Месина (Messina) е първият град, който посреща туриста, влизащ в

...
Месина (Messina) е първият град, който посреща туриста, влизащ в
Коментари Харесай

Град Месина е известен като Вратата към Сицилия

Месина (Messina) е първият град, който посреща екскурзианта, влизащ в Сицилия откъм Италия. Той е третият по величина на остров Сицилия и столица на едноименната провинция. Градът се намира най-близко до континентална Италия, заради което е прочут като "Вратата към Сицилия ". Месина е ситуиран в североизточното ъгълче на най-големия остров в Средиземно море, край Месинския проток. Проливът отделя остров Сицилия от Апенинския полуостров и съединява Йонийско море с Тиренско. В най-тясната част (на север) е необятен към 3.2 километра.

В митологията проливът е защитаван от две морски чудовища Сцила и Харибда. Само аргонавтите и Одисей съумяват да преминат сполучливо.

От доста години в Италия се проектира мост (още от 1866 г.), който да съедини Калабрия и Сицилия през Месинския проток. Това е един извънредно упорит план, защото би трябвало да се построи най-дългият мост в света. В момента връзката се реализира посредством фериботи, които прекарват с изключение на коли и пасажери и вагоните на идващите от север влакове.

Месина е учреден от гръцки колонисти през далечната 730 година прочие н. По-късно е причислен към Рим (264 прочие Хр.). Неколкократно е превземан от Византия и от арабите. През XII век претърпява подем след включването му във владенията на норманите в Сицилия. През XVII-XIX век е причислен към Арагон. Воюва против французите през 1674 година и Неаполитанското кралство, а през 1861 година е включен към Пиемонт.

Месина е значимо пристанище, жп и шосеен възел с ферибот до континента, който транспортира влаковата комбинация. Развити са още и корабостроителна и винарска индустрия. В Месина има университет, учреден още през 1548 година. Богатството на града се дължи най-вече на пристанището му, от което се прави търговията. Много хора са заети и в земеделието, защото климата на острова и плодородните му почви разрешават развъждането на най-различни култури. Най-разпространените плодовете са портокали, мандарини и лимони, само че има и голям брой маслинови дръвчета, които са част от чара на града. Силно развито е винарството, което дава едни от най-хубавите виновност на острова.

Най-подходящият сезон за навестяване на Месина са пролетните и есенните месеци, защото през лятото е прекомерно горещо.

Градът е ситуирана в мощно сеизмична зона. Има чести трусове, като най-разрушителното е било през 1908 година, когато съвсем целия град е бил в руини. В резултат на последвалото цунами жертвите на града са изчислени на към 60 000.

Почти целият град е срутен до основи, доста от старинните здания и архитектурните шедьоври, с които епохи наред се е гордял градът, остават затрупани под руините. Започва се всеобщо строителство, което придава напълно различен образ на града, само че се поставят грижи и за възобновяване на средновековните постройки и старинни църкви, които и през днешния ден са включени в туристическите направления. Практически по-късно Месина е построена още веднъж. А новият град е ситуиран върху два метра руини.

Този огромен пристанищен град е измежду най-посещаваните на острова, защото има антична и богата история, както и голям брой архитектурни забележителности. Най-ярката от тях е Катедралата. Символът на града датира от XII век. Катедралата е разрушавана и построявана два пъти - след земетресение (1908 г.) и бомбардировките от 1943 година. Най-впечатляваща е часовниковата й кула, в която се намира един от най-големите часовници в света. В камбанарията й всеки ден механизирани фигури демонстрират значими моменти от историята на града и притеглят тълпи от наблюдаващи.

Сред другите религиозни сгради в Месина са Annunziata dei Catalani(XII-XIII век), повлияна от арабския архитектурен жанр, Santa Maria degli Alemanni -вероятно е издигната през XII век като параклис на тевтонските рицари. Тя е необичаен образец за черква, издигната единствено в готически жанр и е считана за образец на най-висшият израз на готическото изкуство по Средиземноморието. Тя е неповторима за цяла Сицилия, защото на острова няма други готически забележителности.

Залата на елит­ния спектакъл "Виторио Емануеле ", пос­т­роен през XIV век, постоянно посреща световноизвестни актьори.

Многобройни са фонтаните, ситуирани в центъра на града. Интересни обекти за посещаване са фонтана Орион, издигнат през 1547 година от Джовани Анджело Монторсоли, който се намира на площада на катедрата на Месина, както и фонтана на Нептун ( издигнат през 1557 година още веднъж от Джовани Анджело Монторсоли, на пристанището. Друга забележителност е фара San Ranieri,построен през 1555 година. В районният музей могат да бъдат видени произведения на Караваджо и Антонели да Месина.

След последното огромно земетресение Месина е съвременно застроен град, населяван от над 240 000 души. Има доста добре развъртян туризъм, който се дължи освен на неговото стратегическо местонахождение на острова, само че и на стотиците атракции и занимания, които предлага, положителната кухня в комбиниране с елитни заведения и хотели, както и извънредно красива архитектура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР