Метеоритният поток Ориониди ще достигне своя връх този уикенд, когато

...
Метеоритният поток Ориониди ще достигне своя връх този уикенд, когато
Коментари Харесай

Звезди ни засипват през уикенда

Метеоритният поток Ориониди ще доближи своя връх този уикенд, когато Земята пробие поле от прахуляк и парчета, оставени във вътрешната част на Слънчевата система от Халеевата комета, оповестиха от Meteo Balkans.

Въпреки че Орионидите са дейни от 26 септември до 22 ноември,

най-хубавото време за наблюдаване ще бъде на 21 октомври, когато се чакат към 23 „ падащи звезди “ на час. Точният пик е в 1 часа сутринта EDT (0500 GMT), като падащите звезди от този приблизително натоварен дъжд удрят земната атмосфера с бързи 66 километра в секунда или към 238 000 км./ч.

Орионидите, които НАСА разказва като един от най-красивите метеорни потоци за годината, могат да се появят на всички места в небето. Въпреки това наподобява, че те произлизат покрай Бетелгейзе, известната алена гигантска звезда в съзвездието Орион.

Падащи звезди се появяват, когато метеори се търкат в частици въздух, създавайки търкане и топлота, които изпаряват метеорите, с цел да основат ярки светлинни линии по небето.

Тъй като луната е покрай етапа на първата си четвърт, най-тъмните висини ще бъдат след среднощ, откакто луната залезе. Това е идеално, тъй като Орионидите се виждат най-добре в часовете след среднощ, съгласно НАСА. Повече падащи звезди ще се виждат в места с мрачно небе, които можете да идентифицирате благодарение на карта на светлинното замърсяване.

Орионидите са един от двата годишни метеорни потока, породени от Халеевата комета, която последно е била следена във вътрешната слънчева система през 1986 година Другият е метеорният поток Ета Аквариди, чийто пик е всяка година при започване на май.

Сега оттатък Нептун кометата на Халей обикаля към слънцето почти на всеки 76 години, което я прави единствената известна комета с невъоръжено око, която теоретично може да се види два пъти в един човешки живот.

След това тя ще се върти към слънцето, преминавайки покрай Земята през 2061 година През ноември и декември гигантската комета ще доближи афелия, най-отдалечената си точка от слънцето, преди да стартира противоположното си пътешестване до вътрешната слънчева система, съгласно EarthSky.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР