Методи Лалов е съдия в Софийския районен съд и негов

...
Методи Лалов е съдия в Софийския районен съд и негов
Коментари Харесай

Как да се елиминира политическото влияние върху "тримата големи"

Методи Лалов е арбитър в Софийския областен съд и негов някогашен ръководител. Текстът е от профила му във " Facebook ".

Отново за правосъдната промяна. А това значи:

1. Промяна в конституцията по отношение на политическата квота във Висшия правосъден съвет (ВСС). Във всяка от колегиите - съдийска и прокурорска, следва да има не повече от двама членове, определени от Народното събрание. Така ще се резервира правилото " власт възпира власт " в границите на " разделянето на управляващите ", като не се разреши " капсулиране " на правосъдната система и ще се обезпечи " вътрешен " взор на законодателната власт върху протичащото се в нея, без правосъдната система да се господства директно от политически обвързани членове, както е в този момент. Още повече, че инспекторите от Инспектората на Висш съдебен съвет се избират от народните представители, което също подсигурява този принцип.

Кандидатите от политическата квота да не бъдат магистрати ,

а уважавани адвокати от научните среди, адвокатурата и така нататък

Ограничаване на пълномощията на Пленума на Висш съдебен съвет, в случай че изобщо подобен би трябвало да има, защото в този момент забележителна част от значими за съда въпроси се вземат решение с присъединяване на прокурорите, както и противоположното.

2 . Един от членовете във всяка гилдия на Висш съдебен съвет да се излъчва посредством директен избор от юристите. Ще се обезпечи плурализъм при взимане на решенията, посредством обезпечаване на характерния взор на адвокатурата върху работата на правосъдната система, без на адвокатурата да се дава определящ глас при вземането на решенията (и в този момент има член на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, който е юрист, само че той не е определен посредством директен избор от адвокатурата, а от Народното събрание).

3. Разширяване на случаите, при които могат да бъдат отзовавани членовете на Висш съдебен съвет от магистратската квота.

Ще има дисциплиниращ резултат за членовете на Висш съдебен съвет от магистратската квота да съблюдават закона.

4. Създаване на работещ правилник за обжалване на изборите за членове на Висш съдебен съвет от магистратската квота, защото съществуващият е безусловно неразбираем и неефикасен.

5. Подобряване на регламента за избор на административни ръководители в правосъдната система. Решението на общото заседание на съдиите за поддръжка на претендент за административен началник да може да бъде преодоляно от Висш съдебен съвет единствено с квалифицирано болшинство. Така ще се утвърди съдийското самоуправление, без да се изземва решаващата роля на Висш съдебен съвет при избор на административни ръководители.

6. Обжалването на решенията на Висш съдебен съвет за избор на административни ръководители да се прави пред смесени сформира на Върховния административен и Върховния касационен съд (сега е единствено пред ВАС). По този метод ще се отстрани " монополът " на единия висш съд върху кадровите решения на Висш съдебен съвет.

7. Намаляване мандата на Висш съдебен съвет от 5 на 4 години. Намаляване мандатите на " тримата огромни " от 7 на 5 години.

8. Без кариерни бонуси за членовете на Висш съдебен съвет

9. Главният прокурор и ръководителите на висшите съдилища да се избират посредством директен избор от магистратите.

Така ще се отстрани политическото въздействие върху " тримата огромни " и в частност върху основния прокурор.

10. Основанията за предварително освобождение на " тримата огромни " да се откриват не от Пленума на Висш съдебен съвет, а с решение на Конституционния съд

11. Промяна на конституцията по отношение на основния прокурор и прокуратурата. Това значи да се сътвори механизъм за действителен надзор, отчетност и наказателна и дисциплинарна отговорност на основния прокурор.

Промяна на централизираната конструкция на прокуратурата, тъй че основният прокурор да не е шеф на всеки прокурор и да не може да въздейства на всяко едно следствие

12. Промяна на конституцията и Наказателно-процесуалния кодекс, като се сътвори

правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува наказателно произвеждане,

както и върху постановленията на прокуратурата, с които се притеглят обвинени лица

13. Въвеждане на електронно правораздаване.

Макар да не попада директно в обсега на правосъдната промяна, дейно и заслужено правораздаване не може да има без честни, самостоятелни и способени юристи. Затова би трябвало да бъде осъществена промяна и в адвокатурата, която страда от същите заболявания, от които страда и правосъдната система. Подобряване на качеството на юридическото обучение.

Чувате ли парламентарно показаните политически сили да водят открит, обществен, изчерпателен спор за това? Ами президентът? А няма кой различен да направи правосъдната промяна с изключение на народните представители.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР