsoft изпреварва Alphabet (компанията майка на Google) в надпреварата за
Коментари Харесай

Microsoft задмина Google в облачната надпревара

Microsoft изпреварва Alphabet (компанията майка на Google) в конкуренцията за печелене на пари от генеративния изкуствен интелект. Създадената от Бил Гейтс софтуерна компания заложи на OpenAI и се концентрира върху огромни клиенти, а това поражда терзания за Alphabet, че може да загуби дял на пазара на облачни калкулации, написа Reuters.

Разходите на компаниите, които пускат свои AI облачни функционалности, са задвижили възобновяване на растежа на платформата Azure на Microsoft през първото тримесечие, повишавайки акциите на производителя на Windows с 3.8% при започване на борсовата търговия в сряда.

В внезапен контрастност с това, растежът на облачното звено на Alphabet доближи съвсем тригодишно дъно поради по-голямата експозиция към по-малки клиенти, изпращайки акциите на компанията с над 9% надолу.

В борбата за потребление на идващия мотор на растежа на облачния бизнес, Microsoft се концентрира върху главните си бизнес клиенти, които към този момент употребяват доста от нейните софтуерни услуги, до момента в който Гугъл се насочи към започващи компании.

Търсенето на изкуствен интелект подтиква растежа на Microsoft. Търсенето измежду по-големите клиенти на Гугъл е сходно, само че компанията е по-изложена на клиенти с висок напредък и започващи компании, които са по-агресивни в напъните си да управляват на разноските “, сподели анализаторът на Morningstar Али Могараби.

Ако загубите на акции от предварителната търговия се запазят, Alphabet евентуално ще изтрие повече от 100 милиарда $ от пазарната си стойност, което акцентира опасенията, че фокусът върху започващи компании и по-бавното внедряване на AI услуги забавя тласъка на технологията.

Печалбите при акциите на Microsoft евентуално ще прибавят към 90 милиарда $ към пазарната ѝ капитализация.

Microsoft употребява своите сегашни софтуерни взаимоотношения, до момента в който Гугъл се появява като дребен съперник тук “, сподели Кришна Чинталапали, портфолио управител в Parnassus Investments, вложител в Alphabet и Microsoft.

Резултатите демонстрират, че разноските за облачни услуги идват от корпоративни клиенти, до момента в който по-малките предприятия понижават разноските си, сподели той.

Засиленото потребление на AI е отговорно за растежа с 3 процентни пункта на облачния бизнес на Microsoft през септемврийското тримесечие.

Изпълнителният шеф Сатя Надела сподели, че към 40% от фирмите от Fortune 500 употребяват тестовата версия на нейната услуга за изкуствен интелект Copilot, която се зарежда от технологията на OpenAI.

През ноември компанията ще пусне предлагането от $30 на месец за своята услуга 365.

Анализатори споделиха, че това в допълнение ще подтиква възприемането на нейните AI услуги. Alphabet също внедри AI в някои артикули, като своите водещи телефони Pixel, и неотдавна тества прибавянето на генеративен AI към своята търсачка.

За разлика от доста други, които единствено популяризират своите услуги с изкуствен интелект, Microsoft е в положение действително да достави значими артикули с изкуствен интелект на своите клиенти “, сподели брокерът Д.А. Дейвидсън.

Най-малко 19 брокерски компании покачиха ценовите си цели за софтуерния колос до приблизително $400. Това е с 16% нагоре по отношение на цената на акциите на компанията преди отварянето на пазара през днешния ден $342.78.

Много анализатори са оптимисти за силата на главния бизнес с търсене на Alphabet, само че те предизвестиха, че слабостта в облачния сегмент ще продължи.

Не е ясно какъв брой необятно публикувани са напъните за оптимизация на Гугъл Cloud и какъв брой напред са клиентите в пътуването, само че очаквайте тези насрещни ветрове да продължат най-малко още няколко тримесечия “, споделиха анализаторите на Bernstein.

Очаква се изкуственият разсъдък да се трансформира в мотор на растежа през 2023 година за Alphabet след предстоящото стартиране на пазара на Gemini – сбирка от модели на огромни езици.

Ранните резултати са доста обещаващи (за Gemini) “, сподели изпълнителният шеф Сундар Пичай.

Microsoft се търгува при 28.5 пъти своите 12-месечни бъдещи прогнози за облага, спрямо 24.93 на компанията майка Гугъл.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР