Методи АндреевПоследното интервю на кандидата за кмет на София Васил

...
Методи АндреевПоследното интервю на кандидата за кмет на София Васил
Коментари Харесай

Стига розови обещания – осветете миналото на рода и бизнеса си!

Методи Андреев

Последното изявление на претендента за кмет на София Васил Терзиев по bТВ е доказателство на остарялата сентенция, че човек каквото самичък си направи, различен не може да му го стори. Вместо да приказва за визията на София, цялата предизборна акция на Терзиев ще мине през тематиката за Държавна сигурност и роднинските му обвързаности. И това е обикновено тъй като в България тази рана не е затворена, заради неналичието на политическа воля главно от водачите на демократичните партии през годините.

Ние доста обичаме да се съпоставяме с страни като Германия, единствено че там е имало освен осъзнаване, само че и действителни дейности от страна на политическата класа за денацификация в Западна Германия и декомунизация в Източна Германия. И двете половини на сегашната федерална република са създали исторически невероятно с тези си дейности връщането на нацизма и комунизма под каквато и да било форма. Там обществото е построило непоносимост, трансформирала се в база на техния разцвет и ценностна система на страната към закононарушенията на комунизма и нацизма. При нас, за жалост, заради липса на политическа воля - наблягам на водачи на партиите от демократичната общественост - освен че не беше осъществена лустрация, ами комунизмът се трансформира в неосъдена база на актуалната чалга просвета. Но неосъденият и нелустриран комунизъм се трансформира в

основа на посткомунистическата чалга просвета,

а повсеместната корупция закупи форма на пандемия. Поради тази причина колчем се появи лице като претендента на ПП-ДБ за кмет на София или за друга политическа служба, реакцията на хората, потърпевши от комунистическия режим и не получили правдивост през годините на прехода, е действителна и предвидима. Още повече че персонажи като Васил Терзиев по един или различен метод преобладават в стопанската система, политиката, правосъдната система и във всички сфери на политическия живот. Липсата на лустрация кара хората да считат, че триумфа на такива персони е съдбоносен и обвързван с техните фамилии и генезис. Дали това е правилно или не - в съответния случай занапред ще се открива.

Няма да е учудващо за доста хора в случай че се окаже, че триумфът на предприемача Васил Терзиев също се дължи на десарския бекграунд на семейството му. Не изключвам като демократ и изключения в това предписание, само че те са толкоз малко, че просто потвърждават самото предписание. За страдание тази кандидатура, не в неин личностен проект, а като генеалогия бе препоръчана в един извънредно сериозен за българската политика миг. Подкрепяните до скоро от хора като мен партии като Политическа партия и Демократична България трябваше да подчертават политиките си и своите бъдещи дейности главно във посока на откриване на корупционните схеми на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и задкулисието, и противопоставяне на разврата в правосъдната система със съответните ефикасни законови промени. За страдание тази ярка акция, която чакахме, борба за кметското място в София измести акцента на политиката на Политическа партия и Демократична България към един някогашен и неуреден проблем на българския преход. Казвам за жалост, тъй като дейностите им издават надълбоко непознаване на тематиката за лустрацията, която през днешния ден се обявява за чисто популистка цел. За да извършиш лустрация, която дава обещание в този момент Васил Терзиев, се изисква доста политическа храброст и наличие. Няма по какъв начин тя да бъде осъществена от розовите демократи, които са през днешния ден отпред на реформаторските партии. Не че хората, очакващи от тях смяна в политиката, не желаят тъкмо това. А тъй като самите розови водачи на реформаторските партии имат генезис, подобен с този на Васил Терзиев. Но с цел да се извърши същинска лустрация не е значим единствено произходът – както настоявам, нужна е и сериозна смяна в Конституцията, която не се случи поради неналичието на воля от страна на старите водачи на Съюз на демократичните сили и съответните текстове в Конституцията, забраняващи такава лустрация.

Провеждане на лустрация 34 години след рухването на комунизма е

биологически безсмислено,

защото огромна част от тези които трябваше да бъдат листрирани са умряли, пенсионери и не заемат значими политически позиции. По значимото е, в случай че в този момент изобщо се приказва за този развой да се извърши лустрация срещу корупцията. Това е концепция, която стартирам от 2012 година. Само по този начин ще се види от къде бяха първите милиони на доста от наследниците от комунистическите и десарските семейства. Смея да настоявам че там са източниците на повсеместната държавна корупция, прането на изнесените по противозаконен метод пари от Българи, свързани с висшата стопанска и десарска номенклатура на Българска комунистическа партия. Това е единият дирек на град корупцията. А другия – злокобното въздействие на Русия у нас. При лустрация на корупцията ще попаднат компании, физически лица, свързани с превръщането на някогашните комунисти и десари в сполучливи бизнесмени и капиталисти. Ако ще прави лустрация Васил Терзиев, то има потребност единствено от такава. Ако политиците, които са зад Терзиев имат храброст да създадат тази стъпка, ще има изгода за всички българи, само че се колебая, че розовите водачи имат тази храброст и гражданска героизъм.

Що се отнася до делитанските твъвдения и хрумвания на Теирзиев за разпространяването на досиета и секретни материали му споделям - и в този момент сега Законът за досиетата има текстове, които не разрешават оповестението на документи от групи и лица отвън упълномощената по закон Комисия. Само тя може да афишира документи и лица свързани с тоталитарни репресивни служби. Неотменимо право на хората и на публицистите е да се търсят източници, да се вършат следствия за лица и процеси, свързани с историята на комунистическия режим. Трябва да е ясно, че доста от скъпи документи се водят унищожени, само че в действителност бяха укрити от някогашни офицери, които разполагаха с тях. Това бяха персоналните каузи на сътрудници, които все още на промяната на системата са били настоящи и са се намирали в касите на техните оперативни служащи. Много от тези документи не бяха върнати в списък и не се имат от Комисията за жалост, само че те съществуват и бяха в основата на просперитета на доста от тези оперативни работвници, които през днешния ден са сполучливи предприемачи. Откраднатите папки с досиета бяха началният капитал на техният стопански и финансов разцвет. Точно този скришен развой може да бъде обект на

предстоящ закон за корупцията

Тези изчезнали документи и в този момент могат да бъдат легализирани единствено, в случай че се показват в Комисията и тя ги оповести. Инак различен няма право да ги разгласява и това деяние е инкриминирано.

Васил Терзиев твърди, че не се познава толкоз доста с дядовците си. Нормално е да не се отхвърля от родителите си и аз не го желая, не е редно да го прави поради това, че инцидентно е станал водач на една акция.

Добре е, че Терзиев твърди, че няма от какво да се срами, само че ние като гласоподаватели желаеме да знаем повече даже и от това, което той знае за своето семейство. А това се съдържа в кадровите досиета на неговия дядо Васил, другия му дядо Тодор, татко му Александър и чичо му Палев. Искаме да знаем какво написа в кадровите им каузи. Там са разказани техните деятелности и задания, които са изпълнявали като висши офицери от Държавна сигурност. За да имаме вяра на думите на претендента за кмет на София е нужна справедлива и безпристрастна инспекция от откриватели за неговите близки - какво са правили в съответните служби, каква ангажираност са имали. Ако дадете позволение да се четат кадровите им каузи, това ще е знак, че Васил Терзиев фактически приказва истината и е подготвен истината да се разкрие.

Убедете татко си и чичо си

дадат право на откриватели да видят техните кадрови каузи и на бащите им, с цел да може обществото да види осветлен този проблем. Всичко друго е единствено безпочвени заявления – предлагаш нещо защото знаеш, че няма да стане и истината няма да излезе.

За разяснение - Законът за досиетата е по този начин записан, че документите могат да бъдат оповестяване в два случая – когато проверяването лице е част от листата на попадащите под закона лица. Или както е с родните на Васил - могат да бъдат оповестени кадровите каузи единствено със единодушието на техните наследници, само че самите документи не са класифицирани. Това е същинската обстановка и аз считам, че топката е в полето на ПП-ДБ като хора, които за жалост по един неумел метод нагазиха в тази тематика – да убедят претендента си да освети предишното на роднините си.

Независимо по какъв начин ще постъпи Терзиев, би трябвало да е ясно, че доста откриватели изкушени от тази тематика ще вършат следствия в тази посока, само че ще търсят истината и за бизнеса на Терзиев. Ако има нещо което го тормози той да приказва, в ерата на информацията няма скрити неща.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР