Месец след като правителството взе две решения, с които на

...
Месец след като правителството взе две решения, с които на
Коментари Харесай

Проблемът с Пирин се профанизира до ниво "еколози срещу инвеститори", обяви асоциация

Месец откакто държавното управление взе две решения, с които на процедура позволи строителството в Пирин, единствено една организация в туризма се опълчи на това (с изключение на ръководителя на Асоциацията за различен туризъм Любомир Попйорданов, който интензивно взе участие в протестите). За довечера е плануван следващият митинг против решението на държавното управление.

В отворено писмо Асоциацията българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) показва опасения, че гласуваното в края на м.г. изменение на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " ще попречва постигането на конкурентно и стабилно развиване на планинския и ски-туризъм в България. (Пълния текст на писмото вижте в атачмънта.)

Решението за бъдещето на най-големия ни ски курорт е взето отвън професионалната общественост на туроператорите, а казусът е профанизиран до равнище " еколози против вложители ", показва асоциацията като припомня, че решението на кабинета опонира на главните правила за стабилно икономическо развиване, а също и на уговорките, поети от България с подписването на Глобалния Етичен кодекс на Световната туристическа организация по туризъм към Организация на обединените нации през 2014 година Решението е в колизия и с визията и задачите, записани в Националната тактика за стабилно туристическо развиване за интервала 2014-2030 година, се показва в писмото.

АБТТА акцентира, че внушението " в случай че няма лифтове и ски, няма и туризъм " е неправилно и рисково, и предизвестява, че построяването на втори въжен превоз без отчитане на всички фактори и осъществяване на някои наложителни предшестващи дейности основава предпоставки за утежняване качеството на туристическата услуга в Банско и действителна опасност за компрометиране на националното туристическо предложение като цяло.

Туроператорите акцентират, че с отъждествяването на планинския туризъм единствено със ски в последните години в България са неглижирани всички останали негови форми - пешеходен туризъм във всичките му разновидности, планинско колоездене, конен туризъм, наблюдаване на диви животни, скално катерене и алпинизъм, както и останалите форми на авантюристичен туризъм - рафтинг, параглайдинг и други

В същото време ски туризмът в Банско продължава да се развива екстензивно, създавайки голям дисбаланс сред легловата база със съществуващия потенциал на ски пистите и оставяйки без развиване най-екологичните и изискващите най-скромни ивестиции форми на зимен туризъм като ски туринг, фрий райд, ски тичане.

Организацията обръща внимание на въпроси като този дали е допустимо без разбор за въздействието на концесията на ски зоната в Банско върху локалната стопанска система през последните 15 година да се откри стабилно решение на проблемите. Според асоциацията би трябвало да се откри тъкмо потенциала на съществуващите ски писти в Банско, какъв приръст на туристи може да се чака при втори въжен превоз, какви ограничения планува страната за обезпечаване на равностойна конкурентна среда при даване на ски услуги и хотелски услуги и предотвратяване от вероятни злоупотреби с монополната благосъстоятелност на ски оборудванията в ски курортите ни.

Организацията приканва държавното управление да анулира решението си, с цел да даде опция за експертни оценки на плануваните промени в Плана за ръководство на Пирин и за публични полемики по тематиката.

Организацията добавя, че решението на кабинета е в нарушаване на Закона за предпазените територии и Европейската инструкция за естествените местообитания, и без да бъде осъществена предварителна екологична оценка и оценка за съгласуемост с Натура 2000.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР