Meta Platforms, компанията майка на Facebook и Instagram, отчете най-високите

...
Meta Platforms, компанията майка на Facebook и Instagram, отчете най-високите
Коментари Харесай

Meta отчете рекордни резултати, но акциите на компанията се понижиха

Meta Platforms, компанията майка на Фейсбук и Instagram, регистрира най-високите си тримесечни доходи, откогато излезе на борсата преди повече от десетилетие, надминавайки упованията на Уолстрийт.

Ето някои от резултатите на компанията спрямо прогнозните, събрани от FactSet и представени от The Wall Street Journal:

Приходи от 34,15 милиарда $ спрямо прогноза за 33,58 милиарда $. Резултатът е с над 23% по-висок спрямо този от преди година и съставлява третото следващо тримесечие на възходящи доходи за Meta. Увеличението от 23% също по този начин е най-големият годишен растеж на приходите на Meta от третото тримесечие на 2021 година

Печалба от 11,58 милиарда $ спрямо прогноза за 9,46 милиарда $. Това е над два пъти повече спрямо миналата година.

Печалба от $4,39 на акция, спрямо оценка от $3,64 на акция.

В прессъобщение Meta сподели на вложителите да чакат доходи за четвъртото тримесечие от 36,5 до 40 милиарда $. Текущата оценка на FactSet е 38,8 милиарда $.

Компанията също по този начин уточни, че " всъщност е завършила " плануваните съкращения. Броят на личния състав е намалял с 25% на годишна база към 30 септември, съгласно Meta.

Състоянието на компанията стартира да се обръща по време на това, което основният изпълнителен шеф Марк Зъкърбърг назова „ година на успеваемост “. Инвеститорите бяха насърчени от усъвършенстваните благоприятни условия на компанията за ориентиране на реклами и напредъка в региона на изкуствения разсъдък. Обратът в рекламния бизнес на компанията беше решителен фактор за възобновяване ѝ, откакто през 2021 година Apple внедри промени в поверителността, които изтриха $10 милиарда доходи за Meta за 2022 година

AI ще бъде най-голямата област за вложения на Meta през 2024 година във връзка с инженерни и изчислителни запаси, сподели Зъкърбърг. За да избегне назначението на доста нови чиновници, компанията ще деприоритизира редица планове, които не са свързани с AI, и ще насочи хората към работа по инициативи, свързани с изкуствения разсъдък, добави той.

Акциите на Meta в началото се повишиха в следпазарната търговия в сряда, преди да паднат с към 4%, откакто основният финансов шеф Сюзън Ли предизвести, че компанията чака по-слаби доходи от реклама през четвъртото тримесечие, което корелира с началото на спора в Близкия изток. Това е заложено в прогнозата за приходите на компанията за интервала октомври – декември, сподели тя.

Snap, чиито акции паднаха след доклада за облагите във вторник, също зави, че огромен брой рекламодатели са спрели разноските след началото на войната Израел-Хамас и предизвести, че има „ риск тези паузи да продължат или да се усилят “.

Акциите на Meta въпреки всичко са се повишили с съвсем 150% тази година до затварянето на пазарите в сряда.

Компанията е на крачка да направи най-хубавата си година в историята, защото Зъкърбърг се концентрира върху редуциране на разноските, създаване на нова GenAI технология и въвеждането на Threads, приложение за микроблогинг, което компанията започва, с цел да се конкурира с X на Илон Мъск.
Сега Threads има малко под 100 милиона дейни консуматори месечно, сподели Зъкърбърг в диалог с анализатори. Целта на компанията е Threads да стане услуга с един милиард консуматори. „ Ако продължим по този начин още няколко години, мисля, че имаме положителни шансове да реализираме нашата визия “, сподели още Зъкърбърг.
 
Една от областите, предизвикваща паника у някои анализатори, са разноските в подразделението Reality Labs на компанията, което построява виртуални светове. Продажбите в звеното са паднали с 26% до 210 милиона $, а оперативната загуба е 3,7 милиарда $.

Рекламата съставлява 98,5% от приходите на Meta през тримесечието.

Рекламните доходи на компанията са нарастнали до 33,6 милиарда $, като междинната цена на рекламата е спаднала с 6% на годишна база. През същото тримесечие на предходната година междинната стойност на цената понижава с 18%.

Meta съобщи още, че чака общите разноски за 2023 година да бъдат в диапазона от 87 до 89 милиарда $ – понижение по отношение на предходната прогноза за сред 88 и 91 милиарда $. Компанията съобщи, че прави оценка общите си разноски за 2024 година на сред 94 и 99 милиарда $.

Meta заяви, че дейните консуматори на Фейсбук са се нараснали до 2,09 милиарда по отношение на 2,06 милиарда през предходното тримесечие. Анализаторите чакаха компанията да регистрира дневна потребителска база от 2,07 милиарда за тримесечието.

Meta е третата огромна софтуерна компания в Съединени американски щати, която регистрира облаги тази седмица.

Microsoft и компанията-майка на Гугъл Alphabet регистрираха скок на приходите, само че Гугъл разгласи по-нисък от упования напредък в своето звено за облачни калкулации.

Ръстът в бизнеса, който управлява сървърите, захранващи стратегиите за изкуствен интелект на компанията, се е забавил до 22%. Акциите на Alphabet паднаха с 9,5% в сряда.

Междувременно темпът на напредък на Microsoft в Azure надвиши упованията, подсилен частично от търсенето на AI услуги. Акциите на компанията нарастнаха с 3,1%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР