Местната власт е фундаментът на всяка държава. Тя е най-близо

...
Местната власт е фундаментът на всяка държава. Тя е най-близо
Коментари Харесай

Възможност за кардинална промяна в управлението

Местната власт е фундаментът на всяка страна. Тя е най-близо до хората, посредством нея те упражняват правото си на самоуправление в границите на локалните общности. Местната власт осъществя държавната политика в редица сфери, тя самата посредством своите органи, районни и национални сдружения, както и общоевропейски институции е основател на национални и европейски политики и коректив на централната власт.
Има още една основна причина изборите за локална власт да са от изключителна значимост за българските социалисти. В годините на ръководство на ГЕРБ беше построен модел на задкулисие и олигархични зависимости, корупционни обвързаности, отклонение на публичен запас от българския и от европейския бюджет в големи размери. Този модел откри своята опора в локалната власт и пусна корени в нея посредством ръководените от ГЕРБ общини. Всички опити моделът да бъде разграден на централно ниво се сблъскваха с ловко окопаните в локалната власт негови метастази. Ето за какво локалните избори на 29 октомври са от дълго време чакана опция за съществена смяна в ръководството на страната и дефинитивно секване на корените на отровната система, която обезсилва България.

Надеждата този път ще тръгне изпод!

Предстоят локалните избори, които са най-важни за хората в обитаемоте места на страната ни. С избора на кметове и общински съветници, жителите избират персони и политики, които в най-голяма степен дават отговор на техните упования.
Затова общинската политика е най-близо до жителите, до техните ежедневни проблеми и потребности. Хората имат доста високи упования към локалната власт. Сред най-важните от тях са основаване на сигурност, повишение на заетостта и приходите, ограничение на бедността, подкрепяне на най-уязвимите групи, достъп до качествено обучение и опазване на здравето, възстановяване на инфраструктурата и виталната среда като цяло.
От години Българска социалистическа партия не е спряла да сигнализира, че страната абдикира от своите отговорности към общините и това не дава опция на локалната власт да извършва пълноценно и дейно своите отговорности. Процесът на финансова децентрализация за който се приказва от години към момента не е стартирал и в тази посока нищо действително не се е случило.  
Основната цел на Българска социалистическа партия е да извършва политика, която в най-голяма степен дава отговор на потребностите на хората и на локалното развиване, способства за стабилизиране на икономическото и демографското развиване на страната и на най-уязвимите райони и общини.
Сериозен проблем е повсеместната корупция, която постоянно визира съществено общините.
Огромен проблем са районните разлики - от една страна сред столицата и останалите региони в страната; въпреки това - сред по-развитите и по-големи общини и останалите. Затова приоритет в нашата локална политика би трябвало да бъде понижаване на тези неравенства сред районите и общините. За да стане това, с изключение на всичко друго е нужно да се случи по този начин предстоящата финансова децентрализация на общините, както и да се усили ролята на общините при решение на най-важните за хората проблеми.
В момента страната към момента продължава да трансферира към общините свои, даже и конституционно избрани отговорности, без да обезпечи нужното финансиране за обезпечаването им. Определените за общините средства за дотации и финансови разноски са извънредно незадоволителни и постоянно се разпределят по неразбираеми критерии. На всичко това би трябвало да се постави край  - общините да не бъдат толкоз подвластни от държавния бюджет и да могат за разполагат с по-голямата част от средствата, които постъпват в техните лични бюджети. Това ще им даде повече благоприятни условия да откликнат на потребностите на локалната общественост.
В изискванията на сериозна икономическа рецесия както в България, по този начин и в света и на продължаващ боен спор напълно близо, наш главен приоритет би трябвало да бъде заетостта и приходите на хората, както и гарантиране на тяхната сигурност и успокоение.

Основните цели на Българска социалистическа партия в ръководството на общините са:

- Осигуряване на добър и заслужен живот;
- Подобряване на средата на живот и инфраструктурата във всяко обитаемо място;
- Икономическо развиване, съобразено със спецификата на всеки регион;
- Противодействие на корупцията;
- Активно присъединяване на жителите в ръководството и по-голяма досегаемост до общините - те да се трансфорат в сътрудници и да бъдат по-близо в решаването на ежедневните проблеми.
Представителите на Българска социалистическа партия в локалната власт - общински и районни кметове, кметове на обитаеми места и общински съветници, ще работят за:
1. Разработване и осъществяване на стопански ограничения, които ще обезпечат по-висока претовареност и по-добри доходи;
2. Борба с демографския срив посредством подкрепяне на младежите по всички вероятни начини;
3. Създаване на добра, здравословна, екологична и съобразена с потребностите на всеки среда за живот;
4. Отваряне на общините като институции и улеснение на достъпа до тях на жителите. Изграждане на същинско партньорство сред локалната власт и популацията.
От извънредно значимо значение е взаимоотношението сред Кмета и Общинския съвет. Поуките от практиката са, че това взаимоотношение би трябвало да е положително и въз основата на допустимите взаимни отстъпки!

Основни цели на Българска социалистическа партия за локалната власт за мандат 2023 - 2027 година:

- По-добра претовареност и по-високи приходи на жителите
По отношение на значимата тематика за заетостта и приходите, водещите ни политики са свързани с потребление на цялостния запас на общинските предприятия; опазване и увеличение каузи на общинската собственост; вложение и подкрепяне в действия, които сплотяват напъните на междинния и малък бизнес и земеделските производители.
Много значимо е да се сътвори удобна данъчна среда, която да подтиква бизнеса, както и да се съкратят периодите за обслужване на жителите и бизнеса. Изключително значимо е да се работи по места и за ранното професионално насочване на учениците, като се акцентира на разкриването и проучването на такива специалности от които има потребност локалната стопанска система.
- По-добра витална среда и услуги
За реализирането на този приоритет, общините би трябвало да могат да разчитат на средства от европейски стратегии и такива с национално финансиране, с които да подобрят инфраструктурата и да задоволят потребностите на хората в съответните обитаеми места.
За да спре демографската рецесия и да останат хората в по-малките обитаеми места е значимо да имат положителни пътни и транспортни връзки, достъп до обучение и опазване на здравето, претовареност, която да им носи приходи и естествени условия за живот - водоснабдяване, електрификация, регулярни комунални услуги. Затова и нашите старания би трябвало да бъдат ориентирани точно в облекчаване на тези потребности. Услугите, които се дават на жителите би трябвало да бъдат налични за тях и локалната власт да реагира бързо и съответно на всяка зародила нужда.
Приемане на Подробни устройствени проекти, които не позволяват презастрояване на огромните градове и курортите. Обновяване и благоустрояване на междублоковите пространства, улици и паркове, създаване на повече детски площадки, както и на повече паркинги.
Различна политика при ръководството на огромните градове с районно разделяне. Приоритетно ориентиране на средства към крайните квартали за създаване и ремонт на инфраструктура, публични паркинги, поддържане на междублокови пространства, места за отдих и спорт.
Подпомагане на общините в напъните им да изградят пречиствателни станции и уреди.
Задължително е да се отстрани бюрокрацията в региона на услугите, които дават общините на жителите. По-бързо и дейно обслужване посредством разширение на електронните услуги, които се дават в съответната община.
Създаване на условия значими за хората услуги като водоснабдяване, сметосъбиране, озеленяване, и други, да се правят от общински предприятия, които не образуват облага и се управляват директно от общините.

Повече и по-качествени обществени услуги

Делът на бедните хора непрекъснато пораства, поради сериозната икономическа рецесия сега. Затова общините е значимо да бъдат обществено ангажирани и да подхващат нужните ограничения за битка с бедността на локално равнище. Най-общо това може да стане като се усили типа и обсега на обществените услуги, които оферират, като се търсят способи за откриване на такива от които локалната общественост има потребност. Изключително значимо е да се разшири и обсега на услуги като " Личен помощник ", " Домашен асистент " и " Обществена столова ", които са от голямо значение за хората в потребност в тяхното всекидневие.
Важно е също във всяка община да се поддържа домакински обществен патронаж, който да обезпечава храна на възрастните и самотни хора, които са мощно уязвима група. Да се подкрепят клубовете на пенсионера, да се направи всичко допустимо за основаването на домове за остарели хора и дневни центрове за възрастни, където те да могат да поддържат връзка пълноценно между тях и да бъдат под непрекъснато наблюдаване.
Всички представители на локалната власт би трябвало да работят в тясно съдействие с клубовете и сдруженията на инвалидите и хората с увреждания. Да се направи нужното за приобщаването на тези хора в публичния живот и да им се даде опция за работа и развиване. Изграждането на налична архитектурна среда и смяна на съществуващата по този начин, че да се обезпечи достъп на трудноподвижни хора и хора с увреждания.
- Качествено и налично опазване на здравето
Качественото и налично опазване на здравето е главен приоритет! Необходимо е общините да бъдат подкрепени за откриване на медицински центрове с 24-часово покритие, а по този начин също да се окаже поддръжка за медицинските практики в дребните градове и селата. Неразделна част от това е обезпечаването на аптечно обслужване във всяка община, в това число обезпечаването на най-малко една денонощна аптека в по-големите обитаеми места.
Много е значима поддръжката за общинските лечебни заведения по всевъзможен вероятен метод. Кадрово подсилване посредством даване на жилища за нужните медицински експерти, разпределяне на стипендии за студенти и специализанти, които по-късно имат ангажимент да се върнат и да работят в болничното заведение, привличане на изчезнали медицински експерти.
Разкриване на приюти, кревати за долекуване и дълготрайно лекуване при обезпечаване на финансиране от страната. Създаване на общински фондове за подкрепяне на жители, които се нуждаят от скъпоструващо лекуване, както и фамилии с репродуктивни проблеми.

Добро обучение за всяко дете

По отношение на образованието, нашият приоритет е то да бъде с по-добро качество и да се направи всичко належащо за възстановяване на материалната база в общинските учебни заведения.
Младите хора са нашето бъдеще, по тази причина обезпечаването на равни благоприятни условия за всеки един от тях е главен приоритет. Благодарение на политиката на Българска социалистическа партия всички български деца към този момент вървят на детска градина гратис. Това е в действителност доста огромна помощ за младите фамилии с деца. Освен това е значимо да се оказва поддръжка на даровити деца и младежи; да се отпускат стипендии на тези, които желаят да учат и да се върнат по-късно по родните си места; да се провеждат платени стажове и опция за старт в кариерата на младежи. Да се акцентира повече на професионалното обучение, като се съобрази то с потребностите на съответния район.
Всяка общинска власт би трябвало да подкрепя образователните и детски заведения за присъединяване в планове, посредством които може да се усъвършенства материалната база, както и да се увеличи квалификацията на личния състав. Общините да оказват подпомагане и в обезпечаването на интернет покритие във всяко образователно заведение. Подкрепа за присъединяване в олимпиади и надпревари, подкрепяне и поощряване на хрумвания и начинания на учениците.
- Опазване и развиване на културата
Общините би трябвало да създадат всичко належащо, с цел да опазят националните и локални културни обичаи и те да намират място в празничните културни календари. За да стане това е належащо да се отпускат спомагателни средства на културните институции, а по този начин също да се търсят способи за привличане на средства посредством европейски планове. Подкрепа самодейностите на създатели, писатели, музиканти, художници, танцови и театрални сформира.
- Финансова непоклатимост
За да има финансово постоянни общини е належащо да бъдат увеличени финансовите средства, с които разполагат общините. Това може да стане като се преотстъпи по-голям дял от националните доходи за общините и по този метод предоставените отговорности се обезпечат и с нужните финанси. Необходимо е също да има автономия на общините при установяване на локални приходоизточници.
Финансираните като делегирани от страната действия, изключително в региона на обществените действия, опазването на здравето, културата и спорта, би трябвало да се допълват от общините с локални доходи. Трябва да се употребяват всички благоприятни условия на локалната власт за привличане на спомагателни средства от европейски и национални фондове.
Самостоятелен бюджет за кметствата, което ще усъвършенства административното обслужване в дребните обитаеми места и ще даде опция за осъществяване на пълномощията на определените кметове. Да се направи всичко допустимо с цел да се увеличи събираемостта на локалните налози и такси.
- Силно локално самоуправление и отворени за жителите общини
За да има мощно локално самоуправление би трябвало да бъдат увеличени пълномощията на общините за даване на услуги с обезпечени приходоизточници на локално равнище, които да се преотстъпят от централната власт.
Усилията на Българска социалистическа партия, както и до момента, би трябвало да бъдат ориентирани към промени на законите свързани с локалното самоуправление, за водите, за контролиране на водоснабдителните и канализационни услуги, да се основат нужните условия за основаване на общински ВиК сдружения, за образованието, за националните читалища, за здравното обезпечаване и болничната помощ, за държавната благосъстоятелност, за устройство на територията и за държавния бюджет.

Необходими са специфични ограничения

за подкрепяне на по-слаборазвитите райони, както и в общините със съществени демографски, стопански и обществени проблеми.
Широко разискване и предварителна оценка за въздействието на решенията на локалната власт, даване на цялостната информация за тях, обществени диспути и изследване на публичното мнение.
Задължително е общините да станат още по-отворени към жителите, а гражданското присъединяване в създаването и реализацията на локалните политики да стане интензивно. За да се случи това е належащо да се поддържат и предизвикват гражданските и доброволчески начинания, както и да се притеглят повече младежи към тях.
- По-голяма сигурност и успокоение
Политиката за обществена интеграция и приемливост сред етносите, е част от ограниченията за поддържане на сигурността в градовете и селата. Системното взаимоотношение сред кметовете и полицията също, по тази причина то би трябвало да се регламентира и действително да съществува във всяко обитаемо място. Да се разширят съществуващите и да се изградят нови зони за видеонаблюдение в регионите на детски и образователни заведения, паркове, пазари, подлези и други публични пространства. Държавата да финансира тези действия и полицията да си поеме отговорностите.
Там, където е допустимо да се провеждат публични структури за доброволна поддръжка на полицията благодарение на локалната власт. Да се основат добре подготвени, оборудвани и екипирани групи от жители за деяние при спешни обстановки. Общините, взаимно с полицията, земеделските производители и кооперации, годишно да вземат ограничения за запазване на полските парцели и земеделската продукция.
Изключително значимо е във всяка община да се правят превантивни дейности за понижаване на риска от наводнени, свлачища и горски пожари - поддържане на речните корита, отводнителните канали, насипи, язовирни стени, защитни уреди и тяхното постоянно разчистване, като за това е нужно да има подпомагане от страната като се обезпечи нужния финансов запас.
Важно е също популацията да бъде квалифицирано за дейности при рецесии, изключително в региони, които са ставали обект на такива като наводнения, трусове и други. За задачата би трябвало да се поддържат в редовност и системите за ранно обявяване при бедствия.
С нашата политика би трябвало да се стремим към    

понижаване на междурегионалните неравенства

и тези сред общините. Държавната и локална политика би трябвало да спре демографския срив, изключително в най-бързо обезлюдяващите се региони на страната, като се обезпечат нужните планове, финансов запас и тласъци.
Нашите цели в обособените сфери са ориентирани на първо място към ограничение на бедността, повишение на икономическата и гражданската интензивност и към възстановяване изискванията на живот в българските общини, с цел да останат българите в Родината си.
Представителите на Българска социалистическа партия би трябвало да се утвърдят във всяка община като носители на друго качество на живот за хората, което им подсигурява по-добър стандарт и повече сигурност в всекидневието. Политиката на Българска социалистическа партия с нейните обществени цели и хрумвания, е най-близо до хората и техните непосредствени потребности в днешната сложна обстановка. Затова, нашата задача е да ги представим по най-хубавия метод, с цел да стигнат посланията ни до хората и те да бъдат разбрани и припознати като единствената опция за излизане от тежката рецесия.
За нас главният приоритет сега, е да насочим всичките си старания към идните избори за кметове и общински съветници, които изискват доста работа и сериозна организация. За да дадем всичко от себе си и да се поздравим с едни доста положителни резултати наесен, повече от всеки път се нуждаем от единение, обединяване и работа като един виновен и стимулиран екип.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР