Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, както и

...
Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, както и
Коментари Харесай

Излезе първото класиране за прием в гимназиите. В кои столични училища се влиза с най-висок бал?

Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, както и в междинните и обединените учебни заведения, са близо 63 000, разпределени в над 2 400 паралелки. Родителите би трябвало да проследят класирането и да запишат децата си в мечтаното учебно заведение. Ако подредбата не ги устройва, те би трябвало да подадат заявление за присъединяване във второто класиране. Некласираните възпитаници вземат участие автоматизирано в него.

Резултатите от втория стадий на класирането за банкет в гимназии след приключен седми клас ще излязат на 20 юли.

Училищата в София, в които се влиза с най-голям бал:

За поредна година Софийската математическа гимназия е учебното заведение с най-голям най-малък бал за кандидатстване след VII клас в столицата – 483,5 точки от най-много 500. Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с оптимален бал. Те са поискали да останат да учат в същото учебно заведение. Това демонстрира първото класиране в гимназиите, оповестяват от РУО-София.

И тази година най-желаните паралелки след VII клас в София са с профил „ Чужди езици “ – британски и испански. Най-много възпитаници са поискали да учат в Първа британска езикова гимназия – 2163. На второ място е 22. Средно езиково учебно заведение „ Г.С. Раковски “, което през предходната година беше отличник в класацията. Следват 164. Гимназия с преподаване на испански език „ Мигел де Сервантес “ и 32. Средно учебно заведение с проучване на непознати езици „ Св. Климент Охридски “.

Най-предпочитаните професионални учебни заведения са Националната търговско-банкова гимназия със компетентност „ Електронна търговия “ с проучване на британски език и Националната финансово-стопанска гимназия със компетентност „ Икономика и мениджмънт “ с проучване на британски език. Те са посочени от 1286 възпитаници. През предходната година Националната търговско-банкова гимназия още веднъж беше водеща, само че със компетентност „ Банково дело “ с проучване на британски език.

На последващо място в желанията на седмокласниците е 51. СУ „ Елисавета Багряна “ – компетентност „ Компютърна графика “ с проучване на британски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника „ Джон Атанасов “ със компетентност „ Системно програмиране “ с проучване на британски език.

Първите девет учебни заведения в София с най-голям най-малък бал са същите, както през 2020 година Списъка води СМГ „ П. Хилендарски “. Тази година 51. СУ „ Елисавета Багряна “ измества 31. СУЧЕМ „ Иван Вазов “ и заема десетото място.

11 041 възпитаници от София са взели участие в националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, тъй като балът им не е задоволителен за паралелките, които са поискали. Те ще вземат участие автоматизирано във второто класиране. Свободните места след първото класиране в София са 1098.

В държавния план-прием след приключено главно обучение в столичните учебни заведения са оповестени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 - професионалните.

Учениците, признати на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли т.г. в това число. В същия период могат да подадат заявление за присъединяване във втори стадий на класиране тези, които не са удовлетворени от първи стадий. Това става в учебното заведение, в което към този момент са класирани.

Списъците с признатите на второ класиране ще бъдат оповестени на 20 юли т.г.

Може да ревизирате вашите резултати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР