Метод за откриване на вируса SARS-CoV-2 в отпадъчните води, разработен

...
Метод за откриване на вируса SARS-CoV-2 в отпадъчните води, разработен
Коментари Харесай

Швейцарско издание със статия за метода за откриване на SARS-CoV-2 в отпадни води на Софийска вода - Общество

Метод за разкриване на вируса SARS-CoV-2 в отпадъчните води, създаден по план „ CoV-Water ”, получи международна известност, откакто влиятелното швейцарско издание „ Water ” разгласява обширна публикация за него. 

Методът беше създаден от специалисти на „ Софийска вода “, част от Веолия, в партньорство с Лабораторията по Екологична биотехнология, Катедра „ Обща и приложна хидробиология “, Биологически факултет, СУ посредством Центъра по подготвеност Clean&Circle. Той дава опция за ранно предизвестие за разпространяването на ковид в разнообразни общности.

В материала, озаглавен " Comparison of Two Methods for SARS-CoV-2 Detection in Wastewater: A Case Study from Sofia, Bulgaria ", се разказва в детайли работата на екипа на плана, както и постигнатите резултатите.

Използвайки четири разнообразни метода за централизация на РНК, екипът на „ Софийска вода “ и сътрудниците по плана откриха, че главният фактор, възпрепятстващ сполучливото идентифициране на вируса, е съществуването на PCR инхибитори в отпадъчните води. Най-ефикасният метод за превъзмогване на тяхното наличие се оказва използването на профилирана полимераза. Данните от изследването демонстрират още, че потреблението на подобен ензим усилва успеваемостта на разкриване от 1,9 % до 70,5 % в проби с надзорен вирус.

Цялата публикация можете да откриете. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР