Местен референдум ще се проведе в кметството на врачанското село

...
Местен референдум ще се проведе в кметството на врачанското село
Коментари Харесай

Местен референдум ще реши дали във врачанското село Мало Пещене ще добиват глауконит

Местен референдум ще се организира в кметството на врачанското село Мало Пещене. За това през днешния ден бе обещано позволение на сесия на Общинския съвет във Враца, съобщи кореспондентът на .
Докладната бе импортирана от Румен Антов, ръководител на Общински съвет. Гордиевият възел, който би трябвало да бъде решен посредством референдума, е: “Да бъде ли предоставена концесия за рандеман на подземни благосъстояния, индустриални материали, глауконитови пясъци, от находище “Глория”, ситуирано в землището на село Мало Пещене”.
В средата на ноември предходната година селяните от Мало и Голямо Пещене излязоха на митинг пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца. Мотивите им бяха: “Искаме да си запазим чистия въздух и спокойствието в селото. Имаме към този момент построени къщи за почивки и за туризъм. След като се разчу тази работа с концесията, никой не желае да идва”.
Да има референдум и локалните хора да дадат своята позиция по противоречивия въпрос, гласоподава позитивно през днешния ден Общинския съвет във Враца. Датата на референдума е планувана за 14 април 2019 година Средствата са обезпечени от бюджета и са на стойност 9370 лева
В с. Мало Пещене непрекъснато живеещи са 17 индивида, само че по изборни описи са 48, посочи кметският наместник на селото Иван Стоянов и добави, че живеещите в близките села се притесняват, че със започването по работата в находището, и без друго обезлюденият район ще стане още по-неприветлив за живеене. „ Край на всякаква възможност да се върнат хора да живеят тук, завършек на това, което всички посетители на селото правят оценка - тишина, чист въздух, успокоение, красива панорама целогодишно. Пътят и в този момент е в окаяно положение, а откакто стартира придвижване по 15 курса на 20-тонни камиони в двете направления всеки ден, напълно ще се съсипе”.
Припомнямe, че желанието на вложителя е за разкриване на мината на 300 метра от селото. По мнение на експертите е прекомерно допустимо след години добивът на характерен зелен минерал, наименуван глауконит, да измести по този начин значимите за земеделието химически минерални торове. В България е намерено находище на минерала глауконит - калиев вид слюда със зелен цвят, което е извънредно перспективно, съобщи доктор Никола Вардев от Българската минно-геоложка камара, който показа плана „ Глория “ за добива и употребата на минерала. Заради цвета му по света го назовават „ зелена земя”. Той е подобаващ за поддържане на растенията и разрешава развиването на интензивно биоземеделие, защото съдържа калий, натрий и фосфор, които елементарно могат да бъдат усвоени от растенията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР