Месец юли на тази година може да се окаже най-горещият

...
Месец юли на тази година може да се окаже най-горещият
Коментари Харесай

Huawei представи Pangu-Weather – ИИ модел за прогнозиране на времето

Месец юли на тази година може да се окаже най-горещият месец в историята и евентуално най-топлият през последните 120 000 години. На този декор Huawei показа безвъзмезден модел с изкуствен интелект, наименуван Pangu-Weather, който може да предвижда атмосферни феномени за секунди. Достъп до платформата може да получи всеки.

Отбелязва се, че обичайните способи за прогнозиране на времето изискват голяма изчислителна мощ. Твърди се, че моделът Pangu-Weather, създаден от подразделението на Huawei Cloud прави по-точни прогнози 10 000 пъти по-бързо от обичайните решения.

Прогнозите за времето на Pangu-Weather включват геопотенциал, характерна мокрота, скорост напразно и температура. Тази информация е от решаващо значение за прогнозиране на траекториите на бурите, качеството на въздуха и метеорологичните модели.

Възможностите на модела с изкуствен интелект са сполучливо тествани в рискови обстановки като бурята Юнис, която връхлетя Северозападна Европа през февруари 2022 година, и лятото на 2022 година, когато температурите във Англия за първи път доближиха 40 °C.

Моделът с изкуствен интелект е наличен за обществеността на уеб страницата на Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF). Високата му продуктивност улеснява ранното прогнозиране и подготовката за рискови метеорологични условия. Синоптиците, метеоролозите и феновете на времето могат да преглеждат 10-дневни световни прогнози за времето, направени от Pangu Weather.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР