Местните активисти на Реформаторския блок ще бъдат поканени да излъчат

...
Местните активисти на Реформаторския блок ще бъдат поканени да излъчат
Коментари Харесай

Издирват отломки от Реформаторския блок за евроизборите

Местните деятели на Реформаторския блок ще бъдат поканени да излъчат свои представители в двете изборни комисии - 16-та РИК за Пловдив и 17-та за Пловдивска област. Коалицията не се е явила на консултациите за състава на двете комисии при регионалния шеф Здравко Димитров, макар че е била поканена, само че с решение на ЦИК <210> се дава по едно място в 16-а и 17-а РИК.

Формацията се разпадна преди година, откакто я напусна ДБГ на Меглена Кунева. В Общинския съвет в Пловдив блокът съществува по-скоро официално отпред с Пепа Деведжиева. „ Ще ги търсим, тъй като съгласно решението на ЦИК Реформаторският блок има право на свои представители и в секционните комисии ”, сподели Илиан Иванов, ръководител на 16-а РИК и началник на дирекция „ Правна ” в община Пловдив.

Юристът към този момент няколко пъти взе участие в изборните комисии. С опит е и ръководителят на 17-та РИК Дарина Тодорова, която също е правист и завежда държавна благосъстоятелност в регионалната администрация. И двамата са от квотата на ГЕРБ.

Комисиите са 19-членни. И в двете РИК партия ГЕРБ има 7 представители, Българска социалистическа партия - 5, Движение за права и свободи и Обединени патриоти - по 2-ма, БДЦ, Реформаторски блок и „ Воля ” - по 1. В 17-та РИК за секретар е назначен Айтен Салим от Движение за права и свободи, за зам.-председатели - Ваня Костадинова от Българска социалистическа партия и Стефан Паров от Обединени патриоти. В РИК - Пловдив секретарят е Радина Петрова, също от Движение за права и свободи, зам.-председателите са доцент по право Десислава Стоянкова от Българска социалистическа партия и Атанас Петров от Обединени патриоти. Право на присъединяване в комисиите за подготовката на евроизборите имат единствено парламентарно показаните партии и обединения.

От Българска социалистическа партия бяха обжалвали състава на двете комисии с искане на секретарски места вместо зам.-председателски, само че Върховен административен съд удостовери решението на ЦИК. Предимството на секретаря е, че дружно с ръководителя подписва документите и протоколите. Зам.-председателят няма такова обвързване.

РИК към този момент заседават - 17-а е в постройката на региона, а 16-а е настанена на 12-ия етаж на някогашния партиен дом на пл. „ Централен ”. Техният ангажимент е да назначат секционните комисии, да управляват провеждането на изборите за Европейски парламент, да се произнасят по жалбите и най-после да преброят резултатите от вота на 26 май. Заплатите на ръководителите на двете РИК са по 1175 лв., на заместниците и секретарите - 1115, на редовите членове - 1060 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР