Месеци след кончината на дядо Добри от село Байлово съмишленици

...
Месеци след кончината на дядо Добри от село Байлово съмишленици
Коментари Харесай

Цвета Кирилова от Сдружение Азбукари започва инициатива за построяване на мемориал на дядо Добри


Месеци след кончината на дядо Добри от село Байлово съидейници започнаха самодейност за събиране на средства в посока създаване на монумент.

В изявление за предаването " Хоризонт за вас " Цвета Кирилова от " Сдружение Азбукари " стартира самодейност за изграждане на мемориал на дядо Добри от Байлово:

" Идеята за подобен мемориал породи по напълно натурален път с поддръжката и съпричастността на всички тези, които имат отношение към делото на светеца от Байлово. След представянето на книгата на журналиста Борислав Радославов, който презентира напълно неотдавна своя труд, отдаден на дядо Добри, взехме решение, че е добре да сложим паметник на неговото дело и на неговото хуманно измерение в градска среда, по-специално в центъра на София, където да демонстрираме на всички, че положителното съществува и че дядо Добри е част от нашите сърца, че той действително е осмислил това, което ние усещаме в всекидневието си и бихме желали да изразим посредством нашите положителни каузи и посредством нашите действия. Този монумент би трябвало да се намира наоколо до храм-паметник " Св. Александър Невски “, тъй като всички хора, които са виждали и общували с дядо Добри, всекидневно са го срещали там и знаят, че той постоянно се е намирал там. Бихме се радвали, в случай че намерим място посредством поддръжката на Столична община и Светия Синод, да сложим монумента там, с цел да може той да продължи да изпраща своите послания на всички генерации и най-много на децата, които предстоят да израснат и да научат освен това за този човек, който отделяше цялото си всекидневие и време, с цел да твори положително – да събира средства, да ги предава на църкви и манастири и да демонстрира, че един човек може да живее в огромно примирение и невзискателност, да бъде честен, да бъде добър и да бъде предсказание на едно доста велико и положително дело. Ето за какво " Сдружение Азбукари “ се събра с други организации и съидейници, с цел да претвори тази концепция в действителност. Самата концепция за паметник на дядо Добри потегля от това, че желаеме да създадем първия монумент на положителното в България. Този монумент чакаме да бъде изработен от децата от Професионалното учебно заведение по каменообработване в село Кунино, което за наша наслада е единственото на Балканите и се намира в България. Много бихме се радвали тези деца да изградят този монумент с поддръжката и със съпричастността на учители, ментори, експерти ".

Кампанията ще бъде многопластова, добави Цвета Кирилова:

" Покрай акцията за монумент на дядо Добри ще създадем следващия конкурс за рисунка, с цел да накараме децата да размишляват върху тематиката " Какво значи да си добър през днешния ден? “, а въпреки всичко дядо Добри е знак на положителното. Те ще рисуват и ще презентират визията си за добродетелите на индивида, по какъв начин виждат те всичко това, тъй че да можем да създадем тази акция оптимално насочена към креативния капацитет на децата и да увличаме младите от ден на ден в тази концепция. Крайно време е България да сътвори своя първи монумент на положителното ".

Цялото изявление с Цвета Кирилова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР