Местната управа в Монтана обяви банкова сметка за дарения, с

...
Местната управа в Монтана обяви банкова сметка за дарения, с
Коментари Харесай

Община Монтана обяви дарителска сметка за възстановяване скулптурата на Диана

Местната администрация в Монтана разгласи банкова сметка за дарения, с които да бъде възобновена статуя на богинята Диана – настойничка на античния град Кастра пъкъл Монтанензиум.

Бронзовата скулптура на римската богиня бе основана през 1973 година от статуя Димитър Ганчев и бе инсталирана пред Ловния дом до Калето в Михайловград. Там тя се трансформира в място за срещи и събирания на младежи и компании от града и региона, само че при започване на 90-те години на предишния век бе открадната.

Инициативата за повторното отливане на скулптурата и превръщането й в знак на днешна Монтана, за която заяви „ Труд ”, стартира при започване на лятото. През юли проектант Иван Замфиров, Димитър Ганчев и леярът Симо Алексов откриха притежателя на единственото останало копие на статуята и започнаха работа по снемането на гипсов шаблон.

За втората бронзова отливка на Диана са нужни 28 хиляди лв.. Досега шест почетни жители на Монтана подариха за самодейността персонални средства. Всеки, който желае да поддържа плана, може да го направи на сметката на Община Монтана за дарения:

IBAN BG17FINV91508416677210

BIC FINVBGSF

Код за тип заплащане 445100

Първа капиталова банка – клон Монтана

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР