Методите за подготовка на обществено-политически експлозии в Русия не се

...
Методите за подготовка на обществено-политически експлозии в Русия не се
Коментари Харесай

Стари методи - нови проблеми: Вътре в Русия готвят голям взрив

Методите за подготовка на обществено-политически детонации в Русия не се трансформират. Видяхме безусловно единствено един образец. И е допустимо схемата да се повтори. Как да устоиш на нещо сходно?

Политологът Артур Атаев счита, че митингите в Махачкала могат да бъдат демонстрация на вътрешни етнически спорове в Дагестан. Радикалните групи, които преди са работили при закрити порти, се възползват от обстановката в Близкия изток, с цел да се „ девиртуализират “.

Според него офанзивата против летището не е „ просто митинг “. Това е основаването на нова различна мощ, която ще би трябвало да се самоунищожи...

Хронология на събитията

Руският президент Владимир Путин назова Съединени американски щати основният провинен за безредиците в Махачкала, както и за доста други проблеми в международен мащаб. Според президента, без необикновен триумф на бойното поле, ръководещите елити на Съединени американски щати „ се пробват да отслабят Русия от вътрешната страна “.

" Трябва да знаете и да разберете къде е коренът на злото. Къде е този паяк, който се пробва да обгърне целия свят с мрежата си? Управляващите елити на Съединени американски щати, без да реализират триумф на бойното поле, се пробват да отслабят Русия от вътрешната страна ", сподели президентът на среща за обстановката в Дагестан.

Държавният глава акцентира, че митингите са „ инспирирани посредством обществените мрежи “, в това число от територията на прилежаща Украйна, и „ от ръцете на западните разследващи служби “.

Вашингтон реагира на изказването на Путин. Те настояват, че Западът сякаш няма нищо общо с това. Координаторът за стратегически връзки към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби споделя, че всичко е " ненавист, фанатизъм и заплашване, чисто и просто ".

Това, което в действителност съставлява „ ненавист “ и „ заплашване в най-чистата му форма “, са апелите към дагестанците да дойдат на летището, където трябваше да кацне полетът от Тел Авив - с цел да „ заловен евреи “.

Те са публикувани от телеграм канала „ Утрото на Дагестан “, който се спонсорира от депутата-беглец Иля Пономарьов*, приет за задграничен сътрудник в Русия.

След което навалица от протестиращи с палестински флагове нахлу в постройката, унищожавайки всичко по пътя си. Дори са търсили евреи в турбината на самолета.

Кадърът от летището в Махачкала стана прочут и към този момент даде мотив за доста смешки. Но би било смешно, в случай че не беше толкоз ужасно, сподели ръководителят на Дагестан Сергей Меликов.

" Всички участници в това безвластие с дейностите си забиха нож в гърба на тези, които отдадоха живота си за сигурността на Родината: както през 1999 година, когато спряхме интернационалните терористи на прага на Дагестан, по този начин и през днешния ден, когато нашите сънародници се бият с нацистите в зоната на специфичната военна интервенция, почтено представяйки републиката ", сподели той.

Според генералния шеф на интернационалното летище Махачкала Саид Рамазанов на борда на самолета Тел Авив-Махачкала е имало към дузина мъже, само че най-вече дами с деца. А измежду тях имаше и дете в инвалидна количка, което беше на изкуствена вентилация.

Беше допустимо да се избегнат жертви значително с помощта на напъните на депутата от Държавната дума от Дагестан Хизри Абакаров, който преговаряше с протестиращите, означи Рамазанов.

Докато специалисти пресмятат материалните вреди от вандали. Според депутата Абакаров те ще възлизат на минимум 285 милиона рубли.

По данни на Министерство на вътрешните работи е формирано наказателно дело за всеобщи вълнения, открити са над 150 дейни участници, 60 от тях са арестувани.

А най-лошото е, че предишния уикенд още веднъж се пробваха да изкарат дагестанци на улицата. За благополучие този път хората не се поддадоха на провокации.

След случая в Махачкала израелските управляващи приканиха своите жители да заобикалят да пътуват до Северен Кавказ. Кое е преди всичко в тази обстановка – вътрешните проблеми на Русия или външното въздействие?

Водещият на " Първи съветски " Юрий Пронко разиска този въпрос с политолога Артур Атаев в ефира на програмата " Цариград. Главното ".

Кой стои зад безредиците в Махачкала?

Юрий Пронко: – Артур, съгласно вас има ли повече вътрешни съветски проблеми или външни въздействия в протичащото се? Кое е главното в тази обстановка?

Артур Атаев : – Дагестан е една от 46-те съветски гранични територии, която без пресилване има стратегическо значение. Този район е разгласен в една или друга степен за зона на стратегически ползи от тридесет страни по света.

Сред тях има прилежащи страни (например Азербайджан). Следователно тези разрушителни фактори, които съществуват в Близкия изток, Мала Азия и Източна Европа, незабавно засягат Дагестан. Защото те са доста хетерогенен и многолик народ.

Но ми се коства, че точно вътрешният съставен елемент на несъгласията в тази ситуация изигра решаваща роля. Имаше и външен фактор, несъмнено. Но дагестанското общество към този момент е във фаза, в която не е толкоз неконтролируемо, само че няма действителни сили, които да му въздействат.

Негативна роля тук изигра честата промяна на районните ръководители. Това е първото нещо. И второ, мюфтийството в действителност е доста авторитетна конструкция.

Но заради обстоятелството, че мюфтийството в този момент работи в много постоянни условия, уахабитските джамии и молитвени домове бледнеят на назад във времето. Въпреки че самият мюфтия Ахмад Абдулаев не може да провокира никакви недоволства.

В самия Дагестан има редица нерешени проблеми от междуетнически темперамент. Това включва Ауховски регион и Хасавюрт като гранична зона с Чечня, където непрекъснато пораждат спорове сред разнообразни национални субетнически групи.

А този канал в Telegram „ Утрото на Дагестан “ има много способени разбори и познаване на локалните специфики. Но главното е образуването на виртуално пространство.

Тъй като Дагестан се трансформира в район, който мина от офлайн към онлайн режим. Човек може да живее на прилежащата улица и да поддържа връзка с сътрудника си онлайн, за разлика от други райони.

Това се трансформира в присъща линия на дагестанското общество. И несъмнено, беше невероятно да не се възползваме от това...

Виртуализация на джихадистки структури

- Артур, слушам ли те вярно? Използвана е тематиката за спора в Близкия изток, нали?

- Да тъкмо.

И тъкмо от вътрешни несъгласия, сили в района? Защото, в случай че наричате нещата с същинските им имена, спорът сред Израел и арабите, които се назовават палестинци, продължава към този момент 75 години.

Вие и аз знаем какъв брой доста войни е имало. Сега обстановката не е просто напрегната – това е война! Истинската война, която се води сред Израел и Хамас. Но нямаше ли същата реакция преди? За да завладяват летището, да бунтуват, да приказват, да вършат изказвания.

- Не, нямаше и не можеше да има такава реакция. Защото дагестанското общество беше друго. Защото, наблягам, интелектуалните потоци се дефинират значително не от това, което имамът приказва в джамията, а от това, което се приказва във виртуалното пространство. Това е абсурд, само че факт.

Този развой евентуално е обвързван със закриването на план като ИДИЛ**. Защото процесът, наименуван виртуализация на джихадистки радикални структури, беше дейно осъществен в Дагестан.

Радикалното подземие от Чечня, Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия беше изтласкано. Все още имаше част от тях в Дагестан, които се пробваха да се легитимират в подобен затворен режим.

Така те се възползваха от обстановката в Близкия изток. Тоест настъпила е тяхната „ девиртуализация “. Онлайн се трансформира в офлайн.

Преди това такива структури като Роскомнадзор работеха с това. Имаше и организации с нестопанска цел, които безусловно ръчно следиха групите в обществената мрежа ВКонтакте и Telegram, следиха ги и образуваха различен дневен ред. Но в този момент, за жалост, това го няма. И съперниците нямаше по какъв начин да не виждат това.

- Защо изчезнаха? Има ли някакъв проблем? Защо тогава от оперативния дневен ред...

– Това в действителност е въпрос... Когато се случи убийството на шейх Саид Афанди Чиркауи в Чиркей, където една неофитска рускоезична мюсюлманка извърши терористичен акт, имаше колосална готовност на дагестанското общество.

И имаше поддръжка от федералните елити за противопоставяне на това. Групите в обществените мрежи “ВКонтакте ”, “Одноклассники ”, Фейсбук*** бяха по някакъв метод прочистени и им беше противоположен различен дневен ред. Очевидно тези виртуални победи изиграха отрицателна роля.

Съдейки по това деяние, това „ набиране “ към този момент е обновено. Преди това работеха от врата на врата. Такива последователи на джихадизма като Варвара Караулова бяха пропагандирани в обществените мрежи от същите виртуални вербовчици, доста самостоятелно. Сега се пробват да зомбират по-сериозни, по-разпространени обществени групи.

Младите хора, релативно казано, от 19 до 30 години не престават да бъдат употребявани като част от това всеобщо набиране на радикални дребни джихадистки групи.

В подобаващия миг те биват изведени на площада или карани на летището. И тогава ти дават по-сериозна задача какво да правиш и по какъв начин да се държиш. Това е технология на митинг в онлайн среда.

Създава се нова различна мощ

Това крушение на силите за сигурност ли е?

– Мисля, че това е крушение за всички: и силите за сигурност, и институциите на гражданското общество, и религиозните структури. Не можеш да минеш единствено с една диагноза.

Защото обединението, която победи джихадизма и радикализма в Северен Кавказ, се състоеше от всемирски структури, силови структури и институции на гражданското общество.

Незаконни въоръжени групировки се пробваха да заемат мястото на нестопанска, неполитическа организация. Но съумяха да го изтласкат.

Но по-късно, заради появяването на транснационален виртуален план за основаване на ескалация в южните пространства на Русия, те започнаха да се сплотяват.

Виждаме, че има колосално възхваляване на Шамил Басаев и Руслан Гелаев. И даже Мовсар Бараев, килърът, който плени Норд-Ост. Това е абсурд, само че факт.

Раждат се нови легенди, нови теории и нови оправдания. По-младото потомство дагестанци и чеченци не помни разрушаването на Грозни. Те не помнят многочислените бежанци - хора, избягали от уахабитите в Хасавюрт и други селища на Дагестан.

Те живеят в свят на дъгата и считат, че този митинг е просто митинг. Но това не е „ просто митинг “. Това е основаването на нова мощ, различна мощ, която ще би трябвало да се самоунищожи.

* Признат от Министерството на правораздаването на Русия за непознат сътрудник, включен от Росфинмониторинг в регистъра на екстремистите и терористите.

** Терористичната организация е неразрешена в Русия.

*** Социалната мрежа, неразрешена в Русия, принадлежи на екстремистката компания Мета.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР