Мианмарски съд отхвърли днес обжалването на двама репортери на Ройтерс,

...
Мианмарски съд отхвърли днес обжалването на двама репортери на Ройтерс,
Коментари Харесай

Отхвърлиха обжалването на осъдени на затвор репортери на Ройтерс в Мианмар

Мианмарски съд отхвърли през днешния ден обжалването на двама кореспонденти на Ройтерс, наказани на седем години затвор по обвинявания в нарушение на закона за държавната загадка, като съобщи, че отбраната не е предоставила задоволително доказателства, че те са почтени, съобщи Ройтерс.

Ва Лоне и Киав Сое О бяха наказани през септември по дело, което повдигна въпроса за напредъка на Мианмар към народна власт и провокира митинги от дипломати и правозащитници. Съдът дефинира като "подходящо наказване " седемгодишната присъда, постановена от по-нисша инстанция.

Защитата може да апелира решението пред Върховния съд на Мианмар. Главният редактор на Ройтерс Стивън Адлър сподели, че "днешното решение е следващата неправда " против двамата кореспонденти. "Те остават зад решетките по една причина: властниците желаеха да заглушат истината ", съобщи той.

Според него "репортерската активност не е закононарушение и до момента в който Мианмар не поправи тази ужасна несправедливост, медиите в Мианмар не са свободни, а обвързаността на Мианма с върховенството на закона и демокрацията остава под подозрение ".

В своите причини по обжалването предишния месец юристите акцентираха доказателства, че полицията е нагласила случая и че няма доказателства за закононарушение. Според отбраната прокуратурата не е потвърдила, че репортерите са събирали поверителна информация, че са изпращали информация на зложелател на Мианмар или че са възнамерявали да навредят на националната сигурност. Правен представител на държавното управление съобщи при разглеждането на обжалването предишния месец, че съгласно доказателствата репортерите са събирали и съхранявали поверителни документи и са възнамерявали да навредят на националната сигурност и националните ползи на Мианмар.

Посланикът на Европейския съюз в Мианмар Кристиан Шмит дефинира решението като "несполучливо правораздаване ", което провокира "голяма паника за независимостта на правосъдната система в Мианмар ".

Защитата сподели, че ще обмисли опцията да апелира пред Върховния съд. Преди да бъдат задържани, двамата кореспонденти работеха по следствие на Ройтерс за убийството на 10 мюсюлмани рохинги от силите за сигурност и цивилни будисти в мианмарския щат Ракхайн при военна интервенция, почнала през август 2017 година и принудила по данни на Организация на обединените нации над 730 000 рохинги да избягат в Бангладеш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР