Месец юли държавният бюджет завършва с излишък от 1,5 млрд.

...
Месец юли държавният бюджет завършва с излишък от 1,5 млрд.
Коментари Харесай

Август месец започва да топи бюджетния излишък

Месец юли държавният бюджет приключва с остатък от 1,5 милиарда лв., само че през август той ще стартира да се топи. защото в доклада на юли не са влезнали дейно понижените данъчни ставки, признати с актуализацията на бюджета. Служебният министър Росица Велкова чака резултатът от това понижение да се усети още през август, дружно с увеличените разноски за личен състав - те в двоен размер ще бъдат изплатени през август.

До края на годината Министерството на финансите обаче ще успее да събере приходите в бюджета, само че все още не чакаме преизпълнение. Трябва да се положат оптимални старания от двете приходни администрации (НАП и Агенция " Митници " ), с цел да може да се обезпечи и подсигурява осъществяването на приходите.

Това, на което служебният финансов министър обръща внимание е увеличението на ножицата сред заявените, само че невнесени доходи. В началото на годината разликата е 210 милиона лв., а в средата - 600 милиона лв.. Разликата сред декларирани и невнесени доходи е както в частта за Данък добавена стойност, по този начин и при осигурителните вноски.

Служебното държавно управление ще съблюдава бюджетната процедура и ще изготви базов бюджет за 2023 година. В този базов сюжет няма да бъдат залагани никакви политики, а единствено към този момент признатото от Народното събрание.

" По груби оценки за поетите задължения за идната година се вижда забележителен растеж на разноските в границите на 6,0 - 6,5 милиарда лв., само че растеж в този размер надали ще може да се чака, е прогнозата на Велкова. " Това слага въпроса да се търси решение за преструктуриране на разноските, с цел да не се отиде на смяна на данъчната политика ", предизвестява служебният финансов министър и показва: " Като специалист не бих предложила да се подвигат налози. Препоръчвам усъвършенстване на разходната част на бюджета " - споделя още министърът.

Велкова не чака преизпълнение на бюджета, с цел да се постанова актуализация на бюджета до края на годината още веднъж. " При изискване че все още не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация би трябвало да подвигаме дълга и недостига, а не бихме тръгнали да работим в тази посока. "

Уверението на министър Велкова е, че страната ни ще постави оптимални старания да постъпи първото заплащане от 2,6 милиарда лева по Националния проект за възобновяване и резистентност при започване на ноември. " Намеренията ни са в края на август да подадем заявление. Обикновено оценката от страна на Европейската комисия е в границите на два месеца, тъй че можем да получим средства при започване на ноември " - предвижда Росица Велкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР