Meta разширява функциите на изкуствения интелект, използван в платформите ѝ.Компанията

...
Meta разширява функциите на изкуствения интелект, използван в платформите ѝ.Компанията
Коментари Харесай

Meta взима снимките и постовете ни от Facebook и Instagram, за да обучава изкуствен интелект

Meta уголемява функционалностите на изкуствения разсъдък, употребен в платформите ѝ.

Компанията счита да употребява информацията на потребителите за създаване и възстановяване на своите ИИ модели. Притежателите на сметки в Instagram и Фейсбук обаче ще имат право да възразят против това по какъв начин данните им се употребяват.

Meta употребява информация, която е обществено налична онлайн и лицензирана. Също по този начин и данни, споделени в продуктите и услугите на компанията. Тя може да съставлява изявления или фотоси и техните описания. От компанията разясняват, че не употребяват наличието на персоналните известия, с цел да образоват своя изкуствен интелект, което значи, че Messenger няма да бъде част от нововъведението.

Актуализациите влизат в действие на 26 юни 2024 година

Главният продуктов шеф на Meta Крис Кокс съобщи, че компанията ще употребява обществено налични фотоси и текст от платформите Фейсбук и Instagram, с цел да образова своя модел за генериране на текст към изображение, наименуван Emu.

„ Ние няма да упражняваме с частни изявления, които хората споделят с приятелите си, а единствено с обществени “, увери той.

До няколко дни всички консуматори в Европа и Обединеното кралство би трябвало да получат уведомление за измененията.

" Миналата есен доста компании, в това число Meta споделиха, че наличие, за което имат права, ще употребяват, с цел да си вършат логаритмите по-добри ", съобщи специалистът Александър Ангелов.

Като научават новината обаче, някои консуматори като фоторафа Бойко Кичуков са подготвени да се откажат от обществените мрежи. " Гледам безусловно отрицателно, тъй като не считам, че те имат право. И не знам по какъв начин бихме могли да се откажем и да качваме фотоси, съгласно мен не е редно ", означи той.

Вариант за отвод обаче има и той е посредством попълване на специфичен формуляр в помощния център на Фейсбук. Йоана Георгиева, която е специалист по обществените мрежи, поучава потребителите, които не желаят да вземат участие, да се възползват точно от него.

" Ние публикуваме нашите фотоси в платформи и в това време са обществени - те могат да ги изпозлват за каквито си желаят цели, ние сме ги дали, нямат авторски права ", изясни тя.

От Комисията за отбрана наличните данни оповестиха за NOVA, че европейския съюз приготвя регулации, само че те не включват обществено споделената информация.

" Ако това е обществен профил, нещата са по-различни, тъй като се подразбира, че лицето се е съгласило неговата фотография и персонални данни да бъдат употребявани и от други платформи ", уточни Мария Матеева.

Александър Ангелов прикани: Не показвайте всичко в обществените мрежи. Освен терзанията обаче специалистите считат, че може да има и редица изгоди.

" Има и положителни страни това нещо. Когато има опция за принуждение на малолетни, системите, когато са по-добре подготвени, разпознават законните от нелегитимните фотоси, и могат да създадат автоматизирани филтри, тъй че да предпазят потрбителите ", добави той.

Ако желаете да възразите - пишете на Meta
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР