Метаболизмът или обмяната на веществата е съвкупност от биохимични реакции,

...
Метаболизмът или обмяната на веществата е съвкупност от биохимични реакции,
Коментари Харесай

10 храни, които ще ускорят метаболизма ви

Метаболизмът или обмяната на веществата е цялост от биохимични реакции, които протичат в клетките на организма, с цел да го поддържат жив. Тези процеси му разрешават да нараства и да се възпроизвежда, да обновява своите структури и да дава отговор на измененията в заобикалящата ги среда.

Много хора са склонни да изясняват по-бавния си метаболизъм с генетични дадености, само че истината е, че обмяната на веществата може да се управлява посредством спорт и вярно хранене.

Следващите 10 храни (и напитки) имат свойството да засилят процесите в тялото ви, сходно на една умерена кардио подготовка, да вземем за пример. Те форсират метаболизма, спомагат за изгарянето на непотребните мазнини от тялото и поддържат организма здрав и в кондиция. А кой не би желал тъкмо това?

1. Вода

Почти 2/3 от телесното ни тегло е вода. Кръвта съдържа 83% вода. Мускулите – 75% вода, мозъкът – 74% вода, а костите 22% вода. И по този начин, какво мислите, че се случва, когато организмът ни не е добре хидратиран? Да, нашите телесни функционалности не могат да действат оптимално, защото ги лишаваме от главен хранителен детайл.

Приемът на 8 чаши вода на ден ще усъвършенства умствената и физическата ви интензивност, ще пречисти токсините от тялото ви, кожата ви ще бъде здрава и блестяща, а като допълнение – отслабването ще е по-лесно.

2. Зелен чай

Зеленият чай е прочут от антични времена, произлиза от Китай, само че в наши дни напитката се употребява на всички континенти. Той е най-хубавият избор за утринна напитка, която като се изключи че ще ви освежи, ще ускори и метаболизма ви.

Не единствено че понижава риска от рак и оказва помощ за свалянето на килограми, само че наличието на кофеин в зеления чай ще помогне да бъдете по-концентрирани още от началото на деня.

3. Индийски живовляк (Псилиум хуск)

 10 храни, които ще ускорят метаболизма ви

Това към момента малко познато у нас растение е високо ценено по света поради скъпите му разтворими фибри. Причината тъкмо индийският живовляк да стане синоним на „ разтворими фибри “ в международен мащаб е огромното количество нишки (10-30%), които се съдържат в семената си и относително лесния му рандеман.

Разтворимите нишки оказват помощ за ускорение на обмяната на веществата, за естествената чревна функционалност, бързото обособяване на токсините и за поддържането на естествен РН баланс. Традиционно растението се употребява срещу запек, само че не на последно място е одобрена и неговата роля при намаляването на холестерола в кръвта.

4. Овесена каша

Тук не става въпрос за пакетите с овесени ядки с разнообразни усети и добавени сушени плодове, а за елементарната, малко скучна, само че извънредно потребна овесена каша. Овесените зърна съдържат доста фибри, което разрешава на организма да се почисти от токсините.

Помага за нормализиране на метаболизма и обезпечава потребни витамини и минерали, които усъвършенстват положението на лигавицата на стомаха и стомашно-чревния тракт. В овесената каша се съдържат доста витамини и минерали, които са виновни за естественото действие на нервната система. Богатият състав на питателните субстанции в овесената каша в последна сметка води и до загубата на тегло.

5. Пуешко месо

 10 храни, които ще ускорят метаболизма ви

Пуешкото месо е с ниско наличие на мазнини. Като изключим кожата, в 100 грама пуешко се съдържат едвам 3 грама мазнини. А 150 грама от него обезпечава съвсем половината от целесъобразната дневна доза на фолиева киселина.

Месото е добър източник на витамини В, В1, В6, цинк и калий. Пуешкото е богато и на протеини, които ускоряват метаболизма и подкрепят процесите по създаване на мускулите.

6. Сьомга

Сьомгата е по-калорична от множеството други типове риба и е с ниско наличие на наситени мазнини, за сметка на това обаче тази риба е цялостна с протеини, които подкрепят растежа на мускулите. Сьомгата е най-хубавият източник на незаменимите мастни киселини Omega 3, които ускоряват метаболизма, като усилват инсулиновата сензитивност.

Както подсказва името, незаменимите мастни киселини са от значително значение за здравето на индивида, само че те би трябвало да бъдат набавяни посредством храната, така не могат да бъдат създадени от човешкия организъм. Освен отличен източник на Omega 3, сьомгата е източник на селен, ниацин, витамин В12, В6, фосфор, магнезий.

7. Яйца

 10 храни, които ще ускорят метаболизма ви

Няма по какъв начин да пропуснем този превъзходен артикул, богат на протеини. Яйцата съдържат неповторими субстанции, които подтикват обмяната на веществата в организма ни. Затова наложително ги включете в закуската си. Приемайки протеини още при започване на деня, ще бъдете сити и цялостни с сила през целия ден.

Освен това яйцата са с високо наличие на витамин D и В12. Разбира се, значим е методът, по който са приготвени. Малко евентуално е да постигнете стремежи резултат, в случай че ги консумирате изпържени в доста лой, да вземем за пример. Най-добрият вид е те да са варени.

8. Бадеми

Една от чудотворните храни на природата. Да, цената им не е по джоба на всеки, само че пък малко количество от ядките ще ви обезпечат огромно количество потребни субстанции – протеини, фибри, витамин Е (антиоксидант), мононенаситени мазнини, които се грижат за сърцето.

Мастните киселини, които те съдържат в бадемите, покачват по натурален метод метаболизма и дават възприятието за задоволеност, което пък от своя страна оказва помощ за съкращаване на тежестта. Доказано е, че бадемите оказват помощ и за понижаване равнищата на холестерол в кръвта.

9. Спанак

 10 храни, които ще ускорят метаболизма ви

Ако ядете спанак, преди всичко ще получите предмишници като на Попай моряка. Това беше смешка, несъмнено. Не на смешка обаче този листен зарзават с нефритено зелен цвят може да достави организма ви с повече потребни хранителни субстанции, в сравнение с всяка друга храна.

Консумацията на спанак с изключение на, че ускорява метаболизма, защищава от остеопороза, сърдечни болести, рак на дебелото черво, артрит и други болести. И в случай че физическите изгоди не са ви задоволителни, то в добавка ще получите и психологични усъвършенствания – понижава напрежението и усъвършенства мозъчната функционалност.

10. Боровинки

„ Антиоксидант ” сякаш се обрисува най-модерната дума на десетилетието. Всеки има потребност от повече антиоксиданти. Всеки желае повече антиоксиданти. Всеки купува храни с антиоксиданти; само че знаем какви са те? Основното свойство на тези субстанции да унищожават свободните радикали в организма, като отрови, тежки метали, токсични съединения, които заплашват организма от пагубни заболявания.

Антиоксидантите са тези положителни неща, които се свързват със свободните радикали и стопират нездравословното им въздействие върху организма. И тук би трябвало да благодарим на естествените антиоксиданти като боровинките. Не единствено, че са вкусни и богати на пречистващи субстанции, само че са и с ниско наличие на калории. Пълни са и с фибри – те ще ви заситят изцяло. Много потребни са в битката с редица болести, съдържат също доста витамини и минерали – В, С, D, Е К1, К2, магнезий.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР