Места на геноцид в Руанда, гробища от Първата световна война, добавени към списъка на световното наследство

...
Мястото за почивка на повече от 800 000 души, убити
Коментари Харесай

Мястото за почивка на повече от 800 000 души, убити при геноцида в Руанда през 1994 г., беше сред обектите на три континента, добавени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство като културен орган на ООН прекратява мораториума върху обмислянето на мемориали за човешко страдание.

Местата в Nyamata, Murambi, Gisozi и Bisesero в Руанда, отбелязващи масовите убийства главно на жертвите на тутси, бяха „току-що вписани в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство“, публикува организацията в социалните медии в сряда.

Четирите обекта в Руанда отбелязват геноцида, насочен към голяма част от малцинството тутси, но също и към умерените хуту, които бяха застреляни, бити или насечени до смърт от бунтовниците хуту между април и юли 1994 г.

„Това историческо решение ще помогне за опазването на паметта, ще противодейства на отричането и ще засили усилията за превенция на геноцида в световен мащаб. #NeverAgain,” говорителят на правителството на Руанда Йоланде Маколо публикува в X, известен преди като Twitter.

Ходът на ЮНЕСКО беше приветстван и от Нафтали Ахишакие, изпълнителен секретар на Ибука, асоциацията, представляваща оцелелите от геноцида.

„Това ще направи геноцида, извършен в Руанда срещу тутси, по-известен в целия свят“, каза той пред агенция AFP в Кигали.


В списъка са включени и гробищата от Първата световна война в Белгия и Франция, както и бивш център за мъчения в Аржентина.

Досега концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау в Полша и Мемориалът на мира в Хирошима в Япония бяха единствените мемориални места, включени в внимателно наблюдавания списък на световното наследство на културната агенция на ООН.

На среща на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия, в сряда, държавите-членки на ЮНЕСКО се съгласиха да добавят към списъка местата за геноцид в Руанда и Първата световна война, след като във вторник добавиха мемориала на изтезанията в Аржентина.

Среща на ЮНЕСКО през 2018 г. отложи добавянето на мемориални обекти към списъка, тъй като агенцията обсъждаше дали списъкът на наследството е подходящ инструмент за местата на паметта, свързани с жестокости и конфликти.

Агенцията каза, че държавите-членки са се съгласили в началото на 2023 г., че тези обекти могат да играят ключова роля в изграждането на мира, което е основната цел на ЮНЕСКО, и че комисията ще разгледа номинациите на трите обекта.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР