Местни коалиции и по-малки партии правят пробив пред парламентарните сили

...
Местни коалиции и по-малки партии правят пробив пред парламентарните сили
Коментари Харесай

ДПС втора след ГЕРБ по съветници

Местни обединения и по-малки партии вършат пробив пред парламентарните сили в общинските препоръки в 4 регионални града и няколко общини. ГЕРБ резервира водеща позиция, а на второ място като посланичество в локалните парламенти още веднъж се класира Движение за права и свободи. Това сочат резултатите от вота за общински съветници.

Местните парламенти в близо половината общини в страната светнаха в синьо след изборите в неделя. ГЕРБ завоюва най-вече места в общинските центрове - общо 1499 души. Но хората на Бойко Борисов губят близо 300 места по отношение на резултатите от 2019 година Коалиционните им сътрудници от Съюз на демократичните сили се постановиха в шест общини, една от които е Видин.

С близо 300 души смъква общия брой на съветниците си и Българска социалистическа партия, която през 2019 година е имала 1020 места, а в този момент взема 740. Най-силно листите на социалистите са се показали в областите Габрово, Велико Търново и Добрич.



Единствената партия, която качва съветници, е Движение за права и свободи. През 2019 година придвижването е имало 916 свои в локалните парламенти, в този момент взема 964 места и болшинство в 45 общини, част от които в Кърджалийско, Разградско и Силистренско.

Самият Разград бе взет от съуправляващите ПП-ДБ, които стъпват в локалната власт с общо 396 съветници в общините. Те съумяха да се наложат и в София, Варна и още три общини.

199 съветници ще имат от " Възраждане ". Партията на Костадин Костадинов съумя да се наложи само в Земен. " ИТН " ще има болшинство единствено в Тополовград.

В Несебър обаче в общинския съвет няма да влезе нито един представител на партия в Народно събрание. Несебърският парламент е от 21 души, като през новия мандат най-вече ще бъдат съветниците от " Български социалдемократи " - 9. Свои ще изпратят още " Български съюз за директна народна власт ", " Левицата! ", " Море ", ССД на Стефан Софиянски и ЗС " Ал. Стамболийски ".

Две общини взимат от Вътрешна македонска революционна организация - Благоевград и Каварна. В Ямбол " Пряка народна власт ", издигнала за нов мандат кмета Валентин Ревански, се наложи с 21 от общо 37 места и оставя надалеч обратно ГЕРБ и Българска социалистическа партия с по четирима. В Пазарджик с 10 души ще бъде показана локалната коалиция " Новото време ", която поддържа за нов мандат кмета Тодор Попов. " Движение за разцвет на Перник " са с най-хубав резултат в миньорския град. Царската партия Национална движение „Симеон Втори" пък се възражда в Банско, където ще има болшинство в общинския съвет с 9 от общо 17 души. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР