Месеците до края на година ще имат ключово значение за

...
Месеците до края на година ще имат ключово значение за
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Кремъл вече не говори за демилитаризация и денацификация, а цели запазване на овладените области

" Месеците до края на година ще имат основно значение за посоката на развиване на войната в Украйна – дали ще продължи залагането на военно решение или ще се направи опит за прекачване в политическото поле. Всичко зависи от отговорите на два въпроса: Какво значи победа? и Може ли тя да бъде реализирана? Тази война не може да бъде извоювана, тъй като не може да бъде изгубена, пояснява Кючуков. И двете страни - Русия и НАТО, подкрепящо Украйна, разполагат с високотехнологичен, унищожителен запас, който към този момент не употребяват, само че към който може да прибегнат при ескалация и заплаха от проваляне ", разяснява пред Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, някогашен зам.-министър на външните работи и посланик..

" От позиция на Украйна задачата е война до цялостно освобождение на окупираните територии. От Русия обаче това наподобява на практика невероятно, изключително след оповестяване на 5 украински области за съветски. Кремъл към този момент не приказва толкоз за демилитаризация и денацификация, колкото цели опазване на овладените области. За страдание войната се трансформира в борба за територии, индивидът няма значение, той е инструмент и жертва ", означи още Кючуков.

" На срещата на Г-20 през септември се очерта преконфигуриране на балансите в геополитически проект. Т.нар. световен юг съобщи твърдата поръчка да бъде значителен фактор в интернационалните отношение оттук насетне ", сподели още той.

" Конфликтът в Нагорни Карабах в никакъв случай не е прекъсвал, той просто имаше затишия. Това, което се случва там е извънредно съществено ", акцентира Любомир Кючуков.

" Конфликтът към този момент завърши в интерес на Азърбайджан. Но има филантропична рецесия с над 100 000 бежанци, има и вътрешнополитическа рецесия в самата Армения, както и геополитически трансформации в района, които се отнасят освен за двете страни. Армения се усеща предадена и изоставена от всички ", сподели Кючуков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР