Местните данъци и такси могат да бъдат плащани по електронен

...
Местните данъци и такси могат да бъдат плащани по електронен
Коментари Харесай

Валят оплаквания срещу новото е-плащане на местни данъци

Местните налози и такси могат да бъдат плащани по електронен път централизирано през портала за услуги на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) – www.eGov.bg, оповестиха от пресцентъра на министерството. Десетки сигнали на жители за проблеми обаче опровергаха известието. Не помогнаха дори спомагателните уточнения, които депутатът Божидар Божанов даде в обществените мрежи.

От 1 март Национална агенция за приходите прекрати справките и заплащането на локалните налози и такси, като трансферира тези услуги към портала на министерството на електронното ръководство. Услугата дава опция за възнаграждение на отговорности от физически и юридически лица към съвсем всички общини в страната без спомагателни такси и комисионни. Тя може да бъде декларирана в секцията „ Възможност за възнаграждение на локални налози и такси по електронен път “, като човек няма потребност от КЕП за задачата - задоволително е да има ПИК на Национална агенция за приходите или на Национален осигурителен институт. Освен това, би следвало с една транзакция да се заплаща едно или няколко отговорности.

Малко по-късно известие, депутатът Божидар Божанов разкритикува какво е свършило министерството, което в предходен мандат оглавяваше, и с констатацията, че потребителският интерфейс е ужасяващ, разгласява спомагателни инструкции. Те обаче също не помогнаха кой знае какъв брой (вижте ги в края на текста). " Системата работеше постепенно и бяха нужни няколко опита в границите на 15 минути ", написа консуматор, който най-после е получил 29 имейла за уведомление. " Виждам отговорностите си, само че те изчезват в pop-up менюто за заплащане ", споделят минимум двама консуматори. Мнозина се оплакват от идентификацията и невъзможността да влязат единствено с ПИК на Национална агенция за приходите. Има и удовлетворени, и хора, които акцентират, че е добре да няма такси.

По адрес на министерството, Божанов разяснява: " След като МЕУ е знаело, че Национална агенция за приходите стопира опцията за заплащане, изключително за някои от най-големите общини, включително Столична, изключително в сезона на заплащането на локалните налози и такси, е следвало да комуникира ясно по какъв начин и къде се заплащат налози, в това число да съгласува с Национална агенция за приходите известието им ". И напомня: " Електронното ръководство би трябвало да е ориентирано към жителите, а за това е необходим фокус и внимание към детайла ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР