Мещанският съд в Москва призна опозиционния лидер Иля Яшин за

...
Мещанският съд в Москва призна опозиционния лидер Иля Яшин за
Коментари Харесай

Руски съд прати за 8,5 години в наказателна колония опозиционера Иля Яшин

Мещанският съд в Москва призна опозиционния водач Иля Яшин за отговорен в разпространяване на така наречен фалшификации за съветската войска поради излъчено видео за убийствата на поданици на украинския град Буча .

Яшин, който през юни, беше наказан на 8,5 години отнемане от независимост в наказателна колония, откакто прокурорът изиска 9 години затвор. Дори и малко по-ниската присъда обаче е най-тежката до момента за това обвиняване. По-рано беше присъдено наказване от 7 години, като оптималното допустимо е 10 години.

Освен това, след освобождението си политикът няма да има право да употребява интернет в продължение на още 4 години .
Според прокуратурата Яшин е направил закононарушението на 7 април по време онлайн включване в канала си в YouTube. Тогава той цитира доказателства, че от съветските военни. И проучва причините на Москва, която упорства, че няма нищо общо, потвърждавайки, че това е изфабрикувано от Киев.Много публични данни, журналистически следствия, както и изводи на Организация на обединените нации и ОССЕ обаче удостоверяват, че цивилни са били убити в Буча по време на окупацията през февруари-март. Има документирани случаи на гибел на локални поданици в ръцете на съветските военни.
Четейки присъдата, съдията цитира думите на Яшин по време на стрийма, в това число фразата му: „ Мисля, че доста хора ще се опитат да бъдат упрекнати в разпространяване на имитации “.

Присъдата трябваше да бъде оповестена на 7 декември, само че оповестяването й беше отсрочено поради известия за бомбена опасност. В петък десетки хора още веднъж пристигнаха в съда, с цел да поддържат Яшин, само че не всички съумяха да влязат в залата, където се събраха към 60 души , заяви " Медиазона ". Затова друга част бяха изпратени в друга зала с видеоизлъчване. А няколко десетки останаха на открито.

Самият Яшин, който не се признава за отговорен, сподели в последната си дума в съда в понеделник, че е подготвен за затвор.

" Не скърбя за нищо. Можех да избягам, можех да млъкна. Но направих това, което трябваше да направя ", сподели той.

И се обърна към съдиите и персонално към президента Владимир Путин :

" Гледайки последствията от тази чудовищна война, евентуално към този момент сами разбирате каква сериозна неточност допуснахте на 24 февруари. Армията ни не се посреща с цветя, назовават ни окупатори ".

Веднага след произнасянето на присъдата беше оповестено изказване в канала на Яшин в Телеграм, в което се споделя:

" С тази истерична присъда управляващите желаят да сплашат всички ни, само че в действителност единствено демонстрират своята уязвимост. Силните водачи са спокойни и уверени в себе си, а слабите се стремят да запушат устата на всички и да изпепелят всяко противоречие ".

Той прибавя, че всичко, което му остава през днешния ден, е да повтори апела си към руснаците, което е отправил в деня на задържането си: " Не се опасявам и вие също не би трябвало да се страхувате! "

Преди присъдата Европейският съюз още веднъж прикани за освобождението на Яшин и други политически пандизчии в Русия.

А след нея, най-големият критик на Кремъл Алексей Навални , който също е в наказателна колония с присъда от 9 години затвор, написа във Facebook:

" Познавам Иля Яшин откогато беше на 18. Той евентуално е първият ми другар в политиката. Дори няма да се опитам да напиша нещо от рода на: " Дръж се, Иля ". Знам, че е направил всичко както би трябвало и че ще издържи. Поредната безсрамна и беззаконна Путинска присъда няма да накара Иля да млъкне ".

Опозиционерът добави, че няма подозрение, че " в последна сметка ще победим ".

" Иля, всички се гордеем с теб. Русия ще бъде свободна, и вие ще бъдете свободни! ", написа още Навални.

Иля Яшин е един от дребното опозиционни политици, които не напуснаха Русия след вълна от репресии против последователите на Алексей Навални и началото на съветската инвазия в Украйна. Правозащитният план " Подкрепа за политическите пандизчии. Мемориал ", който получи Нобелова премия за мир, призна Яшин за политически пандизчия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР