Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят

...
Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят
Коментари Харесай

Метрото и електротранспортът ще останат с неплатени сметки заради липса на нов бюджет

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят цялостния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничавания в заплащанията по Закона за обществените финанси поради неналичието на държавен бюджет. Това стана ясно по време на среща сред кмета на София Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът на КТ " Подкрепа “ инж. Иоанис Партениотис, ръководителите на транспортните федерации към двата синдиката Екатерина Йорданова и Иван Кирилов, както и зам.-кметовете на София по финанси Дончо Барбалов, по превоз Кристиан Кръстев и ръководителят и зам.-председателят на комисията по превоз на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.

" Столична община има финансовата опция да доплати нужните 1,5 млн. лева от личния си бюджет, само че поради ограничаването да харчи единствено 1/12 от бюджета си за миналата година, това не може да се случи “, съобщи кмета на София Йорданка Фандъкова. По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати незабавни инструкции към общините за метода на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.

" Средствата, които предходната година са превеждани за превоз, в този момент на фона на растящите цени на електричеството, са изцяло незадоволителни за заплащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари към момента няма преведени обезщетения “, разясни кмета Йорданка Фандъкова.

Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лева, което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 година

1 987 256 лева е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е съвсем двойно покачване по отношение на сметката за същия месец през 2020 година Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари все още за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно оповестените от държавното управление планове, обезщетенията за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март. За да не се стигне до спиране на електричеството, сдруженията би трябвало да изплатят цялостният размер на получените фактури.

По време на срещата беше разискван и показания план за държавен бюджет. В него все още са заложени 15 млн. лева за дотации за нерентабилни линии и 50 млн. лева за обезщетения за преференциални карти. " Тези средства са извънредно незадоволителни. Анализите все още сочат, че столичния градски превоз се нуждае от държавна отплата в размер на 178 млн. лева поради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пасажерите с към 1/3 на годишна база “, съобщи Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по превоз към Столичния общински съвет.

Представителите на КНСБ и КТ " Подкрепа “ взаимно с кмета на София ще изискат взаимна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят действителните средства, които са нужни, с цел да се подсигурява придвижването на градския превоз в общините.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР