Месеци наред учени разследваха мистериознен звук, който се чува на

...
Месеци наред учени разследваха мистериознен звук, който се чува на
Коментари Харесай

Разгадаха откъде иде мистериозно бучене по цялата земя

Месеци наред учени проверяваха мистериознен тон, който се чува на доста места на планетата, и най-сетне са разкрили повода.

Обяснението е посочено в ново проучване на сеизмолози, оповестено тази седмица в сп. “Нейчър геосайънс ”.

През 2018 година била записана доста огромна сеизмична интензивност през май и юни по целия свят, която довела до необяснимо бумтене през ноември. Някои от сигналите продължавали по 20 минути и повече, оповестява Си Ен Ен.

Необикновено огромното количество земетресения отвело учените към Майот - един от островите в Коморския архипелаг, ситуиран сред Африка и Мадагаскар. По време на проучването били засечени 7000 тектонични труса, които се случват, когато тектоничните плочи се приплъзват една върху друга. Люлеенето се предизвиква от налягането, което кара плочите да се движат. Най-силното от записаните трусове било от 5,9 през май 2018 година

Били регистрирани също така и 407 сеизмични сигнали с доста дълъг интервал (VLPs), които са хармонични и ниски и припомнят на звука на огромна камбана. Понякога те не престават 20 и даже 30 минути и могат да бъдат чути на стотици благи.

Земетресенията и сигналите били проследени и се схванало, че идват от зона на към 35 км от източния бряг на остров Майот. Учените не разкрили никакви признаци на вулканична интензивност, само че предположили, че има магмена интензивност, която образува вулкан. Те открили също, че повърхността на острова се е снижила с 18 см, което насочвало към интензивност, обвързвана с земетресения.

Нови сеизмологични способи помогнали на откривателите да схванат какво се е случило. Оказало се, че повода за бученето е образуване на нов подводен вулкан.

Първата фаза включвала бързо повишаване на магмата от контейнер в земната тога на към 30 км под повърхността на планетата. Това отваряло канал на морското дъно, допускащ на магмата да изтича и да стартира да образува нов подводен вулкан. Наблюдения през май 2019 година посочили, че той към този момент се е формирал.

След образуването на вулкана сеизмичната интензивност спаднала и повърхността на острова се снижила. В този миг почнали сигналите (VLPs). Те се чували извънредно мощно на остров Майот, където живеят 260 000 души, като провокирали същинска суматоха. В същото време голямото подводно изригване не се усетило, което предиздвикало мнозина да мислят, че бученето има извънреден темперамент. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР