Месото винаги присъства в менюто в много части на света,

...
Месото винаги присъства в менюто в много части на света,
Коментари Харесай

Рекордни цени на свинското

Месото постоянно участва в менюто в доста елементи на света, както се вижда, когато се сформира карта на потреблението на месо по страни. Как се разграничават страните във връзка с количеството и типа месо, което употребяват, демонстрират данни на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), оповестени в бюлетина на Асоциация на месопреработвателите в България.

Според тях най-вече говеждо месо на глава от популацията се употребява в Аржентина - 46,9 кг, свинско месо – 55,2 кг в Хонконг, овче и козе месо - 66, 3 кг в Монголия, птиче месо – 74,7 кг в Сейнт Винсент и Гренадини. Десетте страни в света с най-голяма консумация на месо (вкл. риба, морски блага, заешко, камилско, конско и дивечово месо) общо на глава от популацията са: Хонконг – 202,1 кг, Исландия – 180,9 кг, Макао – 176,9 кг, Република Науру – 156,2 кг, Съединени американски щати – 151,4 кг, Португалия – 150,2 кг, Австралия – 145,6 кг, Испания -142,7кг, Антигуа и Барбуда – 136,2 кг и Самоа – 135,9 кг.

Къде се намира България на картата?

 В България се употребява най-вече свинско месо: 30.0 кг на глава от популацията, следва пилешко месо: 21.5 кг, риба: 7.4 кг, телешко/говеждо 3.5 кг и овче/ козе: 2.0 кг.
 АМБ АМБ
През първата половина на 2023 година производството на свинско месо в Европейски Съюз е намаляло с -8,6 %. Най-голямото понижение е записано в Германия (-210 000 тона или -9,4 %), Дания (-180 000 тона или -21,5 %) и Испания (-150 000 тона или -5,8 %). Това ниско предложение в Европейски Съюз води до рекордно високи цени на вътрешния пазар, демонстрира разбор на  agriculture.ec.europa.eu.

От юли насам обаче цените на производител в Европейски Съюз започнаха да демонстрират признаци на спад. Тъй като цените на фуражите понижават, а маржовете остават позитивни, през втората половина на годината се чака увеличение на тежестта на кланичните трупове.

Българите са на последно място в Европейски Съюз по опция за обикновено хранене

Като цяло през 2023 година се чака спад на производството от -6,6 %. В същото време търсенето в Европейски Съюз остава устойчиво, само че поради пониженото предложение се чака спад в потреблението на глава от популацията в Европейски Съюз (-5%, до 30,4 кг). Освен пониженото предложение, значима роля играят и съображенията на потребителите по отношение на повишението на цените, което води до понижаване на потреблението на свинско месо или до прекосяване към други типове месо. По-специално потреблението на свинско месо постоянно се понижава в интерес на птичето месо. Ако предлагането леко се възвърне и по този начин увеличената наличност може да отпуши още повече цените на производител, през 2024 година може да се появи малко нарастване на потреблението на глава от популацията като реакция на това.
 istock istock
Очаква се потреблението на месо на глава от популацията в Европейски Съюз да намалее с 1,5% през 2023 година заради инфлацията на цените и по-малкото предложение на пазара. Производството на говеждо месо в Европейски Съюз се чака да намалее в допълнение през 2023 година с -3,1 %, основно заради структурната промяна в бранша на говеждото и млечното месо и ниските маржове.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР