Местните избори в Румъния ще се произведат заедно с европейските

...
Местните избори в Румъния ще се произведат заедно с европейските
Коментари Харесай

Румъния ще проведе избори 2 в 1 през юни

Местните избори в Румъния ще се произведат дружно с европейските на 9 юни. Президентските избори ще бъдат преместени за септември, като първият тур ще е на 8 септември, а вторият - на 22. Парламентарните избори ще са на 8 декември.

За този избирателен календар се договориха водачите на ръководещата коалиция СДП-НЛП - министър председателят Марчел Чолаку и ръководителят на Сената Николае Чука. Двете партии са постигнали съглашение и за съюз и общи листи на изборите за Европейски парламент.

“Всички знаем, че най-голямата интензивност на избори е тази на локалните. Фактът, че взехме решение да създадем това обединение, не е срещу демокрацията. Напротив, това е спомагателен избор за демокрацията. Решихме също да имаме обща листа на изборите за Европейски парламент. Само двете огромни партии могат да се обединят и да се изправят против екстремистка вълна. Нито една от двете сили не може да взе участие сама в тази борба ”, съобщи след консултациите Марчел Чолаку.

Той очерта като две еднообразно значими цели пред страната влизане в Шенген тази година и участие на Румъния в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2026 година

“На локалните избори всяка партия ще се яви независимо, а на изборите за Европейски парламент ще имаме обща листа. Това е политическо решение, ориентирано към стабилността на страната ”, разяснява на собствен ред Николае Чука.

Политическите реакции на опозицията не закъсняха. Председателят на опозиционната партия “Съюз за избавление на Румъния ” Каталин Друла дефинира комбинирането на изборите като „ закононарушение против демокрацията “.

„ Това, което Марчел Чолаку и Николае Чука желаят, е основаването на една партия в Румъния. Днес в действителност приказваме за изгубването на НЛП и раждането на единната партия СДП-НЛП. НЛП съобщи десния електорат, изостави междинната класа, бизнесмените, които основават работни места в Румъния ”, съобщи Друла.

Лидерът на „ Силата на десницата ” и някогашен министър председател Лудовик Орбан съобщи, че ще употребява всички законови и конституционни лостове, с които разполага, с цел да предотврати този “недемократичен и противоконституционен проект ” и ще нападна възможен закон за обединение на изборите в Конституционния съд.

Междувременно изследване на Института „ Авангард ” извършено по поръчка на СДП и НЛП и оповестено по-рано сподели, че 53% от румънците желаят това обединение. 35 на 100 са срещу, а 12% нямат мнение или не дават отговор.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР