Метин Акова е 35-годишен предприемач и собственик на най-голямата фирма

...
Метин Акова е 35-годишен предприемач и собственик на най-голямата фирма
Коментари Харесай

Нюх за бизнес и воля за успех – как един чужденец управлява фирма за милиони у нас

Метин Акова е 35-годишен бизнесмен и притежател на най-голямата компания за произвеждане на сглобяеми къщи и преместваеми обекти у нас -. Родителите му са сърби, само че той е роден е в Турция с усет за бизнес и воля за триумф. Не след дълго ориста го води в прилежаща България. Първоначално Метин идва в страната, с цел да учи „ Електротехника “ в Техническия университет, в следствие тя става негов непрекъснат дом.
„ От 2003 година сме в България и то поради мен. Баща ми е от Нови Пазар, а майка ми от Черна гора, аз също имам сръбски паспорт. По време на войната те бягат в Турция. Аз и брат ми сме родени в Истанбул. Много постоянно идвахме в България на отмора, най-много с цел да караме ски. Баща ми имаше сполучлив бизнес със сглобяеми контейнери в Турция. Решихме да го изместим в България и последователно се преместихме дефинитивно. Започнахме всичко от нулата. Бяхме 5 индивида запалянковци – аз, брат ми, татко ми и 2-ма другари българи. В момента имаме 90 чиновници и над 30 контрагенти “, споделя предприемачът.


„ Balkan Containers “ е водач в производството на модулни структури и е одобрена компания с 30 годишен опит на българския и интернационален пазар. През годините компанията има повече от 35 000 удовлетворени клиента и над 500 000 осъществени плана.
„ В началото беше мъчно. Купихме един дребен имот на „ Околовръстен път “ 126, в този момент там е шоурумът ни, тогава там ни беше всичко. С времето се разраснахме. Ние сме първата компания, която докара този вид бизнес в България, по-късно се появиха и съперниците. Някои в началото работиха при нас, научиха се и по-късно взеха решение да се отделят и да стартират личен бизнес. Стремим се и сме потвърдили, че сме най-хубави в направата, качеството на употребяваните материали, спазването на периоди, професионализма и специфичното отношение към всеки клиент. Ние сме водачите в този бизнес и спор няма, подсигурявам го “, декларира решително Метин.
През 2007г. наемат голямо хале в кв. „ Военна рампа “, което през годините уголемяват няколко пъти и сега то доближава повърхност от над 30дка. В него на дневна база се строят и приготвят сред 10 и 20 преносими къщи.

„ Най-често тези контейнери се поръчват и употребяват за работни обекти или къщи за отмора – вила на село, в планината, на морето, покрай язовир или езеро. Няма ограничавания за размера на къщите и употребяваните материали, контейнерите могат да се съединяват, уголемяват и надстрояват. Всичко зависи от желанията на клиента, бюджета и местоположението. Ние използваме единствено поцинковани материали за носещите структури. Освен модулни къщи, интерес на пазара са предлаганите от нас затворени пространства от железна структура и платнища вид „ шатри “, както и промишлени халета, от железна структура на болтова система. Хит в България, а към този момент и на открито, са полиетиленовите съдове за течности “, признава Метин.

Работят с целия свят и постоянно изнасят къщи за чужбина, най-вече за Германия, Франция, Румъния, Гърция, Нидерландия, Хърватия, Сърбия и ред други.
„ Ние вършим къщите общоприетоо за седмица, само че в случай че клиентът бърза, може и за ден да я създадем – сутринта я поръчва, вечерта му я докарваме. Затова толкоз доста ни търсят. Кой различен ще вдигне къща за живеене за подобен къс интервал? Ние предлагаме и изработката на цялото вътрешно обзавеждане и довършителни поправки при потребност – вършим бани, кухни, настилката на пода, плочки, ламинат, стени, изолираност и така нататък Изборът няма край, може да вложим тухли, гипсокартон, камък, пластмаса или дърво, както от вътрешната страна, по този начин и извън. “
А цените варират според от размера, сложността на плана, степента на комплектност, както и от употребяваните материали.
„ Може да имате къща за живеене и за 5 000 лева, и за 200 000 лв. “, изяснява Метин.

Често вземат участие и печелят състезания за осъществяване на държавни публични поръчки.
„ Изградихме селища за настаняване на бежанци както в България, по този начин и в Германия. Не ни плашат и забавни, артистични провокации, като поръчката за Софийска опера и балет, където направихме една неповторима 5-етажна железна настройка, напомняща архитектурата на храм-паметника Александър Невски, която пожъна огромен триумф с представленията си навън. Клиентите ни са удовлетворени и с множеството от тях построяваме топли другарски връзки. Ние предлагаме практични и икономични решения, съчетани с изящен дизайн, резистентност, издръжливост на структурата и налични цени – в това се крие и триумфът ни. “
Но с цел да върви бизнесът би трябвало да върви и персоналният живот. Метин е женен за българка и към този момент имат наследник на 10 месеца. Не крие, че брачната половинка му е огромна опора и също оказва помощ в фамилния бизнес. Противно на упованията международната пандемията с ковид доста усилва размера на работа им.

„ Първоначално имаше застой, в края на март 2020 спряхме да работим, тъй като не знаехме какво следва, само че последователно поръчките започнаха да се усилват, най-много от чужбина. Хората към този момент желаят да живеят измежду природата, по-екологично.
Преди се купуваха лодки и яхти, в този момент се строят такива къщи. Те имат 10-годишна гаранция, само че в случай че се поддържат вярно и се боядисват остават за цялостен живот, тъй като това е поцинкована ламарина. Ние имаме камиони, оборудвани с кранови уредби, които доставят и инсталират къщите. Все още не планираме да отваряме офиси отвън София, тъй като който схваща знае по какъв начин да ни откри. И в Бургас, и във Варна имаме доста клиенти, само че за тях дистанцията не е проблем. “

Фирмата обръща особено внимание и на служащите си. Имат построена трапезария и употребяват услугите на компания за кетъринг, която всеки ден доставя топъл обяд за чиновниците.
„ Ние сме другари с тях и доста държим един на различен. Повече от половината хора във фабриката са тук от началото, доста рядко някой напуща. Последно почналите служащи са най-малко от 1 година. “
Ще ги познаете и по огромното българско знаме с дължина 30 метра, което гордо се развява над Околовръстното шосе и в квартал „ Военна рампа “.

„ България е нашето място, обичаме я повече от всичко. Аз съм роден в Истанбул, само че и пари да ми дават, не бих се върнал там. Имаме си всичко тук. И там имаме парцели, само че към този момент вървим единствено за отмора. Обърнаха се нещата. Сега животът, фамилията ми, бизнесът, всичко е в България. Аз и брат ми израснахте тук и го усещаме като дом. Жена ми е българка, доста се обичаме, живеем добре. Мечтая единствено да сме живи и здрави, децата да порастват и бизнесът да върви “, безапелационен е Метин.
Следвайки съществени полезности като почтеност, честност и почитание към хората, Метин и екипът му не престават да развиват сполучливо бизнеса си, освен в България, само че и по света.

Автор: Габриела Андреева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР