метовете на общините от Видинска област подкрепиха предложението на заместник-председателя

...
метовете на общините от Видинска област подкрепиха предложението на заместник-председателя
Коментари Харесай

Широка подкрепа получи за инициативата си народният представител от Видин Росица Кирова

метовете на общините от Видинска област поддържаха предлагането на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова със взаимни старания да подкрепят образованието на младежи в специалности „ Здравни грижи ”.

Това стана ясно на провелата се през днешния ден в залата на Областната администрация среща проведена от госпожа Кирова, която в края на предходната година поде самодейност за обезпечаване на млади експерти за потребностите на Видинската болница. Студенти, които да се образоват с ангажимент към болничното заведение посредством видинския филиал в Русенския университет.

„ Да си помогнем сами ”. Под подобен наслов мина полемиката, която имаше за цел 11-те общини от региона да обезпечат спомагателен финансов тласък за младежите, посредством разпределяне на стипендии. Възможността за процедура в болничното заведение във Видин е и опция студентите да намерят своята професионална реализация в областта на медицинските грижи и да останат да работят и живеят във Видинско. Специалностите в здравни грижи включват медицински сестри, акушери, кинезитерапевти, асистент лекари.

„ Радвам се, че срещам поддръжка, че дружно мислим в една посока – за родния ни край. Вярвам, че точно това е пътят, тъй като, в случай че обединим старания освен ще дадем опция на младежите за развиване, само че и ще ги задържим тук ”, съобщи Росица Кирова. Тя изрече своята признателност към управлението на Русенския университет и персонално към ректора акад. Христо Белоев, който оказва извънредно подпомагане за реализацията на самодейността.

„ Русенският университет пое уговорката да обезпечи безвъзмездни общежития за децата, които преминат сполучливо своите изпити, подпишат контракти за работа, според условията, и бъдат признати за студенти в специалности по здравни грижи ”, разясни госпожа Кирова.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова разясни, че следва среща и с представители на локалния бизнес, които също, ще могат да се включат в самодейността. За облекчение, кандидатстването ще се прави посредством видинския филиал на Русенския университет, който ще управлява всички действия и ще спомага с информация за нужните документи. Бъдещите студенти ще бъдат освободени от държавната такса за образование, а госпожа Кирова разгласи, че ще обезпечи стипендии за периода на образованието за първите двама издържали изпитите и записани при оповестените условия студенти. Бъдещите експерти ще практикуват във Видинската болница, която от няколко месеца има акредитация по тази причина и с която ще подпишат контракти за работа. До средата на април, с приемането на годишните бюджети, общините ще предложат за гласоподаване и одобрение броя на студентите, които ще подкрепят със стипендии по време на образованието.

Росица Кирова насочи покана и към Регионалния инспекторат за провеждането на взаимни срещи в учебните заведения със завършващи междинното си обучение деца. „ Убедена съм, че по този начин ще успеем да мотивираме младежи, които имат предпочитание да продължат професионалното си развиване в областта на медицинските услуги ”, добави госпожа Кирова.

Освен кметове в срещата се включиха още ръководители на Общински препоръки, шефът на видинската МБАЛ „ Света Петка ” доктор Ивета Найденова, административният шеф на видинския филиал на Русенския университет Момчил Станков, представители на Регионалния инспекторат по обучение, общински съветници и шефове на учебни заведения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР