Металургична компания край Валансиен, Франция, е изправена пред безпрецедентна ситуация

...
Металургична компания край Валансиен, Франция, е изправена пред безпрецедентна ситуация
Коментари Харесай

Цената на тока спира производства и във Франция

Металургична компания край Валансиен, Франция, е изправена пред невиждана обстановка за 45-годишната си история. Фирмата работи през нощта и стопира пещта си в шест сутринта, с цел да не заплаща непостижимо скъпия ток. Въпреки това загубите са 170 хиляди евро дневно.

Производството на компания край Валансиен е стомана от железни боклуци посредством размразяване с електричество при температура 1640 градуса. Месечната сметка за ток е три пъти колкото на целия град.

" Миналия петък взехме решение да спрем пещта. Такова нещо се случва за първи път поради цената на тока ", изясни шефът на металургичната компания " LME " Венсан Смишер.

От април месечната сметка на компанията, която всекидневно е към два милиона евро, е повишена двойно.

" При същата консумация, както може да видите, за септември получихме двойна сметка. Това се случва за първи път ", съобщи финансовият шеф на компанията Франк Деон.

Ефектът е спад на производството. Поскъпването на силата се отразява и върху цената на готовата продукция при риск от загуба на конкурентоспособност на френските металурзи. Засега няма освободени измежду общо 540 служащи, които правят действия по поддръжка. Адаптирането на работното време към цените на тока обаче не е дълготрайно решение.

" Трябва да намерим метод да се приспособяваме. Вече започнахме да работим повече през нощта ", сподели шефът Жан-Филип Юмбло.

Подобни проблеми изпитва и химически цех във Фос-сюр-мер, Южна Франция. Инсталациите там създават сода и хлор за сметка на обилни количества електричество.

" Много е енергоемко във връзка с потреблението на пара. Затова взехме решение да прекратим това произвеждане ", сподели шефът на химическия цех " Kem One " Карим Акем.

За да смекчат удара върху клиентите, управата употребява наличните ресурси в складовете.

" Това не може да продължава дълго. Дневното ни произвеждане е доста огромно и складовете се изпразват прекомерно бързо ", добави Акем.

Производителите към този момент желаеха незабавни ограничения на държавното управление за оправянето с енергийния ценови потрес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР