Meta Platforms“ (META.O) заяви, че е прекъснала първата известна операция

...
Meta Platforms“ (META.O) заяви, че е прекъснала първата известна операция
Коментари Харесай

Meta: Елиминирахме пропагандна операция, базирана в Китай, срещу изборите в САЩ

„ Meta Platforms “ (META.O) съобщи, че е прекъснала първата известна интервенция за въздействие, основана в Китай, ориентирана към потребителите в Съединени американски щати с политическо наличие преди междинните избори през ноември.

Мрежата е поддържала подправени сметки в обществените платформи „ Фейсбук “ и „ Instagram “. По информация на корпорацията е имало интензивност и в конкурентната платформа „ Туитър “. Тя е била дребна и не е привличала доста почитатели, съобщи „ Meta “ в отчет, обобщаващ нейните констатации.

Откритието е значимо, тъй като допуска смяна към по-пряка интервенция във вътрешната политика на Съединени американски щати спрямо предходните известни китайски пропагандни старания, съобщи Ройтерс.

" Китайските интервенции, които бяхме свалили преди, говореха най-вече за Америка пред света, най-много в Южна Азия, а не пред американците за себе си ", съобщи на брифинг за пресата Бен Нимо, началник на разузнаването на световните закани в „ Мета “.

" По създание посланието беше " Америка е неприятна, Китай е добър ", споделя той за тези интервенции. Новата интервенция пък прокарва послания, ориентирани към американците от двете страни на политическия спектрум, които провокират разделяне, като абортите и правата върху оръжията.

Говорител на „ Туитър “ съобщи, че компанията е осведомена с информацията в отчета на Мета и също е премахнала сметките.

Според отчета на „ Meta “ китайските подправени сметки са се представяли за демократични и консервативни американци в разнообразни щати. Те са разгласили политически миймове и са дебнели в мненията на постове на обществени персони от ноември 2021 година насам.

Според отчета същата мрежа е основала и подправени сметки, които се показват за хора в Чешката република. Те са подлагали на критика чешкото държавно управление поради политиката му към Китай.

„ Meta “ също по този начин съобщи, че е прихванала най-голямата и най-сложна интервенция, основана в Русия, от началото на войната в Украйна. Тя я разказва като разрастваща се мрежа от повече от 60 уеб страницата, представящи се за законни новинарски организации, дружно с към 4000 акаунта в обществените медии и петиции в уеб сайтове като основаната в Съединени американски щати група за акции „ Avaaz “.

Тази интервенция е била ориентирана най-вече към консуматори в Германия, както и във Франция, Италия, Украйна и Обединеното кралство. Тя е похарчила над 100 000 $ за реклами, популяризиращи проруски послания.

В няколко случая съветските посолства в Европа и Азия ускоряваха наличието, заяви Ройтерс.

Руското посолство във Вашингтон съобщи, че ходът на „ Мета “ следва " инструкциите на американските управляващи " и е нарушаване на свободата на словото.

" Това навежда на мисълта, че американските софтуерни колоси, които имат най-популярните интернет запаси, са се трансформирали в прислужници на политиката на американската администрация за угнетяване на инакомислието ", съобщи посолството в своя канал в „ Телеграм “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР