МИ-6 (британското външно разузнаване) съжалява, че навремето помогна на Путин

...
МИ-6 (британското външно разузнаване) съжалява, че навремето помогна на Путин
Коментари Харесай

Бивш шеф на МИ-6 със скандални разкрития за Путин, идването му на власт и отравянето на Скрипал

" МИ-6 (британското външно разузнаване) съжалява, че преди време оказа помощ на Путин да пристигна на власт “. това написа в. " Таймс ", базирайки се на някогашния началник на английското шпионско ведомство от 1999 до 2004 година Сър Ричард Диърлав.

Вестникът постави фразата и като заглавие на обявата.



Своите мисли Диърлав е изразил по време на ревю пред книжовен фестивал в град Клайвдън. По неговите думи през 2000 година, в навечерието на президентските избори в Русия, към него с молба за помощ се обърнал почитан чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), написа Блиц.

Той помолил сътрудниците си при визитата си в Санкт Петербург тогавашният английски министър председател Тони Блеър да отиде на опера с Владимир Путин, с цел да гледат дружно премиерата на " Война и мир “ на Сергей Прокофиев.



" Достатъчно дълго обсъждахме в Лондон коства ли си Блеър да приема тази покана, само че всички стигнаха до извода, че при тази необикновена и неповторима обстановка следва отговорът да е позитивен ", сподели Диърлав.

На въпрос съжалявали ли са след това в службата за помощта, оказана от тях, при подсилване репутацията на Путин, някогашният началник на МИ-6 дал отговор: " Разбира се, съжаляваме, и то доста съществено. Все отново имайте поради, че в този интервал нашите връзки с Русия бяха положителни. Едва по-късно започнаха да се появяват дребни търкания, които по-късно прераснаха в огромни различия ".

Диърлав допълнил, че не желае да назовава " шпионин " Путин, който в предишното е бил офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), " тъй като това е благородна специалност “. А опита за убийството на Сергей Скрипал някогашният началник на МИ-6 изяснява с " рецесията “, която претърпява съветското външно разузнаване.

" Интегрирането на Русия в западната делова инфраструктура доста облекчи събирането на информация за Русия – доста се усили достъпът до авторитетни руснаци, и се появиха несъществували преди благоприятни условия ".

" Защо му е на Путин – в случай че е бил той – да дава предписание за отстраняването на Скрипал? ", си задава реторичен въпрос Диърлав и си дава отговор: " Това, както ми се коства, отразява рецесия в Русия. Проникването на западното разузнаване след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики се оказа дотолкоз значително, че в този момент те по всякакъв начин се пробват да пресечен всички канали за приключване на информация. И този опит за ликвидиране следва да се възприема като сигнал, че в случай че решиш да работиш за западно разузнаване, в никакъв случай няма да избегнеш отмъщение ".

Диърлъв се спря и на други горещи тематики, свързани с Русия. Бившият началник на английското разузнаване изрази подозрение, че Русия " е способна да промени “ резултата на изборите в Съединени американски щати през 2016 година, въпреки че не изключи намесата на Москва.

Той също по този начин изрази скептично отношение по отношение на догатките, че Русия се е намесила в референдума за Брекзит. Диърлав изрази противоречие с догатките, че руснаците манипулират американския президент Доналд Тръмп.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР