Месото има голямо значение за диетата на хората. В него

...
Месото има голямо значение за диетата на хората. В него
Коментари Харесай

Какво се случва с месото на животното, което е хранено с евтини фуражи

Месото има огромно значение за диетата на хората. В него се съдържат съществени хранителни субстанции - мазнини, белтъчини, минерали и витамини. Каква е хранителната му стойност, зависи от наличието на пълноценните белтъчини - глобулина, миозина, албумина и други, а в състава на месото са и незаменимите аминокиселини лизин, аланин, триптофан, аргинин и други.

В взаимозависимост от хранителната диета на животното, всички тези субстанции участват или отсъстват в месото. Храненето на животното за угояване въздейства върху количеството и качеството на месото му.

Качеството на фуражите, структурата на дажбата, нивото на изхранване са все фактори, които въздействат на продуктивността на месото. Те трансформират живата маса на животните, формата на тялото им, размера и състава на прираста.

Чрез фуражите селскостопанските животни одобряват белтъчините, въглехидратите, мазнините, минералите и витамините, нужни за растежа им. Отделните хранителни субстанции имат характерно въздействие при образуването на качествата на месото.

Когато животното има бедна дажба, то е с невисок приръст, количеството на месото понижава за сметка на костите, а самото месо е с по-ниска енергийна и хранителна стойност.

Затова е нужно интензивно хранене на животни, планувани за угояване още от раждането им. Обилното хранене в млада възраст и умерено в по-късна възраст води до интензивно повишаване на мускулите и костите и добре замускулено и с малко тлъстини тяло.

При съсредоточено хранене се забързва натрупването на мазнини. Такова месо е с по-малко вода и повече лой от месото на животните, които са хранени с обемисти дажби. Това животно отсрочва повече тлъстини сред мускулите. При животните, хранени с обемисти фуражи, се получава по-нисък приръст и се отсрочват повече тлъстини в корема.

 Какво се случва с месото на животното, което е хранено с евтини фуражи

В българските ферми главните фуражи за изхранване са царевичният силаж, люцерновото сено, пшеничната плява, зърнените фуражи, царевицата, ечемикът, пшеницата и овесът. За приемане на месо с високо качество е добре фермерите или обособените частни стопани да се извърнат към експерти по хранене на животните, с цел да получат квалифицирана помощ в сформиране на менюто им предвид на резултатите, които възнамеряват до реализиран.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР