Местният парламент в Бургас ще гласува отмяна на Етичния кодекс

...
Местният парламент в Бургас ще гласува отмяна на Етичния кодекс
Коментари Харесай

Отменят етичния кодекс на общинските съветници и публичните служители от Община Бургас

Местният парламент в Бургас ще гласоподава анулация на Етичния кодекс на общинските съветници и обществените чиновници от Общината на идното си съвещание през месец март. Докладната бележка е входирана от двама адвокати – Христина Хаджиатанасова , която е ръководител на Постоянната комисия по определяне на спор на ползи и ръководителят на Общински съвет Михаил Хаджиянев .

Сегашният етичен кодекс е признат през 2009 година , а съветниците ще би трябвало да решат дали в този момент той да отпадне.

В претекстовете си Хаджиатанасова и Хаджиянев настояват, че нужда от локален кодекс няма, защото етичните правила  били написани в два закона – Закон за локалното самоуправление и локалната администрация и Закона за противопоставяне на корупцията.

Това е станало ясно от мнение на Окръжна прокуратура-Бургас , откъдето показват, че не е в пълномощията на Общински съвет да приема „ кодекс “, защото „ кодексът “ е нормативен акт , който урежда публични връзки, предмет на цялостен клон на правната система или на самостоятелен негов дял.

След като двамата адвокати са се срещнали с претекстовете са дали мнение, съгласно което кодексът фактически би трябвало да бъде анулиран. 

„ Несъмнено, държанието на общинските съветници е значима част от построяването на система за честност на локално равнище. Етичното държание, в огромна степен съдържа в себе си упованията на жителите за независимо, законосъобразно и етично държание на общинските съветници от една страна.

От друга страна, обаче, всеки човек има свое схващане за света и на тази основа гради отношението си по отношение на другите хора, по отношение на себе си и заобикалящата го среда. Като членове на демократично определен орган на локалното самоуправление, общинските съветници имат опция освен да вземат участие директно във вземането на значими решения, само че да въздействат и оферират поддръжка “.

Те допълват, че стандартите на държание на общинските съветници следва да се извеждат непосредствено от уредбата на законово равнище – Законът за локалното самоуправление и локалната администрация, Правилникът за организацията и активността на общинския съвет, неговите комисии и взаимоотношението му с общинската администрация на община Бургас, по този начин също и Законът за противопоставяне на корупцията, в действие от 6 октомври 2023 година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР