Метрополитън опера в Ню Йорк се отказва от есенния сезон

...
Метрополитън опера в Ню Йорк се отказва от есенния сезон
Коментари Харесай

Метрополитън опера губи над $100 000 000 заради отменени спектакли - slava.bg

Метрополитън опера в Ню Йорк се отхвърля от есенния сезон поради изключителната конюнктура, обвързвана с пандемията от ковид. Една от най-престижните оперни подиуми на света е в най-тежката си финансова рецесия за 137 години славна история.

Метрополитън спусна завесите на 11 март и се надява още веднъж да приема аудитория в навечерието на Нова година след най-дългата пауза за повече от век и загуби над 100 000 000 $ поради неосъществени доходи. „ Очевидно е, че обществената отдалеченост и огромната опера не вървят ръка за ръка “, разяснява пред New York Times генералният управител на Мет – Питър Гелб. „ Проблемът е освен за публиката, а за здравето на състава. Не можем да напъхаме оркестъра в оркестрината и на сцената артисти и хористи да са на близко разстояние. Освен това няма да е рентабилно да се слага театър за 400 фенове вместо нормалните съвсем 4000 “, изяснява той.

Отмяната на сезона „ ипотекира “ бъдещето на Метрополитън. „ Финансовите ни позиции бяха нежни и преди пандемията. А в този момент икономическите опасности значително се усилиха “, споделя Гелб в послание към ценители и меценати. „ Едва ли някой ще желае да види по какъв начин Мет банкрутира “, прибавя той. Сега капиталът на операта възлиза на 270 милиона $ по отношение на 300 милиона от интервала преди пандемията. С благотворителна активност за 2 месеца са били събрани 60 милиона $, само че даже в най-хубавия случай след отварянето това ще бъде друг Метрополитън, без типичните за репертоара мегапродукции, настояват оттова.

Преди тази година операта беше серпантина за седмици постановките единствено два пъти в историята си – през 60-те и през 80-те години на предишния век поради синдикални проблеми. Сега рецесията се отразява най-много върху армията от механически експерти – инженери, електротехници, дърводелци, както и върху оркестъра, балета и хористите, които са в неплатен отпуск от март. Те се надяваха да се върнат на работа през юли, когато изтича изплащането на специфичното обезщетение от 600 $ седмично, отпуснато от Конгреса на Съединени американски щати в разгара на пандемията, само че останаха разочаровани. В трупата към този момент има и две жертви на COVID-19: цигуларят Винсънт Лионти и Джоел Ревзен, помощник-диригент, които починаха от ковид.

Източник: Монитор
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР